Το «θαύμα» Γερουλάνου.


Εκτενές ρεπορτάζ για τον τρόπο με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2011, η ΚΥΑ για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών, δημοσιεύει το γνωστό περιοδικό HOT DOC στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου. Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Γιάννης Συμεωνίδης.

Ελλάδα των θαυμάτων! O Παύλος Γερουλάνος ως Yπουργός κατόρθωσε μέσα σε μία ημέρα να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία, όπως όλα δείχνουν, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ίδιου και της οικογένειάς του, που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Κι αυτό ενώ συζητείτο την ίδια ώρα στη Βουλή η ψήφος εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου!
Τι ακριβώς συνέβη; Εντός ενός και μόνο 24ώρου, στις 4 Νοεμβρίου 2011 και για χάρη του κ. Γερουλάνου, συγκλήθηκε η αρμόδια επιτροπή, υπογράφηκε ΚΥΑ οχτώ υπουργών και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως καταγγέλλεται σε μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε η Πανελλήνια Ομάδα Πολιτών.
Η απόφαση αφορούσε τον χωροταξικό σχεδιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα αφορούσαν την ανάπτυξη αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που αποτελεί μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες κερδοφόρες στην Ελλάδα.

«Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς».
Η Ομάδα Πολιτών υποστηρίζει πως ο τότε Yπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, όφειλε να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία, πολλώ δε μάλλον από την υπογραφή της επίδικης ΚΥΑ, αφού στην οικογένεια του ανήκει η εταιρία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς». Σημειώνεται πως η σύζυγος του, Λάρα Γερουλάνου, είναι η διευθύνουσα σύμβουλος στην εν λόγω επιχείρηση.
«Η θεσμοθέτηση της επίμαχης ΚΥΑ συνδεόταν με άμεσο προσωπικό και οικονομικό συμφέρον του κ. Γερουλάνου, η οικογενειακή επιχείρηση του οποία ωφελείται τα μέγιστα, η δε μη θεσμοθέτηση της του προκαλούσε σημαντική ζημιά», επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιδρώντες φορείς διατείνονται πως τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεσμοθέτηση του χωροταξικού πλαισίου και στη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) έχουν οι ίδιες οι ευεργετούμενες εταιρίες, καθώς κι εκείνες που ανέλαβαν στις σχετικές μελέτες, σε μια από τις οποίες μάλιστα καταγγέλλεται πως συμμετείχε και στενός σύμβουλος του κ. Γερουλάνου.
Για του λόγου το αληθές, διαβάστε τι συνέβη μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες στη δύσκαμπτη δημόσια διοίκηση (το «θαύμα» Γερουλάνου που λέει στον τίτλο):
  • Συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή και γνωμοδότησε επί του σχεδίου της ΚΥΑ.
  • Η γνώμη της διαβιβάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
  • Ο τότε αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης διαμόρφωσε και διαβίβασε την εισήγηση του ΥΠΕΚΑ στην Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής.
  • Οι οκτώ υπουργοί συνεδρίασαν, μελέτησαν και αξιολόγησαν τις εισηγήσεις, πάντα την ίδια ημέρα, ενέκριναν και συνυπέγραψαν την ΚΥΑ.
  • Η απόφαση διαβιβάστηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο και δημοσιεύτηκε αυθημερόν.
Η παραίτηση Βασενχόβεν.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο επίμαχο ΦΕΚ της 4ης Νοεμβρίου 2011 αναφέρεται πως μεταξύ των εγγράφων που λήφθηκαν υπόψη ήταν και Γνώμη Επιτροπής, η οποία όμως το πιθανότερο είναι πως δεν υπήρξε ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως μερικές μέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, υπέβαλε την παραίτηση του ο Πρόεδρος της και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Λουδοβίκος Βασενχόβεν.
Ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται σε εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία, είχε αποστείλει στους συναρμόδιους υπουργούς «απλώς» (έκφραση του κ. Βασενχόβεν) ό,τι είχε προλάβει να συγκεντρώσει από θέσεις κάποιων μελών της Επιτροπής.
Το HOT DOC επικοινώνησε με τον κύριο Γερουλάνο για το θέμα, ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

«Η ΚΥΑ “τακτοποιεί” αυθαιρεσίες».
Ιδιαιτέρως επικριτικός είναι και ο Κώστας Διάκος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Μιλώντας στο HOT DOC, εντοπίζει μια σειρά παρατυπιών, υπογραμμίζοντας πως η επίμαχη ΚΥΑ «τακτοποιεί» τις εκάστοτε αυθαιρεσίες και χωροθετεί αποκλειστικά τις ήδη υφιστάμενες μονάδες. Σημειώνει, επίσης, πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βασίστηκε σε αντίστοιχη που είχε εκπονηθεί από ομάδα ερευνητών για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), δηλαδή τους επιχειρηματίες του κλάδου. «Πρόκειται για μια έκθεση ιδεών με γενικότητες και δεν αναφέρεται στα υφιστάμενα προβλήματα του κλάδου και τις αρνητικές συνέπειες τους, ενώ δεν δίνει πολλά κίνητρα για τη βιολογική καλλιέργεια, καθώς και για τις μικρές επιχειρήσεις. Προβλέπεται, εξάλλου, πλήθος υπουργικών διατάξεων για την εφαρμογή της ΚΥΑ, χωρίς να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων, ενώ αυτοαναιρούνται βασικές διατάξεις», παρατηρεί ο κ. Διάκος.
Σε ελάχιστες περιοχές έχει προχωρήσει η χωροθέτηση των αποκαλούμενων Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου είχε υποβάλει τις προτάσεις του πριν από την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της σχετικής ΚΥΑ. Όπως αναφέρει όμως στο HOT DOC η πρόεδρος του συλλόγου, Ελπίδα Μπεκιάρη, επί της ουσίας δεν λήφθηκαν υπόψη: «Φαίνεται πως αποκλειστικός στόχος ήταν η επίλυση των προβλημάτων της χωροθέτησης με τη νομιμοποίηση των μονάδων. Αυτό που εγείρει από μόνο του σοβαρές ενστάσεις είναι η εμπλοκή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών, δηλαδή των ίδιων των επιχειρηματιών του κλάδου στην εκπόνηση της μελέτης. Δεν λήφθηκαν εξάλλου υπόψη ούτε ο ανταγωνισμός με χώρους δραστηριοποίησης της παράκτιας αλιείας ούτε οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών».

«Μένουμε πίσω».
Από την άλλη, πάντως οι θαλασσοκαλλιεργητές διατείνονται πως δεν συμμετείχαν ούτε εκείνοι ενεργά στη διαβούλευση και δεν λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις τους για το αναπτυξιακό σκέλος των περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν σχέδια επί χάρτου, αφού δεν έχει υλοποιηθεί καμία. Ο πρόεδρος του συνδέσμου τους, Γιάννης Στεφανής, ισχυρίζεται στο HOT DOC πως οι επαγγελματίες του κλάδου είναι υποχρεωμένοι να μην παράγουν ούτε κιλό παραπάνω από τις ποσότητες που παρήγαν πριν 15 χρόνια, γεγονός που τους φέρνει πίσω στον ανταγωνισμό με του Τούρκους. «Και να σκεφτεί κανείς πως οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν τον νούμερο ένα εξαγωγικό κλάδο της χώρας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πηγές
1. Περιοδικό HOT DOC, ρεπορτάζ: Γιάννης Συμεωνίδης.

10 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΜΕ ΚΛΟΥΒΙΑ. ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΛΕΓΠΝΤΑΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΘΑ ΔΕΝΟΥΝ ΤΑ ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΜΡΣΑ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΨΑΡΟΤΡΟΦΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΙ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΜΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ?
    ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΠΡΙΝ 10ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ 44%.
    ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΞΕΦΗΤΡΩΣΕ.ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΛΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΜΕΑΥΤΟΝ ΟΠΩΣ ΠΑΝΕ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.
    ΤΗ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ. ΣΩΣΤΑ?
    ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΦΕΡΤΕ ΤΟΥς ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πρώτοι που υπέγραψαν να τοποθετηθούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή εγκλημάτισαν, τους θυμάμαι καλά, το γιόρταζαν με ζουρνάδες και νταούλια στην ταβέρνα του Ζιλμπέρτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν τα χρονια της ανδρεοπαπανδρεικης λαιλαιπας, ωραιες εποχες, ανεμελες….εις υγειαν των κοροιδων βεβαιως, βεβαιως.
      Μετα φυσικα ηρθε ο κωστακης ο καραμανλης κα οιι καραμανλικοι οι οποιοι συνεχισαν το εργο εκει που το ειχε αφησει ο Πατερουλης των ελληνων Ανδρεας και το εγκλημα ολοκληρωθηκε, η συνεχεια είναι γνωστη…

      Διαγραφή
  4. Τι Ζιλμπερι και πρασινα αλογα λετε τωρα?
    ζηταμε να μαθουμε ποιοι εναι οι αλλοι υπουργοι που υπογραφουν την ΚΥΑ. Τωρα για μα μη λεμε οτι μας φταινε ολο οι αλλοι ρωταω.
    Ξεχνατε οτι προ Σαμαρα υπηρξε δημαρχος απο τη Ζαβτσα, αλλος απο παναγουλα αλλα εδω σε θελω και κοινοταρχες απο το Μυτικα ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ και ΔΥΟ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕς ΕΚΑΣΤΟς? ποιοι δινανε τις αδειες λοπον ? Ποιοι συμετεχαν στα δημοτικα συμβουλια?
    Ο ευρων κερδιζει 10ημερο διακοπων διπλα στα κλουβια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο καταλαβαινει τι γραφει ο 3.52 κερδιζει 20 ευρω και διακοπες μεσα στα κλουβια.

      Διαγραφή
  5. Επειδή κάποιοι φαίνεται πως δεν γνωρίζουν, τούς λέω πως ο 8.34 (16 Σεπτεμβρίου) ξέρει πολύ καλά την ιστορία του Μύτικα. Ζιλμπέρτ. Λίγοι θυμούνται αυτά τα πράγματα. Μπράβο 8.34 για τη μνήμη σου. Όσο για σένα φίλε δεν είναι σωστό να ωρύεσαι για το ποίοι υπέγραψαν την ΚΥΑ. Το χωροταξικό το γνωρίζεις. Βρες το στο google και δες ποιοί υπογράφουν στο τέλος (εντελώς πληροφοριακά ήταν η "ντριμ τιμ" του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής, όλοι οι πρωτοκλασάτοι μεταξύ των οποίων και ο Βενιζέλος, οι οποίοι από την επόμενη το πρωί κατάφεραν να κυβερνάνε την Ελλάδα με ποσοστό 7%).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.