O λόγος στα παιδιά του τμήματος ιστιοπλοίας του Ν.Α.Ο.ΑΣ



Τα πανιά τρεμοπαίζουν στον άνεμο. Το σκαρί σκίζει το κύμα. Το σκάφος πορεύεται με τους τέλειους ήχους και τα παιδικά κορμάκια αναριγούν στο θαλασσινό αγιάζι. …
Ένα μοναδικό και υπέροχο θέαμα αντικρίζει κανείς κάθε Σαββατοκύριακο στο λιμάνι του Αστακού, το οποίο κατακλύζετε από σκάφη ιστιοπλοΐας τύπου όπτιμιστ και μικρούς ιστιοπλόους. Είναι το τμήμα ιστιοπλοΐας του Ν.Α.ΟΑΣ, το οποίο αποτελείται από 20 παιδιά. Το καλοκαίρι ο αριθμός τους έφτανε τα 35, αφού ενσωματώθηκαν στην ομάδα και τα παιδάκια που είναι στον Αστακό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Πόδισε», «όρτσαρε»,. «πάρε σκόντα», «1,2,3,τακ»…… Οι οδηγίες των προπονητών κυριαρχούν στο χώρο. Τα παιδιά μαθαίνουν τις αρχές της ιστιοπλοΐας με ειδικά μικρά σκάφη, τα λεγόμενα «Όπτιμιστ» τα οποία συνήθως έχουν μήκος γύρω στα 2 μ. και πλάτος λίγο παραπάνω από 1 μ.
Μαθαίνουν την βασική ορολογία, το πώς να χειρίζονται το σκάφος (τιμόνι, πανί κλπ), ενώ όσο προχωράει η εκπαίδευση γνωρίζουν τους ανέμους και μπορούν να προβλέψουν ακόμα και τις αλλαγές του καιρού. Οι μικροί ιστιοπλόοι του Ν.Α.ΟΑΣ αποκτούν γνώσεις περί μετεωρολογίας, ναυτικής τέχνης, και στρατηγικής. Πάνω απ’όλα όμως μαθαίνουν να αγαπούν την θάλασσα, να την σέβονται, και μην την φοβούνται. 
Παράλληλα γυμνάζονται και αθλούνται συγχρόνως. Έρχονται κοντά στην φύση, στο υγρό στοιχείο, και διδάσκονται στην έννοια της ομαδικότητας, του κοινού στόχου και της σκληρής δουλειάς. Αποκτούν αυτοπεποίθηση και έλεγχο, αφού τώρα γίνεσαι καπετάνιος στο σκάφος σου και αργότερα στη ζωή σου…


Εδώ και μερικούς μήνες λοιπόν, δύο λέξεις έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών «ΝΑΟΑΣ» και «Ιστιοπλοΐα» Αλήθεια τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για τα ίδια;
Τα παιδιά άνοιξαν την καρδιά τους, την ψυχή τους και μας μίλησαν. Με την παιδική αθωότητα και τον αυθορμητισμό που διακρίνει αυτές τις ηλικίες. Χωρίς μασημένα λόγια και κρυμμένες έννοιες όπως συνήθως κάνουμε εμείς οι μεγάλοι. Με απλές και κατανοητές λεξούλες. Να τι μας είπαν.
Ζωή: Η ιστιοπλοΐα είναι για εμένα το καλύτερο άθλημα και χόμπι... όταν κάνω μάθημα νιώθω χαρά και ενθουσιασμό. Μόλις τελειώσει το μάθημα έχω ανυπομονησία για το επόμενο.
Ιωάννα: Ο ΝΑΟΑΣ μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω ένα καινούριο άθλημα, την ιστιοπλοΐα, να αγαπήσω αυτό το άθλημα και να αποκτήσω φίλους. Ο ΝΑΟΑΣ είναι οι άνθρωποι του, που με στηρίζουν και υπόσχομαι να μην τους απογοητεύσω....
Ηλιάνα: Όταν κάνω ιστιοπλοΐα νιώθω πολύ χαρούμενη, θα γίνω η καλύτερη ιστιοπλόος....
Κωνσταντίνα: Με τον ΝΑΟΑΣ πιστεύω ότι άλλαξε ο Αστακός.....
Γιάννης: Μου αρέσει η ιστιοπλοΐα γιατί γίνεται στην θάλασσα και ταξιδεύω με το σκάφος....
Παναγιώτα: Η ιστιοπλοΐα είναι για εμένα το καλύτερο άθλημα και χόμπι.....
Έμυ: Η ιστιοπλοΐα είναι για εμένα το καλύτερο άθλημα....
Νεφέλη: Η ιστιοπλοΐα είναι το αγαπημένο μου άθλημα...
Ελεάννα: Η ιστιοπλοΐα μου αρέσει πολύ.... είναι ο μόνος λόγος που ξυπνώ πρωί τα Σαββατοκύριακα....
Ευσταθία: Μου αρέσει πάρα πολύ και θα συνεχίσω για να μάθω και άλλα πράγματα...
Βαρβάρα: Η ιστιοπλοΐα μου άλλαξε την ζωή .....είναι το άθλημα που μου αρέσει πάρα πολύ.....
Νικόλας: Η ιστιοπλοΐα είναι το μόνο άθλημα που αγαπώ πολύ....
Κωνσταντίνα: Η ιστιοπλοΐα είναι το καλύτερο άθλημα.... μου αρέσει πολύ...
Δήμος: Είναι το μόνο άθλημα που αγαπώ....
Ηλίας: Περνάω τέλεια.....
Χάρης: Μου αρέσει πάρα πολύ..... περνάω υπέροχα.....
Αλεξάνδρα: Το ωραιότερο άθλημα, περνάω υπέροχα, είναι ο λόγος για να ξυπνώ τα πρωινά...
Αγγελική: Το αγαπημένο μου άθλημα ..... όταν κάνω ιστιοπλοΐα νιώθω υπέροχα....
Μαρία: Περνώ υπέροχα....
Νάσος: Ο ΝΑΟΑΣ είναι μόνο ένας και μοναδικός, έχει σπαθιά και πολεμά με τους ανθρώπους που αγαπά, η σημαία του ανεμίζει και κάνει τον κόσμο να τον αναγνωρίζει, όπου και αν πάω και αν σταθώ τον ΝΑΟΑΣ έχω στο μυαλό....
Η «εξομολόγηση» των παιδιών τελείωσε. Τα προσωπάκια τους λάμπουν ακόμη. Είναι χαρούμενα, ευτυχισμένα.
Κοινό σημείο αναφοράς στις απαντήσεις όλων των παιδιών είναι, πέρα από την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, οι ευχαριστίες προς τον ΝΑΟΑΣ και κατά επέκταση στον ιδρυτή και εμπνευστή του Απόστολο Ν. Πανταζή, ο οποίος καλύπτει πάντα πρόθυμα όλες της ανάγκες του τμήματος, και τους έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουν νόημα τα Σαββατοκύριακα τους, όπως τα ίδια είπαν, να μπουν στον μαγικό κόσμο των θαλάσσιων σπορ, να νιώσουν ελεύθερα ψυχικά και σωματικά...
Επίσης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους προπονητές τους, Παναγιώτη Καρελάκη και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού για όσα πολύτιμα τους μαθαίνουν, αλλά και για την υπομονή και επίμονη που έχουν μαζί τους όλους αυτούς τους μήνες.
Τέλος, τους γονείς τους για την σωστή επιλογή να τα γράψουν στο τμήμα ιστιοπλοΐας του Ν.Α.ΟΑΣ, και για την αμέριστη συμπαράστασή τους όλο αυτό το διάστημα.
Ρωτήσαμε και την Πρόεδρο του ΝΑΟΑΣ κ. Πανωραία Ν. Πανταζή, για το τμήμα ιστιοπλοΐας του ομίλου η όποια μας είπε:
«Θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα παιδιά, στους προπονητές αλλά και στους γονείς. Η πρόοδος των μικρών ιστιοπλόων στους λίγους αυτούς μήνες είναι εντυπωσιακή. Έκαναν ένα τεράστιο άλμα…. έγιναν ιστιοπλόοι. Τους βλέπουμε και τους καμαρώνουμε. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για το τμήμα ιστιοπλοΐας όπως ο Τσάρκος Παναγιώτης (χάρις στην εμπειρία του και τις γνώσεις του βοήθησε στον να πραγματοποιηθούν και οι καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις) Πανταζής Γ. Απόστολος, Τσιμπίδης Μιχάλης, Καρελάκης Παναγιώτης. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Επίσης να ευχαριστήσω την ομοσπονδία ιστιοπλοΐας που μας έστειλε για τρεις ημέρες τον ομοσπονδιακό προπονητή για να εκπαιδεύσει τα παιδιά μας, καθώς και το Make art για την χορηγία τους σχετικά με τις μπλούζες των παιδιών.»
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το τμήμα ιστιοπλοΐας του ΝΑΟΑΣ» συνεχίζει η κα. Πανταζή «είμαστε πολύ υπερήφανοι που εκπληρώνουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τον σκοπό του ΝΑΟΑΣ και το όραμα του ιδρυτή του Απόστολου Ν. Πανταζή, που δεν είναι άλλο από την συνεχής προσφορά στον τόπο μας και στους ανθρώπους του, και κυρίως στα παιδιά …..στα παιδιά μας». Την τελευταία λέξη η κ. Πρόεδρος την τόνισε λίγο πιο δυνατά σαν να ήθελε να την ακούσουμε και να την εμπεδώσουμε όλοι. Και στο μέλλον τους θα προσθέσουμε εμείς. Τελικά αυτό είναι ο ΝΑΟΑΣ "τα παιδιά μας και το μέλλον τους".
Ο ήλιος έδυε στον πανέμορφο κόλπο του Αστακού, χαρίζοντας μας υπέροχους χρωματισμούς. Τα παιδιά τα «είπαν όλα». Τα παιδιά… και το μέλλον. Συγκρατήσαμε αυτές τις δυο λέξεις, και μ’ αυτά που είδαμε δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα με την κα. Πανταζή.
Ευχαριστούμε πολύ…!!!!!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.