Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου: Επιφυλάξεις για την απόφαση της Συνέλευσης στην Κανδήλα για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.


Ως Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου θέτουμε ερωτήματα και έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για την απόφαση της Συνέλευσης στην Κανδήλα.
Συγκεκριμένα:
Α) Αναδείχθηκε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα αλλά και στην προχθεσινή Συνέλευση ο προβληματισμός κι αντίθεση στο Ειδικό Χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες και τις επιπτώσεις του στην ευρύτερη περιοχή μας. Στην τελική απόφαση δεν γίνεται καμιά αναφορά σ΄αυτό.
Ρωτάμε: Η επερχόμενη υπερσυγκέντρωση μονάδων στις Εχινάδες μας αφήνει αδιάφορους; Για την περιοχή δηλαδή που έχει τις κύριες δραστηριότητές του ο «Νηρέας» δεν λέμε τίποτα; Το πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών εντοπίζεται μόνο στην παράλια διαδρομή Αστακού - Μύτικα;
Β) Είναι γνωστή τοις πάσι η τοπική διαπλοκή με τις μεγάλες μονάδες. Είναι γνωστή η σχέση Δήμου - «Νηρέα». Αυτά ειπώθηκαν απ΄ όλους σχεδόν τους ομιλητές. Η Επιτροπή Αγώνα δεν θα έχει καμία παρέμβαση σ΄ αυτό; Πάντως στην απόφαση δεν γίνεται καμιά αναφορά.
Γ) Υποστηρίξαμε την θέση για άμεσο έλεγχο της νομιμότητας των μονάδων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων (απ΄ τους φορείς και το κράτος). Το μπάχαλο είναι γνωστό και δεν χρειάζεται ανάλυση. Το καθεστώς των αδειοδοτήσεων είναι σκοτεινό, οι επεκτάσεις, κατά το δοκούν, συνεχείς, η αυθαιρεσία είναι παγιωμένος νόμος. Ούτε για τέτοιου τύπου κινητοποίηση της επιτροπής αγώνα γίνεται λόγος, ούτε σχετική απόφαση ελήφθη απ΄ την Συνέλευση.
Δ) Επισημάναμε κάποιοι στην Συνέλευση πως η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα μόνο απ΄ την Αλυζία αδυνατίζει πολιτικά την εγχείρημα, γι αυτό προτείναμε Επιτροπή που θα συντονίζει δράσεις σ΄ όλη την ΠΟΑΥ.
Ε) Πιστεύει κανείς αλήθεια σήμερα πως μπορεί να βάλει τον μαξιμαλιστικό στόχο της άμεσης εκδίωξης των μονάδων απ΄ την παραλιακή διαδρομή Αστακού - Μύτικα; Μια τέτοια δυναμική μόνο μέσα από ένα ευρύ κίνημα όλης της περιοχής μπορεί να προκύψει, ένα κίνημα όμως που θα ιεραρχήσει στόχους. Υπάρχει η δυναμική σήμερα να αντιπαλέψεις τις υπαρκτές θέσεις εργασίας με νεφελώδεις εκκλήσεις για Τουριστική ανάπτυξη;
ΣΤ) Τέλος υπάρχουν κι οι εργαζόμενοι. Με άθλιες συνθήκες εργασίας, κακοπληρωμένοι (όταν πληρώνονται), χωρίς σωματείο, με δίμηνες ή τρίμηνες (προσφάτως) συμβάσεις. Η παρτίδα μπορεί να σωθεί απ΄ την ίδια την Επιτροπή Αγώνα εφ΄ όσον αναπροσαρμόσει και εξειδικεύσει τις αποφάσεις τις Συνέλευσης.
Πέρα απ΄ όλα όμως αξίζουν συγχαρητήρια σ΄ αυτούς που πήραν την χθεσινή πρωτοβουλία και αγωνίστηκαν για την παρουσία των πολιτών. Σ΄ αυτούς που χειρίστηκαν μια συζήτηση ανοικτή (που σχετική είχε χρόνια να γίνει) και τέλος στους πολίτες που έδειξαν έτοιμοι και παρόντες.

Ηλίας Γεωργαλής
Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου

9 σχόλια:

  1. Κύριε Γεωργαλή βιάζεστε και προτρέχετε. Μόλις την Παρασκευή συστήθηκε η επιτροπή αγώνα. Σε λίγο θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι ενέργειες τις επιτροπής και θα καλύψουν και αυτά που εσείς αναφέρετε αλλά και άλλα που δεν αναφέρεται.
    Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ μέχρι τώρα από κανέναν, είτε αυτό λέγεται οποιαδήποτε δημοτική αρχή μέχρι σήμερα ή αιρετούς ή μεμονομένοι ενεργοί δημότες.
    Περιμένετε να δείτε λοιπόν και στηρίξτε έμπρακτα.

    Μέλος επιτροπής αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητέ φίλε/η
    Οι επιφυλάξεις αφορούσαν την απόφαση της Συνέλευσης όπως επιγραμματικά διατυπώθηκε.
    Επισημάναμε απλώς κάποα σημαντικά-κατά την άποψή μας- στοιχεία τα οποία άλλωστε τέθηκαν στη Συνέλευση από πολλούς ομιλητές και απουσίαζαν από την τελική απόφαση.
    Προφανώς ελπίζουμε και πιστεύουμε πως η Επιτροπή Αγώνα- εξάλλου το αναφέρουμε- θα ορίσει το διευρυμένο πλαίσιο.
    Σε κάθε περίπτωση η Κίνηση Πολιτών στηρίζει ενεργά την Επιτροπή Αγώνα και τις προσπάθειές σας και θα συμβάλλει στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στις άλλες δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

    ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την παρεμβαση της η ΚΠΔ Ξηρομερου φιλοδοξει να επισημανει και να αναδειξει πλευρες των απαραιτητων , κατα την γνωμη μας , δρασεων που πρεπει να αναπτυχθουν , και δεν συμπεριληφθησαν στην αποφαση , οπως εργαζομενοι στις ιχθυοκαλλιεργειες - σχεσεις διαπλοκης και ρουσφετιου - , ελεγχος νομιμοτητας των ηδη υπαρχουσων , διευρυνση της επιτροπης σε ολο τον Δημο , και οχι να αντιπαρατεθει. Κατα τα αλλα ειναι δεδομενη η στηριξη και η εμπρακτη συμμετοχη μας. Ν. Σκαντζας . μελος της ΚΠΔ Ξηρομερου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελπίζω η Επιτροπή Αγώνα να μην διεκδικήσει τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας (βλέπε ΣΤ). Το Σωματείο των εργαζομένων είναι δουλειά των εργαζομένων. Εάν οι εργαζόμενοι "κολλάνε" στο να φτιάξουν σωματείο, γιατί να παρέμβει η Επιτροπή Αγώνα? Καλό είναι να ξεκαθαριστούν κάποιες θέσεις του στυλ ιχθυοκαλλιέργειες και τουρισμός πάνε μαζί. Να μας πείτε που πρέπει να πάνε οι ιχθυοκαλλιέργειες και πού ο τουρισμός. Αυτό αποτελεί μια στέρεη και λογική βάση συζήτησης. Απο κεί και πέρα, το συζητάμε αν στέκει ή αν δεν στέκει. Όμως όχι άλλο πλέον αόριστα. Συγκεκριμένα. Όπως και οι προτάσεις για τον τουρισμό πρέπει αν είναι πλέον συγκεκριμένες. Όχι γενικά και αόριστα τουρισμός. Τουρισμός πλέον για το Μύτικα και την Αλυζία (δεν συμπεριλαμβάνω τον Αστακό μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θέλει, έστω με μια ανακοίνωση του εμπορικού του συλλόγου) είναι όχι απλά να τελειώσει το λιμάνι, αλλά να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για ένα νέο λιμάνι. Βιολογικός καθαρισμός. Χώροι στάθμευσης για τα νησιά και για τούς ντόπιους επισκέπτες. Εκπαίδευση των επαγγελματιών. Και πολλά άλλα ζητήματα. Αν δεν τα συζητήσουμε κι αυτά τώρα δεν θα καταφέρουμε ποτέ τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωχ!!! Αν κρίνω απο το ύφος σου φίλε 11:39 φοβάμαι ότι πριν καλά καλά γίνεις μέλος της επιτροπής αγώνα καβάλησες το καλάμι αφού θεωρείς ότι εσύ τώρα θα τα κάνεις όλα! Όσα δεν έκανε κανείς μέχρι σήμερα, όπως λες! Να σου θυμίσω ότι αυτοί που λες ότι δεν έκαναν τίποτα έκαναν τη συγκέντρωση μέσα από την οποία ορίστηκε η επιτροπή στην οποία, από το ύφος σου, επαναλαμβάνω, εκτιμώ ότι συμμετέχεις. Και όπως γνωρίζεις δεν εκλέχτηκες, απλά ορίστηκες και μάλιστα άνευ αντιπάλου αφού όπως καλά γνωρίζεις δεν υπήρξε και μεγάλη προθυμία για συμμετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η επιτροπή λέει: " Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι περιοχή Natura 2000, είναι περιοχή με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, είναι περιοχή θαλάσσιου τουρισμού που κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες σκάφη την επισκέπτονται" .
    Από αυτή και μόνο τη θέση καταλαβαίνω ότι η επιτροπή είναι, όχι μόνο κατά των μελλοντικών ιθχυοτροφείων, αλλά είναι, και κατά των υπαρχόντων ιχθυοτροφείων στην περιοχή, ή καταλαβαίνω λάθος....!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό θα ήταν η επιτροπή να μας διευκρινίσει, τι εννοεί με την παραπάνω θέση της, δηλ τα σημερινά ιχθυοτροφεία να μείνουν ή να φύγουν;
    μσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίγο ηρεμία από όλους δεν βλάπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ειναι αστοχα τα οσα αναφερει η ΚΠΔ Ξηρομερου αλλα δεν ειναι δουλεια της Επιτροπης Αγωνα Αλυζιας, τουλαχιστον μεχρι τη στιγμη που θα συμμετασχει στις κινητοποισεις και εστω ενας φορεας του Αστακου. Και δεν μπορει να ειναι αλλος απο τον Εμπορικο Συλλογο αλλα και οποιον παιρνει σαφη θεση υπερ αλλου αναπτυξιακου προσανατολισμου του Δημου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα θα πω : έξω από τον χορό όλοι ξέρουμε και τραγουδάμε, συμμετοχή όμως στην επιτροπή αγώνα; όχι βέβαια, είναι καλύτερα να είμαστε απ' έξω και να κρίνουμε.

    Τα περισσότερα από τα παραπάνω θεωρώ ότι είναι κακοπροαίρετα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.