Δεύτερο όχι στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου Ξηρομέρου 2014.


Συζητήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2014. Ήταν η δεύτερη φορά που παραβρεθήκαμε σε Δημοτικό Συμβούλιο, και θα συνοψίζαμε την εμπειρία μας στην φράση, «σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πλήττεις ποτέ», και αυτό δεν το λέμε με αρνητικό τρόπο, το αντίθετο. Πολύ ζωντανά συμβούλια με έντονους διαλόγους, τα οποία μας θυμίζουν ότι το Ξηρομερίτικο αίμα πάντα βράζει, αρκεί βεβαίως να μην ξεπερνιούνται κάποια όρια, τα οποία η αλήθεια είναι ότι χτες δεν ξεπεράστηκαν, αλλά όπως μας ενημέρωσαν κάποιες «παλιοσειρές» στα Δημοτικά Συμβούλια, σε προηγούμενα έχει γίνει της εκδιδομένης το κάγκελο με τις ατάκες του Δημάρχου, του κου Κατσιπάνου αλλά και άλλων να έχουν μείνει ιστορικές.
Πριν ξεκινήσουμε να περιγράψουμε περιληπτικά τι διημείφθη στο χθεσινό Δ.Σ., να ζητήσουμε προκαταβολικά συγνώμη από κάποιους δημοτικούς συμβούλους γιατί θα πούμε με λίγα λόγια τι ειπώθηκε και σίγουρα δεν θα αποδώσουμε εν όλο όλα όσα είπαν και σίγουρα θα ξεχάσουμε και κάτι αλλά πιθανόν και κάποιους.
Το Δ.Σ. ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Στέλιο Παπαναστάση να ανακοινώνει την παραίτηση του κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη και την αντικατάσταση του από τον κ. Ηλία Κακούρη τον οποίο καλωσόρισε το σύνολο του Δ.Σ. Από τους 27 δημοτικούς συμβούλους απουσίαζαν ο κ. Σπύρος Καϋμενάκης, ο κ. Φώτης Λιβάνης και o κ. Παναγιώτης Γαζέτας.
Στην αρχή της συνεδρίασης συζητήθηκαν δύο θέματα και κατόπιν η συνεδρίαση διακόπηκε για μισή ώρα για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου.
Όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση τον λόγο έλαβε η κα Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνα Κουμανδράκη Σαμαρά, η οποία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός, ουσιαστικά πρόκειται για τυπική υποχρέωση, οποία θα έπρεπε από τα τέλη του 2013 να έχει εκπληρωθεί, λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο Δήμος μέχρι και τον Μάρτιο. Ανέφερε ότι έγινε ότι ήταν δυνατόν καλύτερο με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και σε συνεργασία με την αντιπολίτευση και τους Προέδρους των χωριών όπως είχε αποφασιστεί στο προηγούμενο Δ.Σ. Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει θα προχωρήσει σε αναμόρφωση και των δύο για να καταστούν από τυπικά και ουσιαστικά.
Κατόπιν το λόγο έλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Λύτρας, ο οποίος έκανε μία γενική τοποθέτηση και όχι τοποθέτηση επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Έκανε ένα απολογισμό της θητείας του Δ.Σ. και αναγνώρισε τα προβλήματα που αντικειμενικά υπήρχαν λόγω εφαρμογής για πρώτη φορά του Καλλικράτη, αλλά και τις δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Με τάση αυτοκριτικής αναφέρθηκε ότι όλοι φέρουμε ευθύνη που τα πράγματα μέσα σε αυτή την θητεία της δημοτικής αρχής δεν πήγαν καλά. Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τα οποία χαρακτήρισε μοναδικά, αλλά που δυστυχώς με δική μας ευθύνη δεν καθόμαστε να σχεδιάσουμε σοβαρά την αξιοποίηση τους, αλλά ασχολούμαστε με δεύτερα και τρίτα πράγματα, γελώντας ενώ θα έπρεπε να κλαίμε.
Εξυπηρετήσεις, μικρορουσφετάκια, βάλε με σε μία δουλειά να παίρνω 400 ευρώ κ.α., ενώ θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τον προνομιούχο τόπο μας και να ζούμε αξιοπρεπώς, με περηφάνια όντως αφεντικά στον τόπο μας. Περιέγραψε μία άρρωστη κατάσταση όπου το ποιος θα διοικήσει τον τόπο εξαρτάται από τα πόσα ποτά θα κεράσει στο καφενείο στις εκλογές.
Κατόπιν το λόγο έλαβε ο κ. Γεράσιμος Βότσης της ελλάσων αντιπολίτευσης. Ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του γιατί καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα αναφερόμενος σε συγκεκριμένα κομμάτια του τεχνικού προγράμματος. Παράδειγμα ανέφερε ότι στις προμήθειες απουσιάζει η διαγωνιστική διαδικασία και μίλησε για εξυπηρετήσεις ημετέρων. Κατόπιν αναφέρθηκε και στην σκληρή κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται και μέσω των Δήμων, πετσοκόβοντας τον απλό λαό που περνά δύσκολα προσπαθώντας να επιβιώσει.
Ο κ. Κώστας Λαϊνάς αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο τεχνικό πρόγραμμα και εξήγησε για ποιο λόγο δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα που απορρίψαμε πριν λίγες ημέρες ανάφερε. Μίλησε για προχειρότητα στο σχεδιασμό του, για παραπλάνηση όταν έργα που δεν συμπεριλαμβάνονται, η δημοτική αρχή λέει πως με την αναμόρφωση θα μπουν αργότερα (πχ αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Παπαδάτου).
Ο κ. Παναγιώτης Τζαχρήστας στο ίδιο μήκος κύματος με το κύριο Λαϊνά, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα με τις δεσμεύσεις που ισχύουν δεν γίνεται καν να διορθωθεί. Κατηγόρησε την δημοτική αρχή για προχειρότητα και για μία από τα ίδια όπως όλα τα τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων ετών.
Ο κ. Παντελής Ψηλός ξεκίνησε κάνοντας δριμεία κριτική για το έργο της αστικής ανάπλασης του Αστακού που δεν εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ. Θύμισε ότι είχε καταψηφίσει καταρχήν το συγκεκριμένο, όχι γιατί δεν ήθελε να γίνει το έργο, αλλά γιατί έβλεπε ότι με τον πρόχειρο τρόπο το οποίο αυτό πήγαινε να γίνει, θα συνέβαινε αυτό που τελικά συνέβη και ευχήθηκε μακάρι τότε αυτός να έλεγε ανοησίες και να έβγαινε λάθος και το έργο να γινόταν. Για το τεχνικό πρόγραμμα και αυτός κατηγόρησε την δημοτική αρχή για μία από τα ίδια, πρόχειρο, παραπλανητικό, χωρίς καμμία αναπτυξιακή προοπτική.
Ο κ. Τάσος Κατσιπάνος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ρωτάμε και δεν μας λέτε. Είπαμε στο προηγούμενο Δ.Σ. για το τεχνικό πρόγραμμα να το ξαναδούμε, να το φτιάξουμε αλλιώς, αλλά εμένα δεν ήρθε να με ρωτήσει κανείς. Πως εγώ τώρα να το ψηφίσω; Κατόπιν αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα. Μίλησε για τον βομβαρδισμένο δρόμο προς Παλαιομάνινα, κατόπιν ανέφερε για ένα έργο δίπλα στην γλίστρα του Αστακού που σηκώθηκε ένα τοιχίο με ένα παλούκι στην μέση, ποιος το έκανε αυτό κύριε Μαγγίνα; Ρωτάμε και δεν μας απαντάτε. Πενήντα εννιά παράνομες συνδέσεις νερού μας είπατε σε προηγούμενο Δ.Σ. Σας ρωτάμε τι γίνεται με αυτές, δεν μας απαντάτε. Σε αυτό το Δήμο κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν απαντά ανάφερε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο. Όπως είχε πει και παλαιότερα ο Δήμαρχος μας, έχουμε ένα Δήμο μπου…λο!!!
Ο κ. Σπύρος Λύτρας λαμβάνοντας το λόγο αναγνώρισε τις δυσκολίες που είχε η για πρώτη φορά εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά εμείς στις περισσότερες των περιπτώσεων αρνηθήκαμε και να τον εφαρμόσουμε. Θύμισε ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος για το τεχνικό πρόγραμμα έχουμε μία από τα ίδια. Διατύπωσε ξανά την πάγια θέση του ότι το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να συντάσσεται σε συνεργασία με τους Προέδρους των χωριών, και τηρώντας την αναλογικότητα όπως αυτή προβλέπεται από τον Καλλικράτη, οι ίδιοι οι Πρόεδροι να παίρνουν χρήματα και να συντάσσουν προϋπολογισμούς για το χωριό τους και να τα διαχειρίζονται.
Αναφέρθηκε στην επέκταση του σχεδίου πόλης Μύτικα, που φαίνεται επιτέλους ότι θα προχωρήσει, αλλά με δεικτικό τρόπο είπε για το υφιστάμενο από το 1935 σχέδιο του Μύτικα, δεν κάναμε ούτε μία πράξη αναλογισμού να ανοίξουμε έναν δρόμο βρε αδερφέ.
Κατόπιν αναφέρθηκε στα οφειλόμενα προς τον Δήμο τα οποία προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ συγκρίνοντας τα με την φετινή κρατική χρηματοδότηση του Δήμου που είναι 200 χιλιάδες ευρώ. Αυτά τα χρέη είναι πολύ παλιά, ξεκινούν από δεκαπενταετίας και εκ του νόμου κάθε οφειλή πέραν της πενταετίας είναι επισφαλής.
Ύστερα αναφέρθηκε ότι για να μην έχει πρόβλημα νομιμότητας η νυν δημοτική αρχή από την επόμενη δημοτική αρχή που θα αναλάβει, θα πρέπει η τωρινή δημοτική αρχή να πράξει αυτό που προβλέπεται από τον νόμο, δηλαδή να καλέσει την τριμελή επιτροπή ελέγχου να ελέγξει γιατί δεν έχουν εισπραχθεί τα ποσά που προβλέπονται, ποιος ευθύνεται γι αυτό, πως δημιουργήθηκε αυτό το χρέος προς τον Δήμο. Αν το είχαμε κάνει αυτό από την αρχή, τώρα το θέμα θα είχε λυθεί και μαζί και το θέμα του ελλείματος των τελών της Αλυζίας και δεν θα μπλέκαμε με ΣΔΟΕ, ΕΔΕ και τα λοιπά. Ο νόμος έχει σαφή πρόβλεψη για αυτήν την περίπτωση και εμείς καθυστερήσαμε πράττοντας άλλα. Κατόπιν ανέφερε ότι θέλει να ακούσει και την γνώμη των Προέδρων για το τεχνικό πρόγραμμα για να διαμορφώσει την στάση του. Στην δευτερολογία του ο κ. Σπύρος Λύτρας δήλωσε ότι θα διευκολύνει την δημοτική αρχή με το να μην καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα και θα δηλώσει απλά απών όπως και έπραξε.
Ο κ. Σπύρος Λυμπεράτος ξεκίνησε κάνοντας δριμεία κριτική για την έλλειψη αναπτυξιακής κατεύθυνσης του τεχνικού προγράμματος, μίλησε για το σχέδιο πόλης του Αστακού που δεν λέει να ξεκολήσει. Μίλησε για το έργο της αστικής ανάπλασης του Αστακού που δεν εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ. Για το τεχνικό πρόγραμμα και αυτός κατηγόρησε την δημοτική αρχή για μία από τα ίδια, πρόχειρο, παραπλανητικό, χωρίς καμμία αναπτυξιακή προοπτική.
Ο κ. Βασίλης Μουρκούσης μίλησε για τις δυσκολίες που είχε η δημοτική αρχή και χαρακτήρισε το έργο που αυτή τελικά παρήγαγε φτωχό. Ανέφερε πέντε σημεία στα οποία εντοπίζει τις αιτίες που συνέβει αυτό. Η κακή οικονομική συγκυρία της χώρας με συνεπακόλουθο την υποχρηματοδότηση των Δήμων, το ατύχημα του Δημάρχου τον Δεκέμβριο του 2011, η δυσλειτουργία της εκτελεστικής επιτροπής (Δήμαρχος-Αντιδήμαρχοι), και ανέφερε ότι σήμερα εδώ λείπουν οι δύο από τους τρεις πρώην Αντιδημάρχους που υλοποίησαν το έργο της δημοτικής αρχής εννοώντας τον κ. Λιβάνη και τον κ. Γαζέτα και ο τρίτος Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Λύτρας μας ασκεί κριτική χωρίς να μας λέει αν επί της 19μηνης θητείας του εφάρμοσε την αναλογικότητα στην κατανομή των χρημάτων που επικαλείται, η έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας και οι κάκιστες υπηρεσίες που πήραν σε αυτό τον τομέα από τον μηχανικό στο Μεσολόγγι και η αδυναμία της εκτελεστικής επιτροπής (Δήμαρχος-Αντιδήμαρχοι) να συνεργαστούν με την ελλιπή τεχνική υπηρεσία με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι αποφάσεις λόγω λανθασμένων εισηγήσεων. Με το μόνο τμήμα που συνεργάστηκε πολύ καλά η εκτελεστική επιτροπή ήταν το τμήμα κοπής ενταλμάτων της οικονομικής υπηρεσίας ....!!!
Κατόπιν αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για την επέκταση του σχεδίου πόλης του Μύτικα, που από το 2005 έχει κολλήσει λόγω ελλιπών στοιχείων που δεν αποστέλλονταν και κάποιοι παραμύθιαζαν τον κόσμο λέγοντας ότι μόνο το σχετικό ΦΕΚ απομένει. Με ερώτηση δική του στο Υπουργείο και στον κ. Καλαφάτη και με συνδρομή της Βουλευτού κας Νίκης Φούντα το θέμα βρέθηκε που έχει κολλήσει και τώρα με τον κ. Ηλία Ταμπάκη έχουν σταλεί τα στοιχεία που απαιτούνταν, όπως η γεωλογική μελέτη, και προχωρά το θέμα.
Για το τεχνικό πρόγραμμα ανέφερε στην δευτερολογία του ότι δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά το ψηφίζει γιατί προτιμά ένα κακό τεχνικό πρόγραμμα παρά ένα κλειστό Δήμο που δεν θα λειτουργεί και δεν παραγνωρίζει ότι εκλέχτηκε με μία παράταξη και οφείλει να την στηρίξει διατυπώνοντας τις διαφωνίες του εντός αυτής.
Σε σχέση με το έλλειμμα στα τέλη του Δήμου Αλυζίας είπε ότι ο εισαγγελέας ξεκίνησε τις ανακρίσεις και ότι η δικαιοσύνη έχει τους δικούς της ρυθμούς και αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί κάποια στιγμή σε διαλεύκανση.
Για το τέλος ανέφερε ότι την απόφαση του για το τι θα πράξει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές δεν την έχει πάρει ακόμη και θα σκεφτεί εν ενθέτω χρόνο τι θα πράξει τελικά.
Ο κ. Ανδρέας Μαγγίνας αναφέρθηκε και αυτός με την σειρά ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός, ουσιαστικά πρόκειται για τυπική υποχρέωση. Περιέχουν τα ελάχιστα για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο Δήμος μέχρι και τον Μάρτιο ανέφερε και η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει θα προχωρήσει σε αναμόρφωση και των δύο.
Η κα Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνα Κουμανδράκη Σαμαρά κλείνοντας ξανατόνισε ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός, ουσιαστικά πρόκειται για τυπική υποχρέωση για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο Δήμος και ανάγνωσε εγκύκλιο του Υπουργού κ. Μιχελάκη που αναφέρει ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των Δήμων να ψηφίσουν τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό και όσοι δεν το κάνουν πρέπει τεκμηριωμένα και αναλυτικά, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένους κωδικούς, να λένε τους λόγους που δεν ψηφίζουν αλλά και τις προτάσεις τους και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν λαμβάνοντας υπ’ όψη τις οικονομικές δυνατότητες. Αν αυτό δεν συμβαίνει αναφέρει η εγκύκλιος διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Κατά την ανάγνωση του συγκεκριμένου κομματιού από την κα Σαμαρά υπήρξε έντονη αντίδραση από μερίδα δημοτικών συμβούλων.
Στα παραλειπόμενα της συνεδρίασης, υπήρχαν έντονες φραστικές και λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κ. Μαγγίνα και κ. Βότση, μεταξύ κας Σαμαρά και κ. Κατσιπάνου, κ. Λαϊνά και κ. Λυμπεράτου, αλλά η ποιο έντονη αντιπαράθεση ήταν μεταξύ του κ. Μουρκούση και του κ. Σπύρου Λύτρα σχετικά με την διαχείριση του τελευταίου στα τέλη του βυτιοφόρου όταν ήταν Αντιδήμαρχος.
Αυτά μπορέσαμε να συγκρατήσουμε εμείς, και αν κάποιος θέλει να συμπληρώσει κάτι που δεν αναφέραμε ή να διορθώσει κάτι που δεν το λέμε ακριβώς όπως έγινε, μπορεί να μας το στείλει να το προσθέσουμε.
Τελικά το τεχνικό πρόγραμμα δεν πέρασε με την ψηφοφορία να είναι 10 υπερ, 13 κατά και 4 απών.

1. κα. Κωστούλα Κουμανδράκη-Σαμαρά ΝΑΙ
2. κα. Ευθυμία Χ. Καραπάνου-Κολοβού ΝΑΙ
3. κ. Φώτιο Π. Λιβάνη ΑΠΩΝ
4. κ. Ιωάννη Α. Ζορμπά ΝΑΙ
5. κ. Ανδρέα Α. Μαγγίνα ΝΑΙ
6. κ. Σπύρο Γ. Λυμπεράτο ΟΧΙ
7. κ. Ζώη Χ. Μητσάνη ΝΑΙ
8. κ. Νικόλαο Β. Μπίτα ΝΑΙ
9. κ. Γιώτη Αλέξανδρο ΝΑΙ
10. κ. Σπύρο Θ. Λύτρα ΑΠΩΝ
11. κ. Ηλία Α. Ταμπάκη ΝΑΙ
12. κ. Σπύρο Α. Καϋμενάκη ΑΠΩΝ
13. κ. Μουρκούση Βασίλειο ΝΑΙ
14. κ. Παναγιώτη Ε. Γαζέτα ΑΠΩΝ
15. κ. Αναστάσιο Χ. Κατσιπάνο ΟΧΙ
16. κ. Ιωάννη Γ. Λύτρα ΟΧΙ
17. κ. Κων/νο Β. Κυριάκο ΟΧΙ
18. κ. Κων/νο Θ. Μπαμπούρη ΟΧΙ
19. κ. Απόστολο Π. Ντίνο ΟΧΙ
20. κ. Κων/νο Ι. Λαϊνά ΟΧΙ
21. κ. Κατσαούνη Ελευθέριο ΟΧΙ
22. κ. Ηλία Κακούρη ΟΧΙ
23. κ. Θωμά Ι. Ρετούλη ΟΧΙ
24. κ. Παναγιώτη Ι. Τζαχρήστα ΟΧΙ
25. κ. Παντελή Κ. Ψηλό ΟΧΙ
26. κ. Γεράσιμο Δ. Βότση ΟΧΙ
27. κ. Στέλιο Παπαναστάση ΝΑΙ

10 σχόλια:

  1. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΑΝΝΕΝΑΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΔΩ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ..ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΡΙ ΤΙΠΟΤΑ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι σταση ευθυνης και υπεθυνοτητας απο ορισμενους αυτη?/ που οδηγουν τον δημο σε κλεισιμο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχω εινμαι γονιος και το παιδι μου πηγαινει στο γυμνασιο κανδηλας...μας ειπαν οτι φετος θα βαλουν στο τεχνικο το αντιπλυμυρικο για το γυμνασιο ...τωρα που δεν παρασε δεν θα γινει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο πρωην αναπληρωτης δημαρχος κ.Λιβανης που ηταν χθες??...ηταν αναπληρωτης δημαρχος..επιτρεπετε να μην ψιφιζει το τεχνικο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με αυτό το σύστημα των συνδυασμών σε κάθε ψηφοφορία σημαντικού θέματος έχουμε την συμπεριφορά της αγέλης. Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια. Ότι πει η παράταξη, ότι πει ο πεφωτισμένος αρχηγός και δεν αναφέρομαι για χτες αλλά γενικά το πως λειτουργεί το όλο σύστημα.
    Αφού κάποιοι δεν είχαν τα καρύδια να αλλάξουν αυτό το άρρωστο σύστημα που έχει κακοφορμήσει και πεθάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δίνοντας μας σκάνδαλα, σπατάλες χρημάτων, λαμογιές και όλη αυτήν την διαφθορά των ΟΤΑ που έχουμε ζήσει.
    Δημοτικούς συμβούλους πιθίνια όργανα της παραταξιακής λογικής που λέει ότι συμπεριφερόμαστε για να εξυπηρετήσουμε τις παραταξιακές μας σκοπιμότητες και όχι τον Δήμο και τους δημότες.
    Ξαναλέω δεν αναφέρομαι καθόλου στο χθεσινό το οποίο αποτελεί απλά ένα δείγμα. Παράδειγμα οΦώτης. Λιβάνης ψήφισε τον προϋπολογισμό την προηγούμενη φορά και επειδή προέκυψε το θέμα με τον Γαλούνη δεν κατέβηκε γιατί αν κατέβαινε δεν θα μπορούσε να πει αυτήν την φορά όχι και υπάκουσε τον αδέκαστο αρχηγό του και έκατσε σπίτι του. Αυτός θα πει ότι κάτι του έτυχε, εμείς θα του πούμε άστα ρε Φώτη, άστα αυτά...
    Μία λύση υπάρχει, ανεξάρτητα ψηφοδέλτια Δημάρχων και συμβούλων μήπως και δελεαστούν άνθρωποι επιτυχημένοι, κοινωνικά καταξιωμένοι, αξιόλογοι, αυτόφωτοι, με επάγγελμα και με ένσημα να ασχοληθούν. Άνθρωποι που θα μπαίνουν στο κόπο να μελετούν και να κρίνουν με το μυαλό τους και την λογική τους τι είναι καλό για το Δήμο και τους δημότες και ανάλογα να ψηφίζουν ή όχι.
    Αυτοί που κατα κόρον εκλέγονται σήμερα είναι πρόβατα που τα ραβδίζουν με εξαιρέσεις βέβαια για να είμαι δίκαιος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχώς φίλε μου τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια - που είναι το πιο αντικειμενικό σύστημα - ο πολύ " δημοκράτης " ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ( π.δήμαρχος Κοζάνης -βουλευτής και προσκείμενος του κ. Βενιζέλου) έβαλε βέτο και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά που τόσο πολύ το διατυμπάνιζε αυτό το μέτρο το κατάπιε και θα πάμε στις εκλογες με το ισχύον σύστημα που όλοι γνωρίζουμε. Αυτό είναι τελεσίδικο.

      Διαγραφή
  6. Δυστυχώς δε βλέπω κανένα δημότη να του κάνει εντύπωση το 1.5 εκατομμύριο οφειλόμενα προς τον δήμο. Εδώ όλοι λέμε για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής που αντιμετωπίζει η χώρα, και πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν το κράτος εισέπραττε τους φόρους, και για το ίδιο πρόβλημα στο επίπεδο του δήμου δε μας κάνει καμμία αίσθηση??

    Αυτό έχει τεράστια σημασία για δύο λόγους. (1) Πόσα πράγματα θα είχε υλοποιήσει ο δήμος αν αυτό το 1.5 εκατομμύριο είχε εισπραχθεί, και (2) Μήπως οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία αυτών των ανείσπρακτων οφειλών, είναι οι ίδιοι που διεκδικούν ξανά σήμερα την ψήφο του λαού, ένθεν και ένθεν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους ικανούς να κάνουν έργα υποδομής που θα ξεβαλτώσουν όλη την περιοχή .

    Άνθρωποι που έχουν όρεξη να δουλέψουν και να προσφέρουν στο Δήμο και όχι να τον χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την περιουσία τους (κοινώς - να τα κονομήσουν).

    Το καλύτερο θα ήταν να είναι άνθρωποι που δεν έχουν ανακατευτεί ποτέ με τα κοινά, άνθρωποι που δεν έχουν φθαρεί από πολιτικά τερτίπια και προπάντων δεν έχουν κατηγορηθεί για τίποτα.

    Τέτοιους ανθρώπους έχει ανάγκη ο τόπος.

    Από τους άλλους έχουμε χορτάσει, μάλλον έχουμε μπουχτήσει, οι ίδιοι και οι ίδιοι, με τα ίδια επιχειρήματα, με τις ίδιες υποσχέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ φίλε 1:56, για το χρέος αυτό ακριβώς, μίλησα στο δημοτικό συμβούλιο προχθές και όχι μόνο. Έκανα και πρόταση για λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό τη διαπίστωση ύπαρξης ευθυνών ή όχι και την απόδοσή τους σε όποιους και αν είναι αυτοί (αιρετοί ή υπάλληλοι των πρώην δήμων και νυν δημοτικών ενοτήτων του σημερινού δήμου). Δυστυχώς δεν υπήρξε ανανταπόκριση από κανέναν!!! Δεν είναι απορίας άξιον;;;
    Όσον αφορά στην πρόταση μου (που είναι γνωστή αφού την έχω διατυπώσει πολλές φορές, ακόμα και δημόσια) δεν είναι άλλη από το αίτημα προς τον Διοικητή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για σύγκλιση της Επιτροπής του Αρθρου 141 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
    Την αλήθεια των λεγομένων μου μπορεί να σας βεβαιώση και συντάκτης του Mytikaspress που ήταν παρών στη συνεδρίαση προχθές. Η ίδια πρόταση έχει υποβληθεί και στο παρελθόν όπως προανέφερα και έχει δημοσιευθεί στο ίδιο μπλογκ, εδώ και ένα χρόνο περίπου.
    Και μια διευκρίνιση για να προλάβω κάποιους βιαστικούς: Δεν γράφω επειδή έχω στο μυαλό τις ψήφους κανενός. Έχω δηλώσει εδώ και πολύ καιρό, ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι δεν πρόκειται να είμαι ξανά υποψήφιος σε κανέναν απολύτως συνδυασμό!
    Με εκτίμηση

    Σπύρος Λύτρας
    Δημοτικός Σύμβουλος Αλυζίας
    (Μέχρι τη λήξη της παρούσας δημοτικής περιόδου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.