Προχωρά στο fast track στις ιχθυοκαλλιέργειες η Κυβέρνηση. Καλό ή κακό αυτό;


Σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε το νομοσχέδιο που αφορά τις επενδύσεις στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ». Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα:

Γράφει η Τράτσα Μάχη.

Δημόσιες υδάτινες επιφάνειες για υδατοκαλλιέργειες.
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου.

Τους όρους παραχώρησης, δημόσιων υδάτινων εκτάσεων για την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας καθορίζει, μεταξύ άλλων, σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα παραχωρούνται με απευθείας μίσθωση, με μίσθωση κατόπιν δημοπρασίας, αλλά και χωρίς αντάλλαγμα.
Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να παραχωρεί δωρεάν τη χρήση υδάτινων εκτάσεων, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, προκειμένου να εγκατασταθεί σε αυτές πρωτότυπη καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών. Η παραχώρηση θα ισχύει για τρία χρόνια (με δυνατότητα παράτασης ενός επιπλέον έτους) και θα αφορά έκταση μέχρι δέκα στρέμματα. Αν η επένδυση κριθεί επιτυχής, μετά τα τέσσερα χρόνια θα μπορεί να παραχωρείται για άλλα 20 έτη στον ίδιο φορέα, με την καταβολή μισθώματος.
Χωρίς αντάλλαγμα θα παραχωρούνται υδάτινες εκτάσεις και σε υπηρεσίες του Δημοσίου, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων, καθώς και σε δημόσια Πανεπιστημιακά ή Ερευνητικά Ιδρύματα, για ερευνητικούς σκοπούς και για χρονικό διάστημα έως πέντε έτη. Αντίστοιχες επιφάνειες θα μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, αποκλειστικά για τη δημιουργία ζωνών μετεγκατάστασης ζώντων δίθυρων μαλακίων.
Ακόμη, με απευθείας μίσθωση θα παραχωρούνται, για διάστημα έως 20 χρόνια, δημόσιες υδάτινες εκτάσεις για την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας, εντατικής ή ημιεντατικής μορφής.
Οι φυσικές λίμνες θα παραχωρούνται με απευθείας μίσθωση για 15 έτη, σε αλιευτικό συνεταιρισμό, ή σε νομικό πρόσωπο στο οποίο συμμετέχει αλιευτικός συνεταιρισμός, σε επιχειρήσεις του οικείου δήμου, ή σε ιδιώτες. Λίμνες θα μπορούν να παραχωρηθούν και για 20 χρόνια, αλλά κατόπιν δημοπρασίας.
Επίσης, το νομοσχέδιο προωθεί απλούστευση των διαδικασιών και θεσμοθετεί υπηρεσία μιας στάσης για την αδειοδότηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Επίσης, καθορίζει τους όρους για την παραχώρηση θαλάσσιων εκτάσεων σε φορείς διαχείρισης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π. Ο. Α. Υ.). Προωθούνται έτσι μεθοδικά οι Ζώνες Υδατοκαλλιέργειας.
«Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ασφαλές και απλοποιημένο πλαίσιο για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, που αποτελούν έναν από τους κορυφαίους κλάδους εξαγωγικής δραστηριότητας και πάνω στους οποίους μπορεί να πατήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Το νομοσχέδιο «κουμπώνει» με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης νέων επενδύσεων του Μέτρου 2.1 των Υδατοκαλλιεργειών. Προκρίθηκαν 76 επενδυτικά σχέδια ύψους 36,5 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν εκσυγχρονισμό ιχθυοτροφείων, ίδρυση μονάδων οστρακοκαλλιέργειας και καλλιέργειας σπιρουλίνας κλπ.
Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Μέτρου 3.5 «Πιλοτικά Σχέδια» και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης 13 καινοτόμες προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η μελέτη για το συμιακό γαριδάκι, ώστε να προωθηθεί σχετικός φάκελος ΠΟΠ (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και για αυτό το προϊόν αλιείας.
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τη Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ), που «έκλεισε» στις 28 Ιανουαρίου επί Ελληνικής Προεδρίας, προβλέπει κονδύλια 6,5 δις ευρώ για τον κλάδο στην Ε.Ε.

Δικό μας σχόλιο: Πως ερμηνεύεται αυτή η είδηση για την περιοχή μας και ποιες οι επιπτώσεις; Η άποψη μας είναι ότι αν αυτό το νομοσχέδιο λειτουργήσει για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών σεβόμενο τις αντικρουόμενες χρήσεις και ιδιαίτερα τον τουρισμό και με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος, που σημαίνει πραγματικές περιβαλλοντικές μελέτες και όχι μαϊμού όπως συμβαίνει τώρα, τήρηση τους και ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα κάνουν επιτέλους την δουλειά τους, τότε ο πρωτογενής τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Δόξα το Θεό η χώρα μας διαθέτει χιλιάδες στρέμματα θαλασσίου χώρου. Γιατί λοιπόν να χωροθετήσουμε νέες μονάδες εκεί που υπάρχει τουριστικό προϊόν; Γιατί να καταστρέψουμε περιοχές μοναδικής ομορφιάς;
Αν συμβεί το αντίθετο, δηλαδή αυτή η διαδικασία fast track είναι το σινιάλο, το κλείσιμο του ματιού για την επίθεση του συγκεκριμένου κλάδου στον τουρισμό και στο περιβάλλον, τότε το μόνο που θα εισπράξουμε θα είναι καταστροφή και μάλιστα ανεπανόρθωτη.
Εάν οι ιχθυοκαλλιεργητές συνεχίσουν να λειτουργούν όπως μέχρι τώρα μας έχουν συνηθίσει, δηλαδή με την νοοτροπία Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει, αν συνεχίσουν να λειτουργούν με την λογική του πλιάτσικου, με την λογική σε ελεώ για να σε εξαθλιώσω, με την λογική για να κερδίσω εγώ πρέπει να καταστραφείτε εσείς, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και ιδιαίτερα για την περιοχή μας η οποία ως γνωστό είναι μέσα στην ζώνη Α3.
Δυστυχώς μετά και από αυτή την εξέλιξη δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.