Πολλοί Έλληνες, και φυσικά και πολλοί συμπατριώτες μας, πριν 4 χρόνια πείστηκαν και επένδυσαν στα αγροτικά και οικιακά φωτοβολταϊκά. Φαινόταν τότε μία πολύ καλή επένδυση, μιας και τα δεδομένα ήταν ξεκάθαρα. Υπέγραφες συμβόλαιο με εγγυημένη τιμή KWh για κάποια χρόνια και κάνοντας τους υπολογισμούς σου έβλεπες την πορεία και την απόσβεση της επένδυσης σου. Πολλοί λοιπόν, είτε με δικά τους κεφάλαια, είτε με δανεισμό, προχώρησαν και έκαναν την επένδυση τους.
Το κράτος όμως, με αφορμή την οικονομική κρίση, αποφάσισε ξαφνικά από πέρυσι κιόλας να αλλάξει τους όρους. Ήδη οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά βλέπουν κάθε μέρα όχι μόνο να μην κερδίζουν, αλλά η ημερομηνία απόσβεσης της επένδυσης τους να είναι κινητή εορτή με άγνωστο πότε θα καθίσει η μπίλια στο ημερολόγιο και εντωμεταξύ τα δάνεια να τους πνίγουν. Δείτε τις νέες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών που προτείνει το ΥΠΕΚΑ.
Μεσοσταθμική μείωση κατά 30% στις εγγυημένες τιμές όλων των φωτοβολταϊκών και 5-6% για τους σταθμούς αιολικής ενέργειας και των μικρών υδροηλεκτρικών προβλέπεται σε νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο «κούρεμα» μπήκαν τελικά και οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες, με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδοκώμενο όφελος χιλιάδων νοικοκυριών που είχαν επενδύσει σε αυτή τη μορφή πρόσθετου εισοδήματος.
Οι μειώσεις των εγγυημένων τιμών είναι κλιμακωτές ανάλογα με το αν αυτά επιδοτήθηκαν ή όχι από τον αναπτυξιακό, την ισχύ τους, την περίοδο που συνδέθηκαν στο σύστημα (πριν από το 2009 μέχρι και το τέλος του 2013) αλλά και το εάν βρίσκονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα ή στα νησιά. Για τους αγρότες η μείωση υπολογίζεται σε περίπου 20%.
Παράλληλα οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά καλούνται να διαγράψουν οριστικά το 35% των εσόδων που είχαν από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 2013, τα οποία τους οφείλει ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Υποχρεούνται να εκδώσουν αντίστοιχο πιστωτικό παραστατικό με το οποίο θα παρέχουν έκπτωση στον ΛΑΓΗΕ. Οι παραγωγοί από άλλες ΑΠΕ θα κόψουν πιστωτικά με έκπτωση 10% ενώ εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση όσοι έχουν φωτοβολταϊκά σε στέγες.
Ως αντισταθμιστικό όφελος για τους παραγωγούς ενέργειας και τους κατόχους φωτοβολταϊκών στεγών, το Δημόσιο παρατείνει για επιπλέον πέντε χρόνια τη διάρκεια των συμβάσεων πώλησης ενέργειας -από τα 20 στα 25 έτη.
Πρώτο κανόνι κινεζικής εταιρείας μέσω Ελλάδας από τα φωτοβολταϊκά.
Μέσω… Ελλάδας φαίνεται πως ήρθε το πρώτο μεγάλο «κανόνι» εταιρείας στην Κίνα και συγκεκριμένα της Shanghai Chaori Solar, που θα περάσει στην ιστορία ως η πρώτη κινεζική επιχείρηση, η οποία δεν κατάφερε να αποπληρώσει τους πιστωτές της για ένα εταιρικό ομόλογο αξίας 14,6 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ελληνικής φούσκας στα φωτοβολταϊκά.
Το χρεοστάσιο της εταιρείας που αποτελούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ στην Κίνα, ήρθε ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της να καταβάλει τόκους κεφαλαίου στους δανειστές για ομόλογο που εξέδωσε πριν από δύο χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.
Η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε μάλιστα την αδυναμία πληρωμής στην κατάρρευση μιας συμφωνίας για την πώληση φωτοβολταϊκού σταθμού στην Ελλάδα. «Ακόμη προσπαθούμε να κλείσουμε το ντιλ στην Ελλάδα σε μια λογική τιμή και να πληρώσουμε τους τόκους το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο κινέζικο πρακτορείο Xinhua News Agency, στέλεχος της διοίκησής της.
Όπως προκύπτει από αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, παρουσιάζεται ως η εταιρεία που εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των έργων. Συγκεκριμένα είχε εμπλακεί στη χρηματοδότηση πάρκου 6 ΜW στον Δήμο Κοζάνης (Μίθρας Ενεργειακή Α.Ε.), ενός πάρκου 1,77 MW στη Φθιώτιδα (Solar Δομοκός ΑΕ) και ενός ακόμη σταθμού 1,805 MW στη Βόνιτσα (LTZ – Ηλιοενεργειακή ΕΠΕ).
Φιλε το θεμα εχει δυο οψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή1- Οσοι ασχοληθηκαν πηγαν να κανουν ....αρπαχτη, και την πατησαν... γιατι
2- εμπλεξαν με κρατος καραγκιοζη...
3-ας προσεχαν.