Δεν έχει πλέον κανένα νόημα...


Γράφει ο Βασίλης Σούλας.
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ Δ.Π.Θ.
Επί πτυχίω M.Sc στην «Διαχείριση Τεχνικών Έργων».


Σχετικά 1) με το θέμα της εγκατάστασης νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών και της επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην παραλιακή διαδρομή Αστακός – Μύτικας – Μαραθάκι και σε Κάλαμο και Καστό (βόρειο κομμάτι ζώνης Α3), όπως προβλέπεται από την σχετική ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες και 2) της Επιτροπής Αγώνα που συστάθηκε εναντίον αυτής της εξέλιξης θέλω να δηλώσω δημόσια ότι:
Μετά την εκλογή του κ. Γαλούνη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο οποίος είναι γνωστό σε όλους ποια η σχέση του με τους ιχθυοκαλλιεργητές και επειδή νιώθω ότι στο συγκεκριμένο θέμα η άποψη μου είναι πλέον μειοψηφία (Ο Μύτικας αλλά και όλη η Αλυζία στήριξε και ψήφισε συντριπτικά τον κ. Γαλούνη), δηλώνω την παραίτηση μου από την Επιτροπή Αγώνα και από την ατομική μου έντονη ενασχόληση με αυτό το θέμα. Δεν έχει πλέον κανένα νόημα...
Εγώ και κάποιοι άλλοι πείσαμε την υποψήφια Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ντίνα Σαμαρά για την σοβαρότητα του θέματος και στην ομιλία της στον Μύτικα ανέφερε επί λέξη: «Καμία νέα ιχθυοκαλλιέργεια και επέκταση υπάρχουσας στην παραλιακή διαδρομή Αστακός - Μύτικας και σε Κάλαμο και Καστό. Αν συμβεί αυτό θα αντιδράσουμε δυναμικά σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκάδας. Αυτή η περιοχή προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη». Δεν το κρύβω ότι αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που δήλωσα συμμετοχή στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Να παλέψω γι αυτό το θέμα εκ των έσω με ένα συνδυασμό που θα είχε και την διοίκηση του Δήμου. Δεν γνωρίζω τι ενέργειες έκαναν αυτοί που δηλώνουν ανησυχούντες για το θέμα και στήριξαν τον κ. Γαλούνη. Μπήκαν άραγε στον κόπο να του πουν τίποτα γι αυτήν την σημαντική υπόθεση ή ασχολούνταν μόνο πως θα μαζέψουν σταυρούς με οποιονδήποτε μέσο και τρόπο;
Δεν επιθυμώ πλέον εγώ να προσπαθώ και να αγωνίζομαι για μία υπόθεση και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται και ζουν από τον τουρισμό και την αλιεία αλλά και ντόπιοι που έχουν την εξοχική τους κατοικία στον Μύτικα, παραμένουν άπραγοι και στον κόσμο τους. Να στηρίζουν και να κάνουν μάλιστα και αγώνα με θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να εκλέξουν ανθρώπους που σε όλη τους την διαδρομή είναι σε δούναι και λαβείν με τους ιχθυοκαλλιεργητές και εισπράττουν οφέλη. Μάλιστα μερικοί είναι και υπεράνω υποψίας, μιας και παρουσιάζονται προς τα έξω ως πολέμιοι και ανησυχούντες, αλλά έχουν στενότατη συνεργασία με επιχειρηματίες του κλάδου για να κάνουν τις μικρο εξυπηρετήσεις τους με αντάλλαγμα μερικά ψηφαλάκια.
Μέσα από την Επιτροπή Αγώνα, αλλά κυρίως σε συνεργασία με ανθρώπους εκτός της επιτροπής που είχαν την ίδια αγωνία, αλλά και ατομικά, κάναμε τα πάντα ώστε να αποτρέψουμε αυτό το τεράστιο κακό για τον τόπο μας. Πετύχαμε πάρα πολλά, με σημαντικότερο την δημοσιοποίηση και γνωστοποίηση του προβλήματος παντού. Ενοχλήσαμε τους πάντες. Έτσι έφτασε να τεθεί το θέμα σε πολύ υψηλό επίπεδο και να έχουμε και θετικές προς τις απόψεις μας θέσεις από το ΤΕΕ Αιτ/νίας. Ποτέ δεν διαφημίσαμε και δεν εκμεταλλευτήκαμε τα θετικά αποτελέσματα. Τα «κατόπιν ενεργειών μας» τα αφήσαμε για άλλους, που ακόμα και την ανάσα τους την κάνουν λεζάντα για να διαφημιστούν. Τα «κατόπιν ενεργειών μας» τα αφήσαμε γι αυτούς που άλλα λένε στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και άλλα πράττουν.
Δήμαρχος ο κ. Γαλούνης, νόμος fast track ιχθυοκαλλιεργειών, ΚΥΑ ιχθυοκαλλιεργειών με την περιοχή μας να είναι η μεγαλύτερη ΠΟΑΥ της Ελλάδας, ρύθμιση δανείων επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας και 400 εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα από το νέο ΕΣΠΑ διαθέσιμο γι αυτούς..... και η περιοχή μας στο στόχαστρο. Ετοιμαστείτε....
Μόνη ελπίδα να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται οι διάφοροι Κροίσοι, που αναγνώρισαν την μοναδική και σπάνια ομορφιά της περιοχής, αγόρασαν εκτάσεις εδώ και ετοιμάζουν τεράστιες επενδύσεις.
Εύχομαι κατά πρώτον..., να ακυρωθεί η ΚΥΑ στο ΣτΕ και η νέα δημοτική αρχή να μας εκπλήξει όλους ευχάριστα και να πάρει αρνητική θέση και στάση με αγωνιστικές ενέργειες εναντίον αυτής της καταστροφής που έρχεται για τον τόπο και κατά δεύτερον, αν δεν γίνει το προηγούμενο, εύχομαι μετά από δέκα χρόνια…, τουλάχιστον να μπορούμε να αναγνωρίζουμε το τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε από μικρά παιδιά. Εύχομαι κάπου κάπου να μας έρχεται στην θύμηση το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας μας έτσι όπως προβλέπεται να καταντήσουν το μέρος κάποιοι για το κέρδος ελαχίστων και εξαθλίωση των πολλών, δυστυχώς με την ΔΙΚΗ ΜΑΣ ανοχή, συμμετοχή και στήριξη.

6 σχόλια:

 1. Βασίλη συμφωνούμε απόλυτα με ότι νιώθεις και ότι γράφεις. Μακάρι όλος ο κόσμος του Δήμου μας να σκεφτόταν όπως εσύ. Όμως είσαι αγωνιστής και δεν συμφωνούμε με την παραίτηση σου. Και επειδή ήσουν ο κύριος παράγοντας της Επιτροπής Αγώνα εμείς πλέον δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς εσένα. Γι αυτό κι εμείς επίσης δηλώνουμε την παραίτηση μας. Αν στο μέλλον αλλάξεις γνώμη να ξέρεις ότι θα είμαστε δίπλα σου.

  Μέλη Επιτροπής Αγώνα
  Νίκη Χρήστου-Νταλαμάγκα και Ταμπάκη Γεωργία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν θα τα παρατησουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΙΚΗ ΛΙΒΙΤΣΑΝΗ29 Μαΐου 2014 - 4:40 μ.μ.

  BAΣΙΛΗ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ? ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ? ΟΤΙ ΔΕ ΣΕ ΝΙΩΘΩ ? ΞΕΡΩ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ? ΠΟΥ ΠΑΣ? ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ? ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ? ΣΤΟΥΣ "ΑΘΛΙΟΥΣ" ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΥΣ? Η ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ " ΜΑΝΝΑ " ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥΣ? ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΒΑΣΙΛΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΕΝΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ (ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ )ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ.ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΒΑΣΙΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΖΟΝΤΑΣ... Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ . ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΑΚΡΩΑΤΗΡΙΟ ΑΔΕΡΦΕ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ Βασίλη,
  Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή το άρθρο σου καθώς και τα σχόλια των κυριών Χρήστου και Ταμπάκη και της παιδικής μου φίλης Νίκης Λιβιτσάνη. Είχα αναφερθεί στο blog σου και παλαιότερα, σχετικά με το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών. Η παραίτηση σου απ’ την Επιτροπή Αγώνα είναι λυπηρό γεγονός. Η παραίτηση αγαπητέ Βασίλη σημαίνει «ανοχή, συμμετοχή και στήριξη» (δικά σου λόγια). Το Κακό αρχίζει με την αδιαφορία και την παραίτηση. Όταν φθάσεις στο σημείο να θες να τα παρατήσεις είναι η στιγμή που πρέπει να προχωρήσεις. Ξέρω ότι έχετε απογοητευθεί πολλές φορές από τις επιλογές των δημοτών όσον αφορά στην εκλογή και επανεκλογή συγκεκριμένων προσώπων επί σειρά ετών. Ήταν βασικός λόγος αυτός που μετέφερα τα εκλογικά μου δικαιώματα στην Αθήνα. Γιατί; Γιατί σήκωσα τα χεριά ψηλά. Γιατί δεν άντεξα στις συμπεριφορές τοπικού χαρακτήρα. Ακούγεται πολύ ρομαντικό. Αν με ρωτήσεις σήμερα, θα σου έλεγα ότι το’ χω μετανιώσει. Καμία ιχθυοκαλλιέργεια δεν θα επεκταθεί εάν εμείς δεν το επιτρέψουμε. Οι πολιτικοί άρχοντες ενός τόπου είναι αδύναμοι μπροστά στη δύναμη του λαού. Και ο λαός, Βασίλη, κρύβει μεγάλη δύναμη. Αρκεί ν’ αποφασίσει να την επιβάλλει. Εμείς, Βασίλη, οι νέοι ακόμα άνθρωποι του τόπου, μαζί με τους μεγαλύτερους, τους πιο ευσυνείδητους, ας σταθούμε εμπόδιο σε όλους αυτούς που θα θελήσουν να περιορίσουν τον ορίζοντά μας. Οι πραγματικοί επαναστάτες άλλωστε δεν κυκλοφορούν με «κουκούλες» για έναν επιπλέον λόγο: γιατί τον καιρό της επανάστασης ο λαός (οι Αλύζιοι) θα πρέπει ν’ αναγνωρίζει στα πρόσωπα των επαναστατών την πρωτοπορία του. Τέλος, πιστεύω απόλυτα ότι όλα όσα βλέπω να διαδραματίζονται αυτή την στιγμή στο Δήμο Αλυζίας είναι απλά η σκιά που ρίχνουν αυτά που δεν βλέπουμε.
  Χρυσούλα Λιοπύρη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΝΙΚΗ ΛΙΒΙΤΣΑΝΗ30 Μαΐου 2014 - 1:58 π.μ.

  Χρυσουλα μου σκεφτομαι κι εγω να μεταφερω τα δικαιωματα μου γιατι δεν εχω καλη αισθηση πλεον για τον τοπο μας...μυριζει,οσο για ατομα που μπηκαν στην πρωτη γραμμη μαχης για τις ιχθυοκαλλιεργειες να ξερεις και πως απειληθηκαν...σκεφτομαι μηπως κι εγω το μετανιωσω καποια μερα ισως και οχι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βασίλη, ευχαριστούμε που αποφάσισες να μας ανακοινώσεις την παραίτηση σου μέσω του blog σου, χωρίς να έχεις ενημερώσει πρώτα τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Να σε παρακαλέσω να συνεννοηθείς με τους εναπομείναντες της επιτροπής προκειμένου, να παραδόσεις ότι αρχεία, υπογραφές κλπ έχουν συγκεντρωθεί.
  Αγγελική Μπούρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.