Με την μέθοδο της συνενοχής.

Του Βασίλη Πολύζου.

Είναι ορισμένες φορές που ξεκινάς να γράψεις κάτι και ξαφνικά μετά από μερικές λέξεις σταματάς... Σηκώνεις τα ιδρωμένα χέρια σου από το πληκτρολόγιο και μένεις ακίνητος σαν άγαλμα για μερικά δευτερόλεπτα ή ακόμη και λεπτά. Το μυαλό σου θολώνει. Εικόνες, σκέψεις γεγονότα «σκοτώνονται» μεταξύ τους για την κυριαρχία…
Να υποστηρίξεις ποιόν και γιατί;
Όλα σου φαίνονται ίδια. Άνθρωποι, μάσκες, λέξεις, ενέργειες και ειρωνεία. Ναι, και η ειρωνεία των πραγμάτων επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστο αστείο.
Είχα ακούσει κάποτε ότι οι κυβερνώντες (σε κάθε επίπεδο) στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την μέθοδο της συνενοχής για να επιβιώσουν.
Τι είναι η θεωρία της συνενοχής; Αυτή η μικρή σχεδόν απειλητική φράση που άλλοι στην λένε φωναχτά και άλλοι ψιθυριστά στο αυτί «Μην μιλάς γιατί ξέρουμε και για σένα». Σχεδόν σαν δαμόκλειος σπάθη κρέμεται από πάνω σου. «Μην μιλάς…..»
Και για να το εξηγήσω καλύτερα. Αν προσπαθήσεις να αντιδράσεις γιατί κάποιος συμπολίτης μας π.χ. καταπάτησε τον αιγιαλό για να χτίσει το αυθαίρετο του, θα υπάρξει και ο αντίλογος. «Έλα μωρέ και σένα ο πατέρας σου δεν πήρε παράνομη επιδότηση;» ή μπορεί να είναι ο ξάδερφος που διορίστηκε με μέσον στο δημόσιο, ή ο αδερφός σου που μπορεί να έκανε παράνομα φροντιστήρια ή ακόμη ο παππούς σου που κάποτε έχτισε αυθαίρετα ένα δωμάτιο.. και πάει λέγοντας.
Χιλιάδες περιπτώσεις συν-ενοχής για να υπάρξει στο τέλος το «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε», «όλοι έχουν λερωμένη την φωλιά τους» και τέλος καταλήγουμε στο μηδενιστικό «όλοι το ίδιο είναι..» 
Τόσα χρόνια επενδύουν στην συνενοχή και το φόβο. Αφήνουν λοιπόν το παραθυράκι ανοιχτό και αν κάποιος μπει από εκεί, είτε από ανάγκη, είτε επειδή το «σύστημα έτσι είναι» για να βολευτεί αμέσως του κολλάνε την ταμπέλα της συνενοχής και όχι μόνο σ ’αυτόν αλλά και σε όλο του το περιβάλλον.
Τόσα χρόνια χτίσαμε τοίχους συνενοχής. Λυπάμαι μόνο τα νέα παιδιά που ξεκινάνε με όνειρα και χωρίς ταμπέλες και σίγουρα θα απογοητευθούν...

6 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ.ΚΑΠΟΤΕ ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν βολευτήκαμε όλοι όμως . δεν τα φάγαμε μαζί που έλεγε ο πάγκαλος. Γι αυτό πρέπει να αντιδράσουμε και 'όχι να δειλιάσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρα είμαστε καταδικασμενοι να υπομενούμε την κάθε λογής παρανομία των επιτηδειων,ιδιωτών και κυβερνώντων?Ζητηται ελπις και νομιμοτητα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρεις αγαπητέ Βασίλη, εάν μπείς από αυτό το παραθυράκι σου κολλάνε την ταμπέλα της συνενοχής. Εάν δεν μπείς σου κολλάνε την ταμπέλα του γραφικού. Διαλέγεις και παίρνεις. Πάντα κάποιοι στο τέλος μένουν μόνοι. Από επιλογή και με αξιοπρέπεια. Και κάποιοι άλλοι μένουν μόνοι. Όμως από κοινωνικό παραγκωνισμό και με χαμένη την αξιοπρέπεια. Πάλι διαλέγεις και παίρνεις. Το θέμα είναι ποιοί καλλιεργούν τις συνενοχές. Αυτοί που βολεύονται για μια ζωή ή αυτοί που βολεύονται για επιβίωση και βιοπορισμό. Όλα έχουν ένα μέτρο. Κι επειδή διάβασα και την περί ανταμοιβής ανάρτηση άλλου αναγνώστη, σίγουρα δεν αναφέρεται σε αυτό που γράφεις εσύ. Μιλάει για ανταμοιβή σε μια συμμετοχή δημιουργική, προκοπής, προόδου, ανάπτυξης και όχι προσωπικού συμφέροντος βασιζόμενου στην αφαίμαξη με δόλο κοινωνικών και δημόσιων πόρων. Η εξουσία πρέπει να αποκτήσει αρχές σιγά σιγά γιατί η έλλειψη αρχών από την εξουσία είναι αυτή που δημιουργεί την έλλειψη σεβασμού από τον πολίτη. Αυτό πρέπει να γίνει σιγά σιγά και όχι το ανάποδο. Αν δεν θέλουν κάποιοι να βρεθούν κρεμασμένοι και να οδηγήσουν σε βαθύτερη εξαθλίωση αυτό το έθνος. Διότι τη ντροπή με αυτά που συμβαίνουν την ανατιμετωπίζει και ο Έλληνας της διασποράς και ο γιός σου που πήγε να δουλέψει στη Γερμανία και η κόρη σου που μπορεί να βρεθεί να δουλεύει σε "μπάρ" στην Ανατολική Ευρώπη. Δες πως αλλάζουν οι καιροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμπρος λοιπον να βγουμε ολοι μπροστα και να τα σταματησουμε ολα αυτα εχουμε τα κοτσια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι αγαπητέ 12.24, δεν έχουμε τα κότσια. Θέλεις να σου πω και το γιατί? Γιατί κάθε φορά που γίνονται εκλογές και μερικοί επιτήδειοι χρησιμοποιούν αυτές τις αδυναμίες (όπως πολύ ωραία τις περιγράφει ο Βασίλης), κάποιοι άλλοι κάνουνε πίσω γιατί λένε που να μπλέξουμε με αυτούς τώρα. Αυτοί ελέγχουνε τα πάντα εγώ θα τα βάλω μαζί τους? Ο φίλος φίλτατος ο οποίος ήταν να κατέβει με συγκεκριμένο συνδυασμό στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ξέρεις ότι δεν κατέβηκε διότι τον απείλησαν από άλλο συνδυασμό εξαιτίας αυτού που περιγράφεις? Οπότε η ευκαιρία για επανάσταση χάθηκε. Και ξέρεις γιατί? Διότι έτρεξαν όλοι οι νέοι (εκτός από αυτούς που τα πήρανε και χοντρά, οπότε "δικαιολογούνται") και συμμετείχαν στούς συνδυασμούς τους. Και στούς τρείς. Γι αυτό φίλε χάθηκε το τραίνο. Την επόμενη βλέπουμε. Θα κάνουμε επανάσταση πενταετίας χαχαχαχαχαχα. Άκουσε αν θές το τραγουδάκι Η Επανάσταση του Νικόλα του Άσιμου. Γράφτηκε πριν πολλά χρόνια. Πριν πάρα πολλά. Μετά τη μεταπολίτευση. Πριν μπούνε κοινοτικά πακέτα στήριξης, πριν ανακαλύψουμε την ορολογία "λαμόγια" κλπ κλπ κλπ. Τόσο επίκαιρο. Θα δείς απο τούς στίχους το γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε επανάσταση και γιατί δεν έχουμε τα κότσια. Γιατί, αφήσαμε τούς εαυτούς τούς ίδιους μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.