Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας: Ένα απίστευτο στολίδι!


Το καλοκαίρι και η τουριστική σαιζόν είναι στο ξεκίνημα της και τι καλύτερο από μέρη σαν τον Μύτικα, που χρόνια τώρα προσπαθούν να βρουν την θέση τους στον τουριστικό χάρτη, από μία καλή διαφήμιση.
Σε σημερινή του ανάρτηση το ενημερωτικό portal του Νίκου Ευαγγελάτου και της Τατιάνας Στεφανίδου www.newsit.gr, προβάλλει και διαφημίζει τον Μύτικα μας. Δείτε την σχετική δημοσίευση παρακάτω.


Το Ιόνιο έχει πολλά στολίδια, πολλές κρυφές ομορφιές, και ο Μύτικας είναι ακριβώς αυτό, ένα σπάνιο στολίδι του φαντασμαγορικού Ιονίου!
Θα μπορούσε να είναι νησί, αλλά δεν είναι. Στέκει στην άκρα πλώρη της Ακαρνανίας, με θέα τον Κάλαμο της Λευκάδας, με τον οποίο και συνδέεται. Το τοπίο, έτσι όπως ο Κάλαμος και ο Μύτικας προσεγγίζουν και δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο, είναι πραγματικά καταπληκτικό!



Οι φανατικοί λάτρεις του Μύτικα είναι μάλλον λίγο μυστικοπαθείς και κρατάνε τις ομορφιές του στην σιωπή, και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι αυτό! Ωστόσο το μυστικό έχει διαρρεύσει, το πανέμορφο αυτό σμαράγδι όλο και περισσότερο πρωταγωνιστεί στους ταξιδιωτικούς οδηγούς παγκόσμια και μάλλον έχει έρθει η ώρα να το γνωρίσετε!






Ένα παραμυθένιο ψαροχώρι.
Ο Μύτικας, παρά το γεγονός ότι δέχεται όλο και περισσότερη πίεση από τα κύματα των ταξιδιωτών που ανακαλύπτουν την μοναδικότητά του, εμμένει με πείσμα στην αυθεντική του φυσιογνωμία, και τον λατρεύουμε γι’ αυτό! Έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπου οι τιμές είναι όχι απλά φιλικές αλλά φιλόξενες, έχει εκπληκτικά παραδοσιακά καφενεδάκια και ουζερί επάνω στο κύμα, αλλά παραμένει αυτό που πάντα ήταν – και του αρέσει να είναι: ένα παραμυθένιο ψαροχώρι.



Μοιάζει με ένα στεριανό καράβι, ή σαν ένα καράβι που έχει δέσει στην στεριά, ο προσανατολισμός του είναι θαλασσινός, έστω κι αν απλώνονται γύρω του τα θαυμάσια τοπία της Αιτωλοακαρνανίας. Με θέα το λατρεμένο νησάκι του Καλάμου και το χωριό της Επισκοπής, με τον γραφικό Αστακό και τα αρχοντόσπιτά του σε απόσταση αναπνοής, αλλά και με την εξαιρετικά γραφική – και άγνωστη στους πολλούς – κωμόπολη της Παλαίρου δίπλα του, έχει όλα τα εχέγγυα ενός συνταρακτικού προορισμού!


Εκτός από πανέμορφα ενάλια τοπία έχει και πολύ όμορφα μονοπάτια, καθώς μπορείτε να περπατήσετε ως το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην Κανδήλα, ένα από αυτά τα μαγικά εκκλησάκια των βράχων, μέσα σε φυσικό σπήλαιο στα Ακαρνανικά όρη!

Ταξίδι στον χρόνο.
Ο Μύτικας και η Πάλαιρος έχουν, πέρα από τα άλλα τους θέλγητρα, και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στην θέση Κεχροπούλα έχει εντοπιστεί μυκηναϊκή κατοίκηση, και είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε στην ακτίνα του πολύ οχυρού Ακτίου. Τα πανάρχαια τείχη της πόλης της Παλαίρου ανήκουν στην 2η χιλιετηρίδα π.χ. Το αρχαιότερο τμήμα του τείχους ανάγεται στην Μυκηναϊκή περίοδο. Το πολύ σημαντικό λιμάνι της Αρχαίας Παλαίρου εντοπίζεται στη θέση της σημερινής Πογωνιάς, και στο Κέντρο περίπου της Χερσονήσου της Πλαγιάς στη θέση Στέρνα υπήρξε σημαντικό φρούριο, που έλεγχε πανοραμικά την περιοχή προς Βορειοδυτικά και Νοτιανατολικά. Εδώ εντοπίζεται η αρχαία Πόλη Σόλλιον, αποικία των Κορινθίων. Θεωρείται ότι η Στέρνα υπήρξε πόλη με τεράστια δύναμη, που ακόμα η αξία της δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως. Υπέρ αυτής της γνώμης υπάρχει το επιχείρημα των ερευνητών ότι η θέση στην οποία βρίσκεται το φρούριο, απ' την οποία μπορεί κανείς να έχει τον έλεγχο μιας τεράστιας γεωγραφικής περιοχής, πρέπει να της απέδωσε μεγάλο πλούτο.

Οι μυστηριακές υδάτινες οπτασίες και η Κλεοπάτρα!
Βόρεια του Μύτικα και της Παλαίρου βρίσκεται η μυστηριακή Λίμνη Βουλκαριά, η Λίμνη Μυρτούντιον κατά τον Στράβωνα. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κατάλοιπο της λιμνοθάλασσας που ξέρουμε ότι υπήρχε εδώ κατά τα Ομηρικά χρόνια. Η λιμνοθάλασσα αυτή ήταν σύμφωνα με τον θρύλο η σωτηρία της Κλεοπάτρας, όταν στην Ναυμαχία του Ακτίου πέρασε διωκόμενη με τον στόλο της από τον στενό υδάτινο ρύακα της Παλαίρου. Το αρχαίο αυτό πέρασμα έχει μείνει στην μνήμη ως "Μόλος της Κλεοπάτρας". Ο Μύτικας και όλη η περιοχή, έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν…

Χρήσιμες Πληροφορίες
Τηλέφωνα ΚΤΕΛ
Βόνιτσας: 26430-22500
Αμφιλοχίας: 26420-22225
Αστακού: 26460-41661

9 σχόλια:

  1. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΕΦΥΓΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσε ρε φίλε με το παραμύθι ότι ο Μύτικας είναι πανάκριβος. Για ρίξε μου μια σύγκριση τιμών με κάποιο άλλο μέρος (με όποιο θέλεις εσύ κανένα πρόβλημα) κι έλα να δούμε αν μιλάς για μεμονωμένα μαγαζιά ή για το σύνολο. Αλλά θα συγκρίνεις μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια. Θέλεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΣΤΕΝΕΧΩΡΗΣΑ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΒΛΕΠΩ. ΕΡΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΕΔΕΣΤΕ ΚΑΠΙΑ ΠΡΑΓΡΑΜΑΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΜΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΑΛΑΣΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φίλε μας τα έχεις ζορίσει. Θέλεις να σου πω πόσοι Αγρινιώτες έρχονται πιστά στο Μύτικα για χρόνια και πόσοι καινούριοι ακόμα? Κι αν έχουν βρεί φθηνότερα στη Λευκάδα εμένα να με χέ.... Εμείς είμαστε απ τα Γκράβαρα και δεν γυρνάμε νομίζεις πουθενά. Και επειδή είσαι και πονηρούλης να σου κάνω μια ερώτηση? Αλλά θα απαντήσεις, δεν θα την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια. Όταν λες Λευκάδα τι εννοείς? Την πόλη ή κανένα χωριό κατά τον Αη Πέτρο τέρμα Θεού αρχή Αλλάχ? Γιατί μετά θα σε ρωτήσω για τιμές στο Αγρίνιο και θα μου πείς για κανένα χωριό κατά το Καρπενήσι και θα ψαχνόμαστε να το βρούμε. Κι αν σου αρέσει η Λευκάδα τράβα στη Λευκάδα και μη μας ζορίζεις. Αλήθεια ανήκεις στην κατηγορία που θέλεις να έρχεσαι και να βρίσκεις δωμάτιο με 10 ευρώ, να πίνεις καφέ με 50 λεπτά και να σου κάνουμε και το τραπέζι κάθε μέρα? Κάτσε εκεί που είσαι και μην το σκέφτεσαι καθόλου να ξαναρθείς από δώ, γιατί θα μας ζητήσεις και κρεβάτι στο τέλος. Και κάτι τελευταίο. Για το Μύτικα είναι τιμή που τον συγκρίνεις με τη Λευκάδα. Όπως σου γράφω και παραπάνω ο Μύτικας είναι ένα μικρό χωριό και μου τον συγκρίνεις με ΟΛΗ τη Λευκάδα. Μαγκιά μας. Και ένα ερώτημα. Θεωρείς τυχαίο που έφτιαξαν περιμετρική χωρίς έξοδο για το Αγρίνιο?

      Διαγραφή
    2. αγαπητε φιλε ειναι δικαιωμα του καθενος να θεωρει κατι ακριβο γιατι σιγουρα εχει συναντησει και κατι πιο φτηνο.καλος ο μυτικας αλλα καπου καποιοι εχουν καβαλησει το καλαμι και οχι απλα υπαρχει ακριβεια αλλα και κακη ποιοτητα οπως και κακη-ψυχρη συμπεριφορα.αυτο δεν ειναι ωραιο γιατι εαν επικοινωνεις με κοσμο απτο εξωτερικο και ντοπιους θα δεις τι θα σου πουνε.εκτος αυτου καλο ειναι να τιμαται ολοκληρη η περιοχη και οχι μονο το μυτικα.ο βαρνακας η κανδηλα και τα υπολοιπα χωρια εχουν και αυτα την χαρη τους και τιμανε και το μυτικα με την παρουσια τους...να ειμαστε λοιπον αντικειμενικοι χωρις να ζωριζεται κανενας!

      Διαγραφή
  4. Καποτε-λενε-η Παλαιρος ηταν φουλ απο Αγρινιωτες .ΣΗΜΕΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε το πρόβλημα των αγρινιωτών δεν είναι μόνο αν ξοδεύουν είναι η συμπεριφορά τους προς τον τόπο και η αισθητική τους πού τούς κάνει παντού ανεπυθήμητους τελευταίο καταφύγιό τους ο μύτικας ωσονούπω θα τελειώσει. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με αποκορυφωμα τη συμπεριφορατους στο λιμανι...ιδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.