«Απομείωση» ευκαλύπτων - Καρατόμησαν τους ευκαλύπτους της παραλίας του Αστακού.


Κείμενο - ρεπορτάζ: Λ. Τηλιγάδας.

Πρόσφατα ο Δήμος του Αστακού (διόρθωση Ξηρομέρου) μας απασχόλησε με την ομαδική θανάτωση δεκάδων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Την προηγούμενη Κυριακή όμως όσοι βρέθηκαν να οδηγούν στον παραλιακό δρόμο που έρχεται από το Πλατυγιάλι ή κάνανε την κυριακάτικη βόλτα τους στην παραλία, αντίκρισαν, κάποιοι με οργή, άλλοι με θυμηδία, την εικόνα της «λεηλασίας» των ευκαλύπτων, που αποτυπώνουν οι φωτογραφίες της σελίδας.
Ο ευκάλυπτος βέβαια δεν είναι προστατευόμενο είδος, αλλά παρ’ όλα αυτά για την κοπή του απαιτείται ειδική άδεια από το Δασαρχείο, καθώς και μια ειδική άδεια από τον Δήμο. Τις περισσότερες φορές όμως τίποτα από τα δύο δεν τηρείται.
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι το πράσινο και στις πόλεις αλλά και στις μικρές κοινότητες του νομού δέχεται μονίμως επίθεση (σχετικά πρόσφατα αναφερθήκαμε από τις σελίδες αυτής της εφημερίδας σε αυτό το «απαράδεκτο κλάδεμα» του πλατάνου στο Σιντριβάνι), γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι για αρκετούς περισσότερο ως ενόχληση υπάρχουν τα δέντρα στους δημόσιους χώρους, παρά ως αγαθά.
Η πρόχειρη απάντηση η οποία έρχεται συνήθως να δικαιολογήσει αυτή την εικόνα, είναι η ανάγκη κλαδέματος που ειδικά στους ευκαλύπτους επιβάλλεται, αφού τα κλαδιά τους είναι εξαιρετικά λεπτά και κινδυνεύουν από τον αέρα να αποκοπούν και να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Το πρόβλημα όμως με αυτού του είδους τα κλαδέματα είναι πως, όχι μόνο γίνονται εξαιρετικά βαριά και βάρβαρα, για λόγους οικονομίας ή πολλές φορές και οκνηρίας, αλλά πως συχνά χρησιμεύουν ως πρόσχημα για την «εκτέλεση» των δέντρων.
Έτσι, από ένα πανύψηλο δέντρο, απομένει ένα χοντρό κούτσουρο 2 με 2,5 μέτρα ύψος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα της καταστροφής
Το δεύτερο βήμα -που είναι και το καθοριστικό- πραγματοποιήθηκε. Από εκεί κι ύστερα, χρειάζεται λίγη υπομονή.
Το τρίτο και τελειωτικό χτύπημα: Φροντίζουν να ξεφλουδίζουν συνεχώς τον φλοιό του δέντρου, μπορεί να ρίξουν και κάποιο ζιζανιοκτόνο στην τομή, οπότε το κομμένο δέντρο ξεραίνεται. Τότε, φυσικά, κανένας δεν θα έχει αντίρρηση να κοπεί τελείως.
Αυτό που συμβαίνει συνήθως με την «απομείωση των ευκαλύπτων», όπως χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αστακού (διόρθωση Ξηρομέρου) κ. Γαλούνης αυτό το βάρβαρο κλάδεμα - κορμοτομής αυτής της συστάδας των ευκαλύπτων στην παραλία του Αστακού, συνέβη μάλλον για λόγους οικονομικούς, αφού με ένα ελαφρύ κλάδεμα, σε δύο χρόνια οι ευκάλυπτοι θα χρειαστούν πάλι κλάδεμα, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 με 6 χρόνια.
Έλλειμμα χρημάτων, έλλειμμα προγραμματισμού, έλλειμμα ευαισθησίας για το περιβάλλον της πόλης είναι μια πρόκληση που πρέπει όλοι μας -κυρίως οι Δήμοι- να αντιμετωπίσουμε.

1 σχόλιο:

  1. Λευτέρη,
    Ουτε μισή δικαιολογία δεν υπάρχει για τα εγκλήματα που κάνουν και κυρίως δικαιολογία που να σχετίζεται με τα οικονομικά.Οταν δίνει ο δήμος για νομιμοποίηση κτιρίου 15000 ευρω,παρά την αντίθετη αποψη του επιτρόπου,οταν σπαταλώνται 10000 ευρω για σημαιοστολισμό και φωταγωγηση(25 Μαρτίου),οταν,οταν οταν..και δε μπορούμε να αντιδράσουμε ως κοινωνια και να τους στείλουμε απο κεί που ήρθαν η τουλαχιστον να τους δώσουμε να καταλάβουν οτι δε μπορούν να μας κοροϊδεύουν,τοτε αλλού ειναι το προβλημα και οχι στους κυβερνώντες.
    Πάντως σ´ευχαριστούμε για την ανάδειξη του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.