Οργή λαού στο Αγρίνιο για την Υγεία (βίντεο και φωτογραφίες).



Πριν λίγα λεπτά, στις 12.00, ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου το συλλαλητήριο με το οποίο εκφράστηκε η έντονη αντίδραση στην υποβάθμιση των δομών δημόσιας Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία. Με μαζική συγκέντρωση, την μεγαλύτερη των τελευταίων ετών στην πόλη, εκφράστηκε η λαϊκή οργή και εστάλη ηχηρό μήνυμα πως δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση. Το Αγρίνιο διαμήνυσε πως δεν επαιτεί αλλά απαιτεί ενώ τη σκυτάλη παίρνει το Μεσολόγγι όπου στις 13.00 θα λάβει χώρα το εκεί συλλαλητήριο.
Πλήθος Αγρινιωτών όλων των ηλικιών συνέρρευσαν στο κέντρο της πόλης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αρχών, της Μητρόπολης, των Φορέων και των Σωματείων που κινητοποίησαν με επιτυχία τα μέλη τους. Η συσπείρωση και συστράτευση ως τρόπος διεκδίκησης για το βασικό αγαθό της υγείας εκφράστηκε με το ογκώδες συλλαλητήριο σε μία ημέρα που τα εμπορικά και τα καταστήματα εστίασης παρέμεναν κλειστά συμβάλλοντας στην επιτυχία της συγκέντρωσης.
Τον κύκλο των χαιρετισμών άνοιξε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο οποίος τόνισε ότι μιλά με πατρική αγάπη και «με ενδιαφέρον για όλους τους χριστιανούς Έλληνες αδερφούς». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να φοβόμαστε να πάμε στο νοσοκομείο στο Αγρίνιο ή το Μεσολόγγι. Δεν ήρθα εδώ από καιροσκοπισμό και αναζητώντας χειροκροτήματα, αλλά γιατί άνθρωποι που τους επισκεφτήκαμε στα γραφεία τους αδιαφόρησαν. Ούτε είναι ένα κοσμικό γεγονός το συλλαλητήριο σήμερα αλλά είναι μια ανάγκη για Υγεία και το λέμε με αγάπη και φροντίδα ειλικρινή. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους γιατρούς και εύχομαι ο Θεός να βοηθήσει όλους μας και καλή επιτυχία».
Ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου μίλησε σύντομα και φορτισμένα καλώντας όλους να δουν την τεράστια σημερινή συγκέντρωση και να διαπιστώσουν τη λαϊκή οργή. «Μας εμπαίζουν. Αν αληθεύει ότι σήμερα η διοίκηση του νοσοκομείου είπε στους εργαζόμενους ότι θα χάσουν μέρος του μεροκάματου θα πρόκειται για σοβαρό θέμα. Ένα χρόνο είμαστε χωρίς διευθυντή στην καρδιολογική. Μόνο υποσχέσεις και τίποτε άλλο. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όσους κρατούν όρθια τα νοσοκομεία μας αλλά δεν επαιτούμε, απαιτούμε άμεσες λύσεις και να τελειώνουμε με την κοροϊδία». Να σημειωθεί πάντως ότι οι πιο πολλοί εργαζόμενοι δέχτηκαν ότι καλώς θα κοπεί ένα μέρος του ημερομισθίου όπως θα χάσουν και μέρος της είσπραξής τους οι επαγγελματίες της πόλης, παρότι θα μπορούσε να καταγραφεί την επόμενη μέρα ως συνέλευση η όλη κινητοποίηση. Υπήρξε σχετική πρόταση αλλά απορριφθηκε, όπως δεν πέρασε και η πρόταση οι εργαζόμενοι να φύγουν για δύο ώρες και να επιστρέψουν στη 1 στις δουλειές τους.
Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά μίλησε για βροντερό «παρών» μετά από πολλά χρόνια που βρίσκει την περιοχή ενωμένη και με αλληλεγγύη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι χαρούμενη που θα μας ακούσει επιτέλους η Αθήνα για το θεμελιώδες και διαρκές δικαίωμα στην Υγεία. Χαίρομαι που ήρθαν σήμερα εδώ όλοι όσοι τους αφορά η Υγεία και δείχνουμε κοινωνία αγαπημένη και οργανωμένη. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, τα προβλήματα δεν ξεκίνησαν τώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τους σημερινούς κρατούντες στο απυρόβλητο».
Ακολούθησε ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος λέγοντας πως στο μεγαλύτερο νομό με το πιο δύσκολο ανάγλυφο της χώρας κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη για τις ζωές που χάθηκαν ή θα χαθούν: «Μας δουλεύουν κανονικά! Ζητάμε την αποσύνδεση των νοσοκομείων που το μόνο που κάνουν είναι να πηγαίνουν σαν το μπαλάκι του πιγκ πογκ επιστήμονες κι εργαζομένους. Σε ποιους απευθυνόμαστε σήμερα αλήθεια; Για τους βουλευτές και τα κόμματα μόνο ένα “ντροπή σας” ταιριάζει», ήταν τα λόγια του κ. Καραπάνου.
Τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Τ. Αντωνόπουλος λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να περάσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό γιατί έτσι το υγειονομικό κίνημα θα αξίζει να πάρει τις διαστάσεις που πρέπει, καλώντας όλους να παραμείνουν «δυνατά και γερά» στον αγώνα. Ακολούθησε ο κ. Θ. Γαλατάς πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ που έκανε κι αυτός λόγο για ηχηρό μήνυμα προς την εξουσία, αναφέροντας δραματική επιδείνωση στην Υγεία και καλώντας ανεξάρτητα από τις διαφωνίες πως φτάσαμε ως εδώ να δοθεί ένα μήνυμα ανάλογο του «όχι» του καλοκαιριού προς τα εκβιαστικά διλήμματα προς τους Έλληνες.
Στη συνέχεια, αφού ανακοινώθηκε και η παρουσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου κ. Μ. Κατσιγιάννη τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Μπεσίνης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ο οποίος συμφώνησε με τον δήμαρχο Αγρινίου για το πολύ μεγάλο μέγεθος της συγκέντρωσης που δεν είναι από ένα κόσμο που εκλιπαρεί αλλά απαιτεί. «Είμαστε εδώ κυρίως οι πολίτες για να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον με κλιμάκωση δράσεων μέχρι να μην είναι πιθανόν πλέον να έχεις ραντεβού με το θάνατο αν χρειαστείς απλά να χρησιμοποιήσεις τις δομές Υγείας. Δυστυχώς το αυτονόητο έγινε ζητούμενο πια».
Τον λόγο πήραν ακόμη ο Γ. Πολύζος, πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Αγρινίου ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν μόνο και να έχουν μόνο βάρη επισημαίνοντας ότι «τίποτε δεν έμεινε όρθιο», όπως και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αιτ/νίας κ. Κων. Μώκος, ο οποίος κάλεσε να μείνει εντελώς εκτός μνημονίου το ΕΣΥ, συνολικά.
Από την πλευρά τους, τέλος, ο αντιπρόεδρος των Νοσοκομειακών υπαλλήλων κ. Ε. Παπασπύρου είπε ότι δεν μπορεί να κρυφτεί η πραγματικότητα και πως με stage και voucher δεν πρόκειται να λυθούν οι ανάγκες σε προσωπικό, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή» κ. Γ. Υφαντής θύμισε τις δράσεις του σωματείου στο παρελθόν, ζήτησε από τον κόσμο να μην λυπάται αλλά να οργίζεται και διαχώρισε όσους παλεύουν από τους «εφιάλτες» και τη διαφθορά. Παράλληλα τόνισε ότι οι αιτίες για το νοσοκομείο είναι ίδιες που παράγουν την φτώχεια που ενέσκηψε, ενώ έκλεισε με στίχους από Παλαμά, έχοντας πριν επικαλεστεί και το γνωστό σύνθημα «ψυχή βαθιά».

















5 σχόλια:

  1. Αφιερωμένο το τραγούδι Εσείς μωρέ παιδιά κλεφτοπουλα. Για όσους καταντησαν έτσι μια χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η οργη
    ειναι για την κυβερνηση των πεντε μηνων ? η
    ειναι για τις κυβερνησεις των πενηντα χρονων ?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τΟ Σωστο θα ηταν.Η Οργη ειναι ΜΟΝΟ για την κυβερνηση των πεντε μηνων; η για τις κυβερνησεις των πενηντα χρονων ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 50 χρονια χ 12 = 600 μηνες + 5 μηνες = 605 μηνες
    605 μηνες κυβερνησεις ------ με 5 μηνες Συριζα
    100 μηνες ------------------------- Χ ? ο συριζα ?
    500 ÷ 605 = 0 , 8 % ευθυνεται ο συριζα
    Βαλτο 1 % ο συριζα - 99 % οι αλλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καμια ανοχη γιατι η καλη μερα απο το πρωι φαινεται και το 1%θα ειναι θεμα χρονου να γινει.....ποσοστο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΑ ΣΚΙΣΑΜΕ-ΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.