Συγκέντρωση φορέων στην Αθήνα, ενάντια στην επένδυση κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιομάζα στην Χρυσοβίτσα.


Οι φωτογραφίες είναι από το
ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS.
Αθήνα 21 Μαΐου 2016

Με αφορμή την απόφαση με αριθμό: 22/22-12-2016 της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, η οποία γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ από Βιομάζα ισχύος 1MW στη θέση “Κλημάτια” της Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου Π.Ε Αιτωλ/νίας, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η “ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ” οργάνωσε στα γραφεία της ΠΑΝ.ΣΥ Σάββατο 21-05-16 συγκέντρωση φορέων με θέμα την αποτροπή της εν λόγω επένδυσης.

Στην συγκέντρωση παρευρέθησαν:

Από το Δήμο Ξηρομέρου:
Ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Ξηρ/ρου κος Ζορμπάς Ιωάννης.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού διαμερίσματος Χρυσοβίτσας κο Χρόνης Ιωάννης.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Αγραμπέλου κος Τάγκας Δημήτρης.

Από τους Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς φορείς:
Ο Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ κος Χολής Παναγιώτης.
Ο Πρόεδρος της Ο.Π.Σ.Υ.Ξ κος Στεργίου Δημήτρης.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ κος Σάββας Αλέκος.
Ο Πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Μπαμπίνης “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΠΛΕΚΗΣ” κος Μπενέκος Σπύρος.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Οι φίλοι της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος “Η ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ” Ο Πρόεδρος Μάκης Ζορμπάς και μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας.
Ο Πρόεδρος Ταξιάρχης Σάββας και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας “ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ”.
Ο Πρόεδρος Μπολίκας Δημήτρης του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπέλων.
Ο κος Κατσαρομήτσος Μάκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προδρόμου.
Τα Μέλη της Δ.Ε της Ένωσης Αστακηνών Αθήνας Γουλές Δημήτρης και Μάντζαρης Χρίστος και αρκετοί φίλοι του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου.

Ο Πρόεδρος των Φίλων της Βελανιδιάς “Η ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ” ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων και τους φίλους για τις ενέργειες που έχουν γίνει τόσο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρυσοβίτσας “ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ”, όσο και από την κοινότητα Χρυσοβίτσας, όσο και από τον Δήμο Ξηρομέρου. Έχουν κατατεθεί προσφυγές κατά της απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τις οποίες ως Επιτροπή θα συνδράμουμε να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Επίσης ο Πρόεδρος των Φίλων της Βελανιδιάς “Η ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ” ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τις ημέρες του Πάσχα, τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου Χρυσοβίτσας.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, αναλύθηκαν από τούς ομιλητές και οι λόγοι για τους οποίους είναι αντίθετοι με την υλοποίηση των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (σκουπίδια), στον Δήμο Ξηρομέρου.
1. Λόγοι Περιβαλλοντικοί όπου η εγκατάσταση μονάδων στο Απέραντο Δάσος Βελανιδιάς Ξηρομέρου θα είναι η απαρχή του τελειωτικού χτυπήματος για την εξαφάνιση του Δάσους και συμφορά για την υγεία των Ξηρομεριτών και των Επισκεπτών του Δάσους. 
Επίσης ένας σημαντικός και ανεκμετάλλευτος δυστυχώς παράγοντας στην εν λόγω περιοχή που θα επηρεαστεί αρνητικά είναι και το Βελανιδοδάσος, που ήδη δοκιμάζεται από τις λαθροξυλεύσεις ,και καταπατήσεις που στο τέλος οι επιπτώσεις από την λειτουργία τέτοιων μονάδων θα αποτελέσουν γι΄ αυτό την χαριστική βολή. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του Δάσους της Βελανιδιάς στην περιοχή της λίμνης του Οζερού είναι προστατευόμενο από την NATURA2000, και ότι επίσης η περιοχή από τις εκβολές του Αχελώου έως το Πλατυγιάλι είναι στην συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ.
2. Λόγοι οικονομικοί, που έχουν να κάνουν με το καθεστώς των Α.Π.Ε (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) σε Πανελλαδικό επίπεδο, το οποίο εν τέλη προωθεί ένα μοντέλο παρασιτικής επιδοτούμενης επιχειρηματικότητας που είναι άσχετο με το ενεργειακό πρόβλημα της Χώρας μας. Η Ελλάδα από το 2009 δεν διαθέτει Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση πολλών και μικρών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που συμβαίνει άναρχα και χωρίς όπως προαναφέραμε χωροταξικό σχεδιασμό να καταστρέφουν το μικροκλίμα της περιοχής.
Στο Δήμο μας, αφού έχουν χορηγηθεί ήδη 8 οκτώ άδειες οι οποίες στο τέλος θα περιέλθουν στα χέρια των γνωστών και λίγων επιχειρηματικών ομίλων ΚΑΙ ΑΝΤΊ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΘΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΑΕΡΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΣ.
Επίσης στον αρδευόμενο κάμπο της Χρυσοβίτσας έχουν από ετών αναπτυχθεί από τους εκεί δημότες Ξηρομέρου, σημαντικής έκτασης και έντασης εναλλακτικές – οικολογικές καλλιέργειες, ενώ η περιοχή μετά το αρδευτικό έργο του 1992, είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχής γεωργικής εκμετάλλευσης και όχι βιοτεχνικής ή βιομηχανικής.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρεάσει αρνητικά τις ήδη ανεπτυγμένες αυτές δράσεις.
Οι οικισμοί της Χρυσοβίτσας, Αγραμπέλων και Προδρόμου που είναι ανεπτυγμένοι οικιστικά σε πολύ μικρή απόσταση από την θέση που θέλει να εγκατασταθεί η εν λόγω εταιρία, αλλά και πιθανόν στο μέλλον και άλλες όμοιες της θα πληρώσουν το περιβαλλοντικό τίμημα.
3. Λόγοι Πολιτιστικοί, αφού στην περιοχή υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ,ΚΑΣΤΡΑ ΟΠΩΣ: ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ, ΡΙΓΑΝΗΣ, ΦΥΤΕΙΕΣ (ΜΠΑΜΠΙΝΗ), ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΡΙΕΩΝ (ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ ΣΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ), ΣΚΟΥΡΤΟΥΣ, ΟΙΝΙΑΔΩΝ, ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ που χρήζουν ανάδειξης και ΟΧΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ.
4. Λόγοι Χωροταξικοί, που έχουν να κάνουν με την έλλειψη Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π σε επίπεδο Δήμου Ξηρομέρου, καθώς και με την έλλειψη συμμόρφωσης της εν λόγω επένδυσης με τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Επιτροπή Αγώνα που ως πρώτα της μέλη έχει εκπροσώπους από τους τοπικούς φορείς του Δήμου και συλλόγων των αποδήμων.
Καθήκον της επιτροπής αγώνα είναι η επίδοση ψηφίσματος κατά της εν λόγω επένδυσης προς όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, την σύνταξη υπομνήματος που θα επιδοθεί στην Ειδική Επιτροπή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, και την συνάντηση των μελών της με τον Υπουργό Περιβάλλοντος.
Δέσμευση της θα είναι η διεύρυνσή και με άλλους φορείς και ιδιώτες ώστε να είναι αντιπροσωπευτικότερη,  όπως με τον ίδιο τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου.












































2 σχόλια:

  1. Παρατηρώ ότι απο το Δ.Ξηρομέρου ειναι μόνο οκ.Ζορμπας,ο οποιος ειναι σύμβουλος της μειοψηφίας.
    Απο την πλειοψηφία γιατί δεν ειναι κανείς;
    Γιατί τους καλύπτει η ανακοίνωση των συλλόγων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τις ευθύνες τις δημοτικής Αρχής και την απουσία της ,δυστυχώς μίλησε μόνο ο κύριος Χολής Παναγιώτης. Κανείς άλλος στη συζήτηση που έγινε δεν την ακούμπησε και αυτό λέει πολλά!!! Να δούμε τώρα αν θα δεχθεί να ηγηθεί του αγώνα ο Δήμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.