Αναρριχητικό πεδίο "Βούλκος Καμηλαύκας" - Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας.


Στην δυτική πλευρά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μύτικα τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες συντήρησης κάποιων αναρριχητικών διαδρομών και ανοίγματος καινούριων διαδρομών.
Στο βράχινο ασβεστολιθικό όγκο που διαθέτει η περιοχή, κατάλληλο για αναρρίχηση υπάρχουν τόσο sport διαδρομές όσο και διαδρομές πολλαπλών σκοινιών. Συνολικά υπάρχουν 15 διαδρομές μονών σχοινιών και 2 πολλαπλών σκοινιών (trand). 
Βύσματα και πλακέτες είναι όλα καινούρια. Ο βαθμός δυσκολίας ποικίλει, εύκολες διαδρομές βαθμού 5b και πιο δύσκολες βαθμού 7c+, οπότε η περιοχή είναι κατάλληλη τόσο για αρχάριους όσο και για πιο «ψημένους» αναρριχητές.
Κατάλληλη ώρα για αναρρίχηση το καλοκαίρι είναι από τις 3 το μεσημέρι και μετά που δεν έχει ήλιο και το μέρος δροσίζεται, οπότε μπορεί να επωφεληθεί κάποιος το πρωινό του για να κάνει μπάνιο στην θάλασσα, και τον χειμώνα η καλύτερη ώρα είναι από 9 το πρωί και μετά που τα βράχια είναι ζεστά και το απόγευμα κάποιος μπορεί να επισκεφτεί διάφορα χωριά της περιοχής.


Η θέα είναι φανταστική. Το όμορφο πράσινο νησί του Καλάμου και το μπλε της θάλασσας ενώνονται και χαρίζουν μια μαγευτική εικόνα και ατμόσφαιρα. Ωστόσο χρειάζεται βοήθεια και ενίσχυση και από άλλα άτομα για να ανοιχτούν και άλλες διαδρομές. Είναι ένα αρκετά υποσχόμενο μέρος και καλό θα ήταν να το αναδείξουμε.

17 σχόλια:

  1. Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο για τον Μύτικα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το στηρίξουμε να το αναπτύξουμε και να το προωθήσουμε. Μπορεί να αποτελέσει μια μορφή τουρισμού, μολονότι δεν ασχολούμαστε εμείς σαν λαός με τέτοιου είδους αθλήματα. Πολλά συγχαρητήρια.

    κάτοικος Καστού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω σε ποιόν ανήκει η πρωτοβουλία αλλά αξίζουν συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την πολύ μεγάλη προβολή που κάνετε στον τόπο σας. Όλοι οι μεγαλόσχημοι που έχετε εκεί κατώ τόσα χρόνια τέτοια προβολή δεν είχαν κάμει. Έχουν άλλα ενδιαφέροντα.

    Ένας σταθερός εδώ και πολλά χρόνια επισκέπτης του τόπου σας από Πάτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
    ΜΕ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ....ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
    ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ...ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ
    ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσοι Κανδηλιωτες πηγαίνουν προς την Ελιά για μπάνιο τους έχουν δει πολλές φορές τα απογεύματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχουμε καταπληκτικα μερη στο τοπο μας τοσο σε βουνο οσο και θαλασσα αλλα καποιοι πολιτικοι τερματιζουν καθε προσπαθεια για αναπτυξη.Υπαρχουν πολιτικες σκοπιμοτητες που βαζουν τερμα σε οτι αρχιζει.Εκει το μερος ειναι υπεροχο οπως ειναι υπεροχη και η διαδρομη απτον Αγιο Ανδρεα κατεβενοντας κατω στην Αγια Ελεουσα.Θεα καταπληκτικη.Δυστυχως και παλι θα υπαρξει καποιος πολιτικος που δεν θαφησει να αναπτυχθει.Ευχομαι να βγω ψευτης.Εχουμε υπεροχο τοπο αλλα απο μυαλα κολλημενα δεκαετιες πισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O tzimhs kanei xronia anarisxish ekei k oloi to kserate kai to kseretai,apla merikoi den tolmatai!!!rwtisteton mias kai einai pleon ekpedeutis!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πληροφοριες;;; .....τηλεφωνο;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπραβο στα παιδια που εχουν παρει την πρωτοβουλια και εχουν στησει ολο αυτο. το μερος ειναι ιδανικο.
    μπραβο και στο μπλοκ που το προβαλει και το κανει γνωστο και στους πολλους γιατι απ οτι φαινεται ελαχιστοι το γνωριζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλά μπράβο στην πρωτοβουλία των ανθρώπων που βάλανε ψυχή κ σώμα με την σειρά μας... Νααναδειξουμε το μέρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ ανώνυμε!!!
    Καταρχήν θέλω να πω πως είμαι πολύ ικανοποιημένος που μετά από 12 χρόνια ολοκληρώσαμε κατά ένα μέρος το αναρριχητικό πεδίο " Βούλκος Καμηλαυκα " και μπορεί να κάνει κάποιος αναρρίχηση με ασφάλεια. Επίσης με χαροποιεί το γεγονός που τόσοι άνθρωποι έδειξαν ενδιαφέρον και έγραψαν τόσο θετικά σχόλια για αυτό το εγχείρημα. Όμως η θέση μου είναι ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο καθένας να γνωρίζει εάν κάποιος κάνει αναρρίχηση, όπως εγώ και έτσι να μην τους αντιμετωπιζουμε με κριτική στάση. Εγώ δεν είμαι εκπαιδευτής όμως έχω την διάθεση να δώσω ότι πληροφορίες μπορεί να θέλει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την ασφαλή αναρρίχηση ή και την σπηλαιολογια. Επίσης ο τόπος μας εκτός από τις αναρριχητικες διαδρομές ( και την πανέμορφη θάλασσα) προσφέρει και πανέμορφες παιζοπορικες διαδρομές. Υπάρχουν επίσης και πολλά σπήλαια- σπηλαιοβαραθρα που δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί- χαρτογραφηθει και παρουσιάζουν μεγάλο σπηλαιολογικο ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα το σπηλαιοβαραθρο στην θέση Μαραθάκι που πρόσφατα εξερευνησαμε κατά ένα μέρος. Όλα αυτά βέβαια για να αναδειχθούν χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.
    -Δημήτρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το μερος ειναι τελειο!! οι διαδρομες πολυ ομορφες και ευχαριστες!! μπραβο για την δουλεια που γινετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ φίλε Δημήτρη οι προσπάθειες τόσο πολλών ετων δε πήγαν χαμένες. Το πεδίο πλέον αποκτά οργανωμένες διαδρομές μιας σχοινιάς. Είναι υποχρέωση ολων μας να βοηθήσουμε την προσπάθεια σου που την ξεκίνησες πριν πολλά χρόνια. Θα είμαστε δίπλα σου και θα σε στηρίξουμε ώστε το πεδίο Βούλκος Καμηλαύκας να γινει ενα οργανωμένο και ασφαλής αναρριχητικό παρκο στην περιοχή.
    Μια τέτοια πρωτοβουλία μόνο θετικά θα φέρει στην περιοχή και μπράβο στην τοπική κοινωνία που το αγκαλιάζει. Θά βοηθήσει τον τόπο σε μια ήπιας μορφής εναλλακτικου τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ήθη και τίς αξίες της τοπικής κοινωνίας. Μπράβο καλό ξεκίνημα καλές αναρριχήσεις σε όλους.

    Ηρακλής Μωϋσίδης
    Εκπαιδευτής Αναρρίχησης ΕΟΟΑ
    Μέλος του ΕΟΣ Ιωαννίνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. AΓAΠHTE ΦIΛE HPAKΛH ΣE EYXAPIΣTΩ ΠOΛY ΓIA TO ENΔIAΦEPON KAI TA KAΛA ΣOY ΛOΓIA. OΦEIΛΩ OMΩΣ NA ΠΩ ΠΩΣ H ΔIANYΞH, H ΣYNTHPHΣH KAI H OPΓANΩΣH ENOΣ AΣΦAΛOYΣ ANAPPIXHTIKOY ΠEΔIOY OΠΩΣ ΓNΩPIZEIΣ ΠOΛY KAΛA EΣY ΠOY EXEIΣ OPΓANΩΣEI KAI ANAΔEIΞEI ΠOΛΛA ΠEΔIA XPEIAZETAI ΠOΛY KOΠO KAI XPHMATA. TA 2 TEΛEYTAIA XPONIA EIXA ΣXEΔON EΓKATAΛEIΨEI ΓIATI EIXA KOYPAΣTEI AΠO OΛH AYTH THN ΠPOΣΠAΘEIA. AYTH H ΠPOΣΠAΘEIA ΘA EIXE IΣΩΣ XAΘEI XΩPIΣ TON NIKO TON POΔITH, MEΛOΣ TOY EOΣ AΓPINIOY, ΠOY ΠPIN 2 XPONIA ANEΛABE NA ΣYNTHPHΣEI KAI NA ANAΔEIΞEI THN ΠPOΣΠAΘEIA AYTH ME EΠIMONH KAI MEΓAΛO ΠAΘOΣ. EINAI ENAΣ ANΘPΩΠOΣ ME TEPAΣTIA ENEPΓEIA, ENΔIAΦEPON, MEPAKI KAI AΓAΠH ΓIA THN ANAPPIXHΣH - OPEIBAΣIA. H ΠPOΣΠAΘEIA AYTH ΣYNEXIZETAI KAI ME THN ΔIKH ΣOY ΣYNEIΣΦOPA, ENΔIAΦEPON KAI ΓNΩΣEIΣ EMΠΛOYTIZONTAΣ TO EΓXEIPHMA AYTO. ΘA HΘEΛA ΦYΣIKA NA EYXAPIΣTHΣΩ KAI TON OPEIBATIKO MAΣ ΣYΛΛOΓO EOΣ AΓPINIOY ΓIA THN YΠOΣTHPIΞH TOY
    KAI EΛΠIZΩ AYTH NA ΣYNEXIΣTEI ME AMEIΩTO ENΔIAΦEPON. ΔEN ΘA HΘEΛA OMΩΣ NA ΠAPAΛEIΨOYME KAI NA EYXAPIΣTHΣOYME THN OΠOIA YΠOΣTHPIΞH KAI ENΔIAΦEPON EXOYME KAI AΠO THN TOΠIKH KOINΩNIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. προστεθηκε και στο http://climbs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. έχουν προστεθεί και άλλες διαδρομές στο πεδίο, πλέον φτάνουν τις 24!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολλά πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που φτιάξανε και συντηρούν αυτό το όμορφο πεδίο.
    Αξίζει να το επισκεφτείς και να απολαύσεις αναρρίχηση και κολύμπι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.