Η μηχανή του χρόνου: Ο αγιασμός στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στον Μύτικα.


Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς την περασμένη Δευτέρα, σας παρουσιάζουμε σήμερα δύο πολύ παλιές φωτογραφίες (πιθανά την δεκαετία του '60), με τον αγιασμό στο Δημοτικό Σχολείο Μύτικα. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στη λίμνη και παρατηρήστε ότι εκτός από τους μαθητές παρίσταται σύσσωμο όλο το χωριό.
Ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο Σιδερωμένο (Νάκος) για την παραχώρηση των συγκεκριμένων φωτογραφιών όπως και πάρα πολλών άλλων. Ένας πραγματικός θησαυρός αναμνήσεων, που έχουμε σκοπό να σας παρουσιάσουμε σταδιακά.

7 σχόλια:

  1. Αλέξης Παπαναστάσης17 Σεπτεμβρίου 2016 στις 2:02 μ.μ.

    Πρόκειται για τον αγιασμό του σχολικού έτους 1972-1973(μαθητής Γ' Γυμνασίου).Διακρίνεται στη δεύτερη φωτογραφία ο γυμνασιάρχης Χριστόφορος Διδασκάλου (τεράστια η προσφορά του για τους γνωρίζοντες ...). Επίσης ο φυσιογνώστης καθηγητής Χρήστος Λακιρδακίδης (με τη γραβάτα αριστερά) από τη Μουσθένη Καβάλας.Δυστυχώς απεβίωσε νωρίς προ εξαετίας.Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνονται ο δάσκαλος Πέτρος Μπερερής και κάτοικοι του Μύτικα, όπως Στάθης Λεκατάς (Αμπάριας),Νίκος Κολάρμπος κ.ά.Ο χώρος είναι η σημερινή παιδική χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηταν η πρωτη χρονια που ιδρύθηκε το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο Μυτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξης Παπαναστάσης18 Σεπτεμβρίου 2016 στις 8:27 μ.μ.

      Σωστά ήταν η πρώτη χρονιά ίδρυσης, αλλά ως τριτάξιο.Λειτούργησε πλήρες εξατάξιο από το σχολικό έτος 1975-1976 όπου απεφοίτησαν 11 μαθητές!

      Διαγραφή
  3. Αλέξη ,
    να φτιάξεις μία ανάρτηση-αφιέρωμα για την τεράστια προσφορά του αξιομνημόνευτου Γυμνασιάρχη Χριστόφορου Διδασκάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλέξη ,
    Τα επόμενα σχολικά έτη 1973-74 κ.ο.κ.
    ο αριθμός των μαθητών ανα τάξη αυξάνονταν συνεχώς και αυτό διότι ο ίδιος ο Γυμνασιάρχης Χριστόφορος Διδασκάλου
    επισκεπτόταν τα γύρω χωριά μας και παρότρυνε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο Γυμνάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξης Παπαναστάσης19 Σεπτεμβρίου 2016 στις 2:05 μ.μ.

      Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα.Σήμερα ο Χριστόφορος Διδασκάλου ζει στο Αγρίνιο και είναι 86 ετών!Δεν καλοθυμάται εκείνες τις εποχές!Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και δοθείσης ευκαιρίας θα τον επισκεφθώ στο σπίτι του!Θα κάνω και μια τιμητική ανάρτηση προς αυτόν!Επαναλαμβάνω ότι η συμβολή του στην ίδρυση του Γυμνασίου Μύτικα είναι τεράστια (γνωρίζουμε τις ενέργειες του)!!!

      Διαγραφή
  5. Θα πρέπει να κατανοήσουν οι διάφοροι πολιτικοί και που εμείς με την ψήφο μας κάθε φορά εκλέγουμε να μας κυβερνούν : Δήμαρχοι-Νομάρχες-Περιφερειάρχες κ.ο.κ.
    -ότι το πρώτο κριτήριο ίδρυσης ενος σχολείου ή κατασκευής/ανακατασκευής ενός σχολικού κτιρίου ,
    δέν είναι ο αριθμός των μαθητών ενος οποιουδήποτε σχολείου , αλλά ως πρώτο κριτήριο να είναι η αναγκαιότητα εύκολης πρόσβασης στο σχολείο για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά μιας οποιαδήποτε τοπικής κοινωνίας και σε ισότιμη βάση.
    Ας το έχουν αυτό υπόψιν όσοι πολιτικοί επιχειρούν να κλείσουν σχολεία με σαθρά επιχειρήματα οτι δήθεν δέν υπάρχουν χρήματα αρκετά και όπως λένε για σχολεία.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.