Είναι πραγματικά ανταποδοτικά τα τέλη ύδρευσης στο Δήμο Ξηρομέρου;


Καταρχήν θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι τα ανταποδοτικά τέλη και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να τηρούνται ώστε να εφαρμόζεται η ανταποδοτικότητα.
Τον ορισμό των ανταποδοτικών τελών μας τον δίνει το άρθρο 25 παρ. 14 του Ν. 1828/1989. Πρόκειται για εισφορές δημοτών (τέλη), για να καλυφτούν δαπάνες υπηρεσιών ή έργων στην περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τα τέλη αυτά, όσον αφορά το ύψος τους, τους υπόχρεους πληρωμής καθώς και κάθε λεπτομέρεια τους, ορίζονται με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (περί μήνα Νοέμβριο), και για το Δήμο Ξηρομέρου μιλάμε για το τέλος φωτισμού και καθαριότητας που εισπράττεται μέσο της ΔΕΗ, ανάλογα με τα τετραγωνικά στεγασμένων ηλεκτροδοτούμενων χώρων που διαθέτει κάποιος, καθώς και για το τέλος ύδρευσης, που εισπράττεται μέσω ατομικών ειδοποιητηρίων.

Για να είναι ανταποδοτικά τα τέλη θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να αποτελούν αντάλλαγμα μιας ειδικής παροχής που προσφέρεται αποκλειστικά στους βαρυνομένους με αυτά και
  • Το ύψος τους να είναι ανάλογο προς το ύψος της αντιπαροχής της οποίας μπορεί να κάνει χρήση ο πολίτης, δηλαδή πρέπει το κόστος της αντιπαροχής να καλύπτεται ακριβώς (ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω) από αυτά που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες.
Ισχύει όμως η ανταποδοτικότητα των τελών ύδρευσης στον Δήμο Ξηρομέρου; Η δική μας άποψη είναι όχι και θα επιχειρηματολογήσουμε πάνω σε αυτό.
1. Παράνομες παροχές ύδρευσης οι οποίες καταναλώνουν νερό, επιβαρύνουν τα αντλιοστάσια με κατανάλωση επιπλέον ρεύματος και δεν πληρώνουν και φυσικά το βάρος πάει σε αυτούς που πληρώνουν. Μάλιστα αυτοί επειδή δεν ελέγχονται καθόλου, κάνουν και σπατάλη, γιατί πολύ απλά γνωρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να τους στοιχίσει τίποτα.
Τι κάνει ο Δήμος γι αυτό; Το γνωρίζει ή όχι; Δική μας άποψη είναι ότι γνωρίζει αρκετά και κάνει τα στραβά μάτια, γιατί εδώ έχει αναπτυχθεί ένα πελατειακό σύστημα, ένα είδος συναλλαγής με αντικείμενο διαπραγμάτευσης τη ψήφο.
Επειδή δεν μας αρέσει να μιλάμε αφηρημένα, αναφέρουμε δύο πρόσφατα περιστατικά. Τις παράνομες συνδέσεις στον αγωγό ΣΥΚΞ που όταν κόπηκαν για λίγες ημέρες (τρεις περίπου), είδε επιτέλους νερό το Αγράμπελο και πρόσφατο περιστατικό επώνυμης καταγγελίας του Προέδρου της Παπαδάτου για παράνομη σύνδεση ύδρευσης, που σφραγιζόταν από την Κοινότητα και ξεσφραγιζόταν από τον ενδιαφερόμενο, ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν έφτασε να συζητηθεί (προτελευταίο θέμα), ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κυριακός αναφώνησε αναβάλλεται και αποχώρησαν όλοι!!! Αποσβολωμένος ο Πρόεδρος της Παπαδάτου πήρε το μικρόφωνο φωνάζοντας και ωρυώμενος: «γιατί αναβάλλεται, γιατί;». Δεν του απαντούσε κανένας!!! Αν προκληθούμε έχουμε τα ηχογραφημένα πρακτικά και τα επίσημα έγγραφα με τις καταγγελίες για την παράνομη σύνδεση.
Να μην αναφέρουμε τις παράνομες συνδέσεις που έχουν αναφερθεί από όλους μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια στην πόλη του Αστακού, αλλά και στο κεντρικό αγωγό που οδεύει από Άγιο Δημήτριο προς Αστακό. Όλοι τα λένε αλλά ενέργειες δεν γίνονται όχι από εμάς και από εσάς, αλλά από αυτούς που έχουν την διοίκηση του Δήμου.
2. Παροχές ύδρευσης νόμιμες, οι οποίες σε όλο το Δήμο Ξηρομέρου είναι περί τις 8.000 και από αυτές ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν πληρώνει, με την ανοχή κατά την γνώμη μας της δημοτικής αρχής, μιας και δεν κάνει τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό ύδρευσης ενέργειες, που αυτή η ίδια έφερε και ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο εν μέσω τυμπανοκρουσιών και αυτοεπαίνων, πάλι σε μία λογική πελατειακή με ζητούμενο την ψήφο. Αντίθετα ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε και διαγραφές οφειλών. Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις καταμετρήσεις των ρολογιών.
3. Θέματα ποιότητας του νερού και επάρκειας, όπου εδώ πραγματικά τι να πρωτοπεί κανείς. Στο Αρχοντοχώρι πόσες ημέρες έχουν νερό και πόσες δεν έχουν; Όμως πληρώνουν τέλη ύδρευσης. Στον Αστακό, στη Παναγούλα, αλλά και σε άλλους οικισμούς του Δήμου το ίδιο.
Μετρήσεις ποιότητας νερού στην αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής ανύπαρκτες. Ρωτάμε επώνυμα. Σήμερα γίνονται μετρήσεις ποιότητας νερού σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ Δ.Ε.; Γιατί μαζί με το λογαριασμό ύδρευσης στους δημότες, δεν στέλνονται και οι μετρήσεις ποιότητας, όπως κάνουν πολλοί άλλοι Δήμοι ή το πιο απλό γιατί δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου;
4. Δεν βλέπουμε σοβαρή προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού του κόστους της ύδρευσης (αποσπασματικές κινήσεις), με βελτιώσεις του συντελεστή ισχύος στα αντλιοστάσια μέσω παροχής άεργου ισχύος από συστοιχίες πυκνωτών, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια, με αδιάβλητους διαγωνισμούς στα αναλώσιμα της ύδρευσης και όχι σωρηδόν κατατμήσεις και απ' ευθείας αναθέσεις (μεγάλη πληγή, κάποτε ο κ. Δήμαρχος μίλαγε για τα ''υποβρύχια'' των άλλων).

Συμπερασματικά, με όλα τα παραπάνω που σας αναφέραμε, θα λέγαμε ότι η έννοια της ανταποδοτικότητας στα τέλη ύδρευσης έχει απολεσθεί στο Δήμο Ξηρομέρου διότι:
  • Υπάρχουν σοβαρά θέματα ποιότητας και επάρκειας του παρεχόμενου αγαθού της ύδρευσης.
  • Δεν γίνεται δίκαια κατανομή του κόστους της υπηρεσίας στους δημότες. Πληρώνουν τα κορόϊδα για τον εαυτό τους, αλλά και γι αυτούς που δεν πληρώνουν (νόμιμες και παράνομες παροχές). 
  • Δεν υπάρχει στη δημοτική αρχή η λογική του περιορισμού του κόστους, παρά μόνο αποσπασματικές κινήσεις και επίσης στην προμήθεια αναλώσιμων γίνεται πολύ μεγάλη σπατάλη, μέσω κατατμήσεων και απ' ευθείας αναθέσεων.

3 σχόλια:

  1. Η Εννοια της ανταποδοτικοτητας φιλτατε εχει απολεσθει προ
    πολλων ετων...οχι μονο απο το Δημο Ξηρομερου αλλα απο
    ολοκληρη την Ελλαδα.Το φταιξιμο δικο μας.Επιλεγουμε χροοονια
    τωρα τους λαθος ανθρωπους...σε Δημους-Περιφερειες-Κοινοβουλιο.
    Γιατι λοιπον φωναζουμε; Αφου βαζουμε τα χερια μας και βγαζουμε
    τα ματια μας.
    Γιατι πληρωνουμε ΕΝΦΙΑ; γιατι Τελη κυκλοφοριας; γιατι Εφορια;
    γιατι μεγαλο ΦΠΑ; χιλια γιατι....ειναι ανταποδοτικα αυτα;
    Καλα μας κανουν...τους εκλεγουμε με Δημοκρατικες διαδικασιες
    για να μας[...μπιπ...].ΨΕΜΑΤΑ;
    Που ειναι η δωρεαν παιδεια; η ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη;
    οι παιδικοι σταθμοι; τα μεσα μεταφορας;η ΔΕΗ; το νερο;.....
    Δηλαδη ο Πολιτης με τις εισφορες του για το Κρατος....αλλα και
    το Κρατος για τον Πολιτη με τις παροχες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο τους δήμους έτσι κι' αλλιώς δέν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις.
    τρία πράγματα απαιτούν οι φορολογούμενοι δημότες :
    1)καθαριότητα των δημοσίων χώρων
    2)άφθονο και καθαρό νερό
    3) φωτισμός
    εάν αυτά δέν μπορούν οι δήμοι να τα προσφέρουν και με βάση μάλιστα την ανταποδοτικότα στους δημότες τους, δέν έχει νόημα να μιλάμε για πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11.23
    Δεν λες να μην κοβεται το νερο ?
    και μενουμε απλυτοι το κατακαλοκαιρο και με καυσωνα 42 βαθμους
    κατσε να περιμενεις απο αυτους στο δημο να μας εχουν αφθονο νερο και καθαρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.