Μετά από 70 περίπου χρόνια. Ιστορική λειτουργία στους Άγιους Ταξιάρχες.


Ήταν 8 Νοεμβρίου ημέρα τετάρτη του έτους 2017 όταν στο ιστορικό εκκλησάκι των ΑΓΙΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ψηλά στους πρόποδες του υψώματος «Αλογοβούνι» και πίσω από την «πλαγιά», ακούστηκαν ξανά ψαλμωδίες. Την ημέρα εκείνη τελέσθηκε από τον εφημέριο του χωριού μας Θεόδωρο Τριάντη, Θεία Λειτουργία, μετά από 70 περίπου χρόνια.
Το ιστορικό μοναστήρι, με τα κελιά του, τη στέρνα και το Ναό, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εθνεγερσία, παρέμενε γκρεμισμένο επί 70 και πλέον χρόνια. Εγκαταλειμμένο στο χρόνο, και στην αδιαφορία, οι σωροί τις πέτρας μας θύμιζαν το ιστορικό και ηθικό χρέος που έχουμε απέναντι του, απέναντι στους προγόνους μας και στη θρησκεία μας.
Πριν κάμποσα χρόνια μια ομάδα συγχωριανών μας,  ανέλαβε πρωτοβουλία να αναστηλώσει –επισκευάσει το Ναό των Αγίων Ταξιαρχών και μέσα από επίμονη και επίπονη προσπάθεια, με την οικονομική και ηθική συμπαράσταση των συγχωριανών μας, η προσπάθεια έφερε ζηλευτά αποτελέσματα.
Ο Ναός στέκει και πάλι όρθιος έτοιμος να υποδεχτεί τους πιστούς. Μετά την ολοκλήρωση μέρους των εργασιών, μέσα από καθαρά εθελοντική προσπάθεια, ο πρώτος στόχος επιτευχθεί. Πλήθος πιστών από το χωριό μας και φίλοι και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ανέβηκαν υπομονετικά το ύψωμα για να παρευρεθούν σε αυτή την ιστορική στιγμή για το μοναστήρι μας.
Συγκινητική από κάθε άποψη η παρουσία τους, όπως συγκινητικό ήταν όλο το τελετουργικό της πρώτης μετά από 70 χρόνια λειτουργίας. Οι παλιοί θυμήθηκαν τις εξιστορήσεις των πατεράδων τους για το μοναστήρι και οι νέοι έμαθαν και μια άλλη πτυχή της μικρής ιστορίας του χωριού μας.
Θερμά συγχαρητήρια στην επιτροπή που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα, που χωρίς την προσπάθεια τους ο Ναός θα παρέμενε σε άθλια κατάσταση. Ο Θωμάς, ο Χαράλαμπος, ο Νίκος, ο Γιώργος, ο Λάκιας, όλοι οι εθελοντές που βοήθησαν και όσοι άλλοι πρόσφεραν υλικά και ηθικά, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε. Δείχνουν τη δύναμη της θέλησης της εργατικότητας, της ηθικής και ιστορικής συνείδησης, το σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και στους προγόνους μας.
Συγχαρητήρια επίσης και στην εκκλησία μας και στο Μητροπολίτη μας, που βοήθησαν στο να τελεστεί η λειτουργία.
ΜΠΡΑΒΟ !!!με τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες το χωριό μπορεί να ελπίζει.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.