Σπύρος Θεοδ. Μήτσης: Η Παιδεία στο τέως Δήμο Αστακού/Δραγαμέστου στα χρόνια της Βαυαροκρατίας. Το Αλληλοδιδακτικό Δημοτικό Σχολείο Αστακού.

Στη κάτω φωτογραφία η ανέγερση του σημερινού Δημοτικού Σχολείου Αστακού και στην πάνω, το σχολείο νεόδμητο τέλη δεκαετίας του 1960. Πηγή φωτογραφιών: https://dimotikoastakou.blogspot.gr
Ήταν Καλοκαίρι του 2015, όταν ο συντοπίτης μας από το Αρχοντοχώρι Δάσκαλος κ. Σπύρος Θεοδ. Μήτσης, μας πλησίασε και μας ενεχυρίασε ένα CD, με διάφορες εργασίες του σε ψηφιακή μορφή (αρχεία Word). Η μοναδική του φράση ήταν: «Βασίλη χρησιμοποίησε το υλικό που περιέχει όπως κρίνεις».
Εμείς σαν Blog που ασχολείται με τα τοπικά θέματα, από την εργασία του «Η Παιδεία στη Επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου στα χρόνια της Βαυαροκρατίας», πήραμε το απόσπασμα που αναφέρεται στον τέως Δήμο Αστακού/Δραγαμέστου και στο Αλληλοδιδακτικό Δημοτικό Σχολείο Αστακού και το μόνο που κάναμε ήταν, να μορφοποιήσουμε τα κείμενα και να φτιάξουμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο 42 σελίδων.


Πραγματικά τα όσα αναφέρονται σε αυτό το κομμάτι που σήμερα σας παρουσιάζουμε είναι εκπληκτικά, τελείως άγνωστα σε εμάς και πιστεύουμε και σε αρκετούς αναγνώστες μας.
  • Πότε ιδρύθηκε το Δημοτικό Σχολείο στον Αστακού;
  • Πότε ξεκίνησε την λειτουργία του;
  • Πόσοι ήταν οι πρώτοι μαθητές;
  • Ποιος ο πρώτος Δάσκαλος;
  • Τι προβλήματα αντιμετώπιζε στη λειτουργία του;
  • Επί ποιου Δημάρχου ήρθε το Σχολείο;
  • Γιατί ήρθαν σε ρήξη Δήμαρχος και Δημοδιδάσκαλος;
  • Σε ποια περιοχή χτίστηκε;
Αυτά και πολλά άλλα απαντιούνται στην πολύ όμορφη και κατατοπιστική αυτή εργασία, που πιστεύουμε ότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αναγνώσετε.
Σήμερα στον Αστακό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την στέγαση του Δημοτικού Σχολείου Αστακού, μιας και αυτό στεγάζεται σε δύο κτίρια, που απέχουν αρκετά μεταξύ τους, αλλά κυρίως είναι παντελώς ακατάλληλα για την παροχή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αυτή θα πρέπει να παρέχεται τον 21ο αιώνα.
Ελπίζουμε κάποια στιγμή, να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου στον Αστακό. Η τοπική κοινωνία και οι μαθητές το δικαιούνται.
Σε ευχαριστούμε πολύ Σπύρο για την εν λευκώ παραχώρηση του υλικού σου και για την αμέριστη εμπιστοσύνη που μας έδειξες για την διαχείριση του εκ μέρους μας.
Δείτε εδώ την εργασία του Σπύρου Θεοδ. Μήτση με τίτλο: «Η Παιδεία στο τέως Δήμο Αστακού/Δραγαμέστου στα χρόνια της Βαυαροκρατίας. Το Αλληλοδιδακτικό Δημοτικό Σχολείο Αστακού».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.