Η επόμενη ημέρα με την Amerra Capital οδηγό. Η δική μας γνώμη γι αυτό που έρχεται στην περιοχή και τον επικίνδυνο εφησυχασμό όλων μας.

Η αμαρτωλή ζώνη Α3 που έχει στοχοποιήσει την περιοχή μας.
Πηγή: http://www.capital.gr
Του Νίκου Χρυσικόπουλου.

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της πώλησης των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων εταιρειών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία όχι απλώς ενός "εθνικού πρωταθλητή" στον κλάδο, αλλά ενός διεθνούς "παίκτη" που θα διεκδικήσει δυναμικά αύξηση των μεριδίων του στην παγκόσμια αγορά με όπλο την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
Η συνένωση των δυνάμεων των δύο εταιρειών δημιουργεί ένα κρίσιμο μέγεθος. Οι δύο εταιρείες μαζί θα έχουν μια παραγωγή στα επίπεδα των 70.000 τόνων ιχθύων και ετήσιες πωλήσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ, που θα επιδιωχθεί να αυξηθούν. Ο Νηρέας διαθέτει σήμερα 26 µονάδες πάχυνσης, 4 ιχθυογεννητικούς σταθµούς, 2 µονάδες προπάχυνσης, 6 συσκευαστήρια, 1 µεταποιητήριο, 2 κέντρα logistics. Αντίστοιχα, στο παραγωγικό δυναμικό της Σελόντα περιλαμβάνονται 6 ιχθυογεννητικοί σταθμοί στην Ελλάδα, 55 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής στην Ελλάδα, 7 μονάδες συσκευασίας (σε 2 από τις οποίες υπάρχουν μονάδες μεταποίησης για την παραγωγή καθαρισμένων ψαριών και φιλέτου) και 1 κέντρο διανομής (logistics).
Για το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί θα αναζητηθούν οι βέλτιστες συνέργειες και η ενίσχυσή του με την υλοποίηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα: στην παραγωγή, τη λειτουργία των μονάδων, την εμπορική πολιτική, τη δημιουργία νέων προϊόντων και την είσοδο σε νέες αγορές.
Πρώτος στόχος θα είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων σε επίπεδο παραγωγής, κάτι που αποτελεί αναγκαιότητα έπειτα από μια μακρά περίοδο απουσίας τέτοιων παρεμβάσεων. Οι νέες αυτές επενδύσεις κρίνονται επιτακτικές ώστε να ανακοπεί η δυναμική που έχουν αναπτύξει οι τουρκικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Τουρκία έχει διπλασιάσει την παραγωγή της και βρίσκεται πλέον πρώτη στην παγκόσμια αγορά των μεσογειακών ειδών.

Η πρόταση που επικράτησε.
Το πλάνο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την Amerra Capital και τους επενδυτές που υποστηρίζουν το fund, μόλις ολοκληρωθούν και τυπικά οι διαδικασίες για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αγοραπωλησίας (SPA) των δύο εταιρειών.
Ο διαγωνισμός που υλοποίησαν οι Lazard, PwC, Alvarez & Marshal για λογαριασμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Eθνική), στις οποίες έχει περιέλθει ο έλεγχος των Νηρέα και Σελόντα μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία. Η προσφορά που κατέθεσε η Amerra Capital αξιολογήθηκε από τους συμβούλους του διαγωνισμού ότι εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους των πωλητριών τραπεζών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αμερικανικό fund αύξησε το ύψος των δανείων που προτίθεται να αποπληρώσει, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υπολοίπου των δανείων και δέσμευση για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.
Οι τράπεζες επίσης αξιολόγησαν συνολικά την προσέγγιση του fund στο project και στην υποστήριξη που παρέχει το Mubadala Investment Company, το sovereign fund του Άμπου Ντάμπι, προσμετρώντας επίσης το track record και την εμπειρία του management της Ανδρομέδα (ελέγχεται από το Amerra), επικεφαλής της οποίας είναι ο Δ. Βαλαχής, την τελευταία 10ετία.
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι να ξεκινήσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των τραπεζών με το αμερικανικό private equity fund, προκειμένου να ολοκληρωθεί το project "Nemo", όπως ονομάστηκε το εγχείρημα της πώλησης. 

Η σύνδεση με το... Ελληνικό. Τα κεφάλαια από το Άμπου Ντάμπι και η Mubadala.
Το σχήμα Amerra-Ανδρομέδα θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στο εγχείρημα δημιουργίας ενός διεθνούς "παίκτη" στην αγορά της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, μόλις ολοκληρωθεί η απόκτηση των Νηρέα και Σελόντα.
Το Mubadala Investment Company, sovereign fund του Άμπου Ντάμπι που είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ανδρομέδα, θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο project. Το ενδιαφέρον του Mubadala (προήλθε από τη συγχώνευση των International Petroleum Investment Company και Mubadala Development Company) για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας εντάσσεται στη στρατηγική του εμιράτου για υλοποίηση επενδύσεων με στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας του και τη μείωση της εξάρτησης από την ενέργεια και το πετρέλαιο.
Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το Mubadala, που μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε 13 διαφορετικούς κλάδους σε 30 χώρες, έχοντας επενδύσει κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ. Το sovereign fund, που ελέγχεται φυσικά πλήρως από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, διαθέτει συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο ύψους 126 δισ. δολαρίων, έχοντας ήδη επενδύσει σε κλάδους όπως ο πετρελαϊκός, οι υποδομές, η τεχνολογία, η αεροναυπηγική, η εξόρυξη μετάλλων, η ανάπτυξη ακινήτων και άλλοι. Μεταξύ των εταιρειών που ελέγχει ή έχει τοποθετηθεί σε αυτές περιλαμβάνεται η CEPSA, η OMV, η Borealis, η Rolls-Royce Manufacturing, η Piaggio Aerospace, ενώ επενδυτικά έχει τοποθετηθεί σε ομίλους όμως η GeneralElectric, η EMI και Carlyle Group.

Στο σχήμα για το Ελληνικό.
Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επένδυση του Άμπου Ντάμπι στην Ελλάδα. Η εταιρεία Αl Maabar, που ελέγχεται επίσης από το Mubadala, αποτελεί anchor investor στο σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού, μαζί με τη Lamda Development και τη Fosun. Η Αl Maabar, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής, μετείχε εξαρχής στο σχήμα των επενδυτών που θα φέρουν εις πέρας τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων πολλών ετών στην Ελλάδα, με στόχο να μεταμορφώσουν την έκταση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Νέοι λοιπόν ιδιοκτήτες και επενδυτές στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Το γιγαντιαίο Αμερικάνικο fund Amerra Capital σε συνεργασία με το sovereign fund του Άμπου Ντάμπι, Mubadala Investment Company. Μιλάμε για πακτωλό χρημάτων και με νούμερα που πραγματικά ζαλίζουν.
Μετά από χρόνια λοιπόν στασιμότητας στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, φαίνεται πως ήρθε η ώρα της ανάπτυξης και πρώτος στόχος των νέων επενδυτών, όπως καθαρά αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο, η αύξηση της παραγωγικότητας με δημιουργία νέων μονάδων εκεί που καθορίζει και επιτρέπει το επίσημο Ελληνικό Κράτος με το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, δηλαδή την ΚΥΑ 31722/4.11.2011, η οποία στην περιοχή μας έχει οριοθετήσει την μεγαλύτερη ζώνη ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, την ζώνη Α3.
Δεν χρειάζεται να σας πούμε εμείς σε τι κίνδυνο βρίσκεται η περιοχή μας (Βελά - Λιμανάκια - Αγριλιάς - παραλία Παλιόβαρκα - Μύτικας - Μαραθάκι - Κάλαμος - Καστός).
Για τουριστική ανάπτυξη μιλάνε και ετοιμάζονται οι τοπικές κοινωνίες και άλλη τελείως δραστηριότητα για τον τόπο μας έχει προδιαγράψει το κράτος μας με το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών.
Αυτό που εμείς δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε είναι: Ότι όσο αυτή η περιοχή παραμένει στη ζώνη Α3 του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, πρέπει να ανησυχούμε και να μην εφησυχάζουμε και δυστυχώς αυτό που θα πούμε είναι ότι οι περισσότεροι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν βλέπουν αυτό που έρχεται.
Αυτό αφορά και τους τοπικούς διοικούντες, αλλά το σημαντικότερο τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

3 σχόλια:

 1. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ψήφισαν ιχθυοκαλλιέργειες αν δεν θυμάσαι φίλτατε μπλόγκερ. Οι τοπικοί διοικούντες ομοίως. Αλλά να σου πω τι φοβάμαι περισσότερο? Η δέσμευση που έδωσαν οι νέοι ιδιοκτήτες, ότι αναλαμβάνουν να αποπληρώσουν τα υφιστάμενα δάνεια και ακόμα μεγαλύτερα. Πακτωλός χρημάτων μπορεί να υπάρχει, αλλά διαφαίνεται και πακτωλός δανείων. Τα οποία θα χορηγηθούν στούς νέους επενδυτές (διότι πρέπει να (ξανα)βγάλουν μεροκάματο τα αστέρια του τραπεζικού συστήματος, παίρνοντας την προμήθειά τους) και φυσικά αυτοί οι νέοι αγοραστές να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους. Κι άμα βγεί η επένδυση βγήκε. Το οποίο προϋποθέτει άκρως ευέλικτες μορφές εργασίας και φυσικά μείωση (και όχι αύξηση) του νόμιμα νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Κοινώς θα γεμίσουν οι παραλίες μας σίδερα και κλουβιά. Ελπίδα να ξέρεις ότι υπάρχει μόνο από τούς επιχειρηματίες του τουρισμού. Από κανέναν άλλο. Τούς μεγάλους. Εάν υπάρχουν τέτοιοι με ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Εμείς θα σκοτωθούμε για το ποιός θα τούς πάρει να φάνε στο μαγαζί του και να κοιμηθούνε στα δωμάτιά του. Και υψηλή κριτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οσο παει κ υποβαθμιζεται η περιοχη μας αδιαφορια απο παντου χρονια τωρα που επιτρεψανε να γινουν οι υχθυοκαλειεργειες σε ενα μερος παραδεισενιο ισως αυτο αξιζουμε

   Διαγραφή
 2. Κανενας εφησυχασμος....ΝΑΙ.
  Με ποιους ανθρωπους; Μ αυτους που ξερουν να χειροκροτουν εκεινους
  που τους σερβιρουν σανο και λενε ευχαριστω;
  Οι ευθυνες ανηκουν σε πολλους......σε ολους μας....μα πιο πολυ
  στους ΔΗΜΟΥΣ και στις Κυβερνησεις.ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.