Γράφει ο κ. Γιώργος Πουρνάρας.
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Με αφορμή την απάντηση του Δημάρχου σε ερώτηση της «Συμπολιτείας» για το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Μύτικα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να γίνει τίποτε, γιατί ο Μύτικας πληθυσμιακά δεν υπερβαίνει τους 2000 κατοίκους, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Αντικείμενο της μελέτης του έργου αυτού ήταν ο βιολογικός καθαρισμός όχι μόνον του Μύτικα, αλλά και των οικισμών Κανδήλας και Βάρνακα, που και οι 3 οικισμοί μαζί υπερβαίνουν το όριο των 2000 κατοίκων.
Με την παρακάτω απόφαση του Υπουργείο Ανάπτυξης, το έργο εντάχθηκε σαν υποψήφιο για ένταξη στο νέο (τρέχον) ΕΣΠΑ 2014 - 2020 (είχε ενταχθεί και στο προηγούμενο και μεταφέρθηκε στο νέο μετά από προσπάθειες του τότε Αντιδημάρχου Σπύρου Λύτρα), με ημερομηνία της απόφασης την 22 Ιανουαρίου του 2015, επί θητείας δηλαδή του νυν Δημάρχου (δείτε
εδώ).
Από το έτος 2015 λοιπόν το έργο έχει ενταχθεί ως έργο ΥΠΟΨΗΦΙΟ για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ, με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σ' αυτήν την απόφαση.
Τι έγινε λοιπόν από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα το 2018; Απάντησε ο Δήμαρχος ότι δεν έγινε κάτι, γιατί ο Μύτικας πληθυσμιακά δεν υπερβαίνει τους 2000 κατοίκους. Όπως όμως ξέρει πολύ καλά το έργο αφορά και την Κανδήλα και τον Βάρνακα μαζί, άρα το επιχείρημα είναι αβάσιμο και έωλο, αφού επί θητείας του πληρώθηκε η μελέτη του έργου και δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια. Εκτός και αν υπάρχει νεώτερη εξέλιξη για το θέμα και δεν το γνωρίζουμε. Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο που προκύπτει από έγγραφη απάντηση της Περιφέρειας ή του Υπουργείου, οφείλει να τη δημοσιοποιήσει.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι επικαλείται αόριστα μη βάσιμες δικαιολογίες για να συγκαλύψει την αδράνεια του για ένα ακόμα μεγάλο έργο που είναι καίριο για την Αλυζία και κυρίως για τον Μύτικα.
Εάν όμως υπάρχει όντως θέμα, τότε πρέπει ο Δήμαρχος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την τελική ένταξη και κατασκευή ενός ώριμου έργου, γιατί δεν είναι δυνατόν αυτή η αιτιολογία – που είναι αβάσιμη – να αποτελέσει λόγο για την μη ένταξη και κατασκευή του έργου!
Αγαπητέ Γιώργο, επίτρεψέ μου μια μικρή αλλά ουσιαστική διόρθωση. Το έργο εντάχθηκε κανονικά στο προηγούμενο ΕΣΠΑ το Μάιο του 2012. Την άλλη εβδομάδα που θα είμαι στο Μύτικα μπορώ να σου δώσω τη σχετική απόφαση. Η μελέτη είχε ήδη παραδοθεί στο Δήμο από το Μάρτιο του 2011, σχεδόν δυο μήνες αφότου είχα αναλάβει αντιδήμαρχος. Υπήρξε μια καθυστέρηση λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων σχετικά με το διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης. Συγκεκριμένα, έγινε ένσταση από το δεύτερο μειοδότη στην Περιφέρεια (απορρίφθηκε), στη συνέχεια στην επιτροπή άρθρου 112 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (όπου δικαιώθηκε) και τέλος στο Εφετείο Πατρών όπου ζητούσε την επανάληψη του διαγωνισμού. Τελικά, αυτές λύθηκαν αισίως τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και παραδόθηκε στην τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας για τον προβλεπόμενο έλεγχο. Επρόκειτο γα οριστική και πλήρη ένταξη και όχι υποψηφιότητα για ένταξη. Όσον αφορά στο θέμα των κατοίκων, το όριο των 2.000 υπήρχε και τότε αλλά είχε ξεπεραστεί με ενέργειες του τότε Δημάρχου Αλυζίας κ. Δ. Τριποτσέρη, προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση της μελέτης. Συγκεκριμένα, είχαν προσκομιστεί αποδεικτικά στοιχεία ότι ο πληθυσμός του Μύτικα, εποχιακά και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες υπερέβαινε τους 2.000 κατοίκους. Επιπλέον, όπως αναφέρεται και στη μελέτη, επρόκειτο για δυναμικό έργο. Η μονάδα επεξεργασίας των λημμάτων προβλέπονταν χωροταξικά και λειτουργικά έτσι ώστε μελλοντικά να συμπεριλάβει την Κάνδήλα και το Βάρνακα. Εγώ, όπως γνωρίζεις, αμέσως μετά την ένταξη του έργου υπέβαλα την παραίτησή μου, αφού είχε εκπληρωθεί ο λόγος για τον οποίο και παρέμενα μέχρι τότε. Αυτά για την ιστορία της υπόθεσης. Επί της ουσίας, πιστεύω ότι υπάρχουν ευθύνες για την απώλειά του, τις οποίες οφείλουν να αναζητήσουν και να μας ενημερώσουν, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αλυζίας τουλάχιστον. Προσωπικά, έχω άποψη για το τι μπορεί να συνέβη, αλλά δεν διαθέτω τα αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να την εκφράσω.
ΑπάντησηΔιαγραφή