Η εκδήλωση του ΤΕΕ Αιτ/νίας για το Εθνικό Κτηματολόγιο.


Mε καθολική ανταπόκριση από μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αλλά και απλούς πολίτες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Η Αιτωλοακαρνανία στο Εθνικό Κτηματολόγιο, Ενημερωνόμαστε – Συμμετέχουμε» την Τετάρτη 27/06/2018, που συνδιοργάνωσε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με το Φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που αποτέλεσε την πρωτόλεια είσοδο, τόσο της έννοιας όσο και της πράξης του Κτηματολογίου στην Αιτωλοακαρνανία απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Στυλιανός Μπλέτσας και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών κ. Μιχαήλ Καλογιαννάκης.
Ο Προέδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε συνοπτικά στα σημαντικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη, που αναμένεται να προκύψουν στην περιοχή με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησής της, χαρακτηρίζοντας το έργο του Κτηματολογίου τομή ουσίας, τόσο για ένα ευρύ φάσμα του επιστημονικού προσωπικού, όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της Κτηματογράφησης εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστευτούν τους ειδικούς προκειμένου να υποβάλλουν έγκαιρα και κυρίως ορθά τη δήλωση της ιδιοκτησίας τους.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων του Ελληνικού Κτηματολογίου, στις οποίες παρουσιάστηκαν ενδελεχώς τα ευεργετικά οφέλη, που θα προκύψουν με τη σύνταξη του Κτηματολογίου στην περιοχή, αναλύθηκαν διεξοδικά όλες οι απαιτούμενες κινήσεις προετοιμασίας για τη σωστή δήλωση των ιδιοκτησιών από τους πολίτες και επισημάνθηκαν λάθη και παραλείψεις από άλλες περιοχές υπό κτηματογράφηση, με σκοπό να αποφευχθεί η επανάληψή τους.
Επίσης, δόθηκε έμφαση στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της υποβολής δηλώσεων, που ξεκινούν τον προσεχή Οκτώβριο, με προβλεπόμενη διάρκεια 3 μήνες, από όλους τους πολίτες, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα καταπάτησης ιδιοκτησιών από επιτήδειους, καθώς και απώλειας ακίνητης περιουσίας μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση για την υπογραφή σύμβασης μελέτης από τον ανάδοχο για τους Δασικούς Χάρτες εντός του Ιουλίου, με το χρόνο ολοκλήρωσής της να ορίζεται σε ένα έτος. Από το φορέα Ελληνικού Κτηματολογίου ομιλητές ήταν η ασκούσα καθήκοντα Αναπλ. Γενικού Διευθυντή κα Αναστασία Βαρουχάκη, η Προϊσταμένη Δ/νσης Έργων κα Αριστέα Ιωαννίδη, η Προϊσταμένη Νομικής Διεύθυνσης κα Ελεονώρα Ανδρεδάκη και οι επιβλέποντες Μηχανικοί του Τμήματος Διαχείρισης Έργων, κ.κ. Γεώργιος Αντωνόπουλος και Σπυρίδων Καγγελάρης.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, που έχουν αναλάβει την κτηματογράφηση της περιοχής, οι μελετητές η κα. ΓεωργίαΣακαρέλλου Πολιτικός Μηχανικός και ο κ. Ευάγγελος Καραμπλιάς Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός.
Η κα Σακαρέλλου αναφέρθηκε στη μελέτη Κτηματογράφησης του Αγρινίου, ενώ ο κ. Καραμπλιάς ανέλυσε τον τρόπο κτηματογράφησης του υπολοίπου τμήματος της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ενημέρωσε το κοινό για τα χρονοδιαγράμματα της μελέτης, καθώς και για τον τόπο και τρόπο λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων.
Τόσο οι εκπρόσωποι του Κτηματολογίου όσο και των εταιρειών, ευχαρίστησαν θερμά το Δήμο Αγρινίου για τη στενή και συνεχή συνεργασία τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για μία ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τα θέματα του Κτηματολογίου.
Το ΤΕΕ Αιτωλοκαρνανίας θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους τους ομιλητές, αλλά και το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής για τη μεγάλη συμμετοχή του στην ενημερωτική εκδήλωση και δεσμεύεται, ότι σύντομα θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή ειδικών σεμιναρίων για τα μέλη του σχετικά με το Κτηματολόγιο.
Ολόκληρη η εκδήλωση έχει αναρτηθεί στο κανάλι του youtube του ΤΕΕ ενώ οι παρουσιάσεις των εισηγητών βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.