Γιάννης Τριανταφυλλάκης: Περί Κέντρου Υγείας ο λόγος ....


Του κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη.

Πραγματικά θλίβομαι για τις επιθέσεις που δέχονται οι πολύπαθες δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής μας. Η πραγματικότητα είναι ότι κάποτε λειτουργούσαν με πολλαπλάσιο προσωπικό (4 ειδικούς και 5 "αγροτικούς", μαίες, νοσηλεύτριες, οδηγούς, φύλακες, διοικητικούς, καθαρίστριες, μαγείρισσες ....). Σήμερα,στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων, η Δημόσια Υγεία δοκιμάζεται και μαζί με αυτήν, οι αντοχές των δημόσιων λειτουργών και πολλές φορές των ασθενών.
Η υποστελέχωση και οι περικοπές πόρων στραγγαλίζουν πολλές φορές την εύρυθμη λειτουργία. Πάραυτα, το έτος 2018 θεωρώ ότι είναι κατάκτηση μια γυναίκα να μπορεί να απευθυνθεί στον μαιευτήρα της και σε β ´βαθμια ή γ´ βάθμια δομή για να γεννήσει με ασφάλεια και να ελαχιστοποιηθεί έτσι ο κίνδυνος περιγεννητικής θνητότητας και θνησιμότητας.
Επίσης, πληροφοριακά να ενημερώσω, ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί των Κέντρων Υγείας του Δήμου Ξηρομέρου, χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα για να προσφέρουν βοήθεια στους ασθενείς και πάσχοντες. Παράλληλα, οι χιλιάδες ασθενών που εξυπηρετούνται, πιστοποιούν την εμπιστοσύνη τους σε οργανωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ακόμα και δεκάτης κατηγορίας) και ακόμα περισσότερο το πλήθος των ασθενών που η ζωή τους σώθηκε από την υπερπροσπάθεια του προσωπικού (τροχαία, εμφράγματα, ανακοπές, πνευμονικό οιδήματα, αλλεργικά shock, αιμορραγίες και σοβαρά τραύματα κτλ). Σαν πολίτης θα ήθελα στην περιοχή να υπήρχε και να λειτουργεί το πιο σύγχρονο Κέντρο Υγείας... σε καμιά περίπτωση όμως, δεν θα ήθελα να κλείσει ένα "κακό" Κέντρο Υγείας, όπου έστω και ένας "γιατράκος" θα προσφέρει πρώτες βοήθειες και θα είναι εκεί για εμένα, τους συγγενείς μου και γενικότερα τους πολίτες.
Όσο για ένα σχόλιο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο για κάποιον συνάδελφο μου που παρέπεμψε ένα παιδάκι για ένα ράμμα, θα του πω συγχαρητήρια. Για μένα, καλός γιατρός είναι αυτός που γνωρίζει τα όρια του και τις ανεπάρκειες του, γιατί μόνο έτσι μπορεί να βελτιωθεί. "Το μη χείρον ...βέλτιστον" έλεγε ο Ιπποκράτης. Αν ο συνάδερφος για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνθηκε ανασφαλής, έπραξε σωστά που παρέπεμψε τον ασθενή σε πιο έμπειρο ιατρό.
Παρόλα τα προβλήματα, κάποιοι δώσανε και δίνουν τον αγώνα τους και κάποιοι άλλοι πυροβολούν έναν "ασθενή", όπως είναι η Δημόσια Υγεία αυτές τις κρίσιμες ώρες. Βέβαια, πουθενά λόγος για ευθύνες και αυτοκριτική. Προσωπικά, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη (και πιστεύω εκφράζω και τους συναδέλφους μου) για τις φορές που μετά από 3 ή 4 ημέρες σερί εφημερίες (μεταφράζεται σε 72-96 ώρες) μπορεί κάποιες ελάχιστες φορές να είμαι κακόκεφος ή κουρασμένος. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τις φορές που δεν έχουμε τα μέσα να τρέξουμε στον ασθενή σε όποια άκρη και αν είναι. Αλλά θα εκφράσω και ένα μεγάλο κατηγορώ σε όλους αυτούς που άσκησαν και ασκούν διοίκηση, για την απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, με άγνωστους σκοπούς!!!

Με εκτίμηση

Τριανταφυλλάκης Ιωάννης
"Γιατράκος" ενός Κέντρου Υγείας δεκάτης κατηγορίας 

Υ.Γ. 1: Θα μπορούσαμε να απομονώνουμε "κακές" στιγμές, στοχευμένα για να αποδομήσουμε πρόσωπα και καταστάσεις... αλλά η ηθική μας δεν το επιτρέπει.
Υ.Γ. 2: Δηλώνω απογοητευμένος από τις εξελίξεις.
Υ.Γ. 3: Αυτό που ίσως να μείνει στην περιοχή είναι μια Δημόσια Δομή Υγείας και ότι αυτή μπορεί να προσφέρει. Τα πρόσωπα είναι περαστικά, προσωρινά και αναλώσιμα (μηδενός εξαιρουμένου).
Υ.Γ. 4: Σαν πολίτες οφείλουμε να προασπίζουμε τα κεκτημένα και να διεκδικούμε την βελτίωση τους.

15 σχόλια:

  1. Σωστος κ.Τριανταφυλλάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thank you for saving our son's life recently from a severe allergic reaction .God bless you.
    L.K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω απολυτα εγω αλλα και απο οσο γνωριζω μεσα απο τις αμετρητες συζητησεις πουεχω κανει και η συντριπτικη πλειοψηφία των κατοικων του τοπου μας με τις αποψεις που εξεφρασε μεσω του αρθρου του ο κ.Τριανταφυλλακης. Ο κοσμος της πολης μας μεσα απο το κ.υ νοιωθει ασφαλεια. Τελος αναρωτιεμαι τι μπορει να κερδισει καποιος με την προσπαθεια αποδομησης του κ.υ Αστακου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τα 2 , 5 εκατομμύρια ανασφάλιστους που απέκτησαν δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης στα νοσοκομεία και τα κεντρα υγειας ,
    δέν λέει κανένας μας τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατι εσεις κυριε Σταικο φυγατε απο το ΚΥ οταν βλεπατε τα δυσκολα να ερχονται; Γιατι δεν μεινατε να αγωνιστειτε για το σπιτι σας(το κεντρο υγειας)παρα εγκαταλειψατε το "πλοιο";Εξαλλου ο καλος ο καπετανιος στη φουρτουνα φαινεται και εγκαταλειπει το πλοιο τελευταιος!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως απλό μέλος της τοπικής μας κοινωνίας θα ήθελα να ρωτήσω τον συμπολίτη μας και Γιατρό κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη
    -εάν κατά την σεβαστή του άποψη διακρίνει βελτίωση ή όχι βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας(στα δύο κεντρα υγείας-περιφερειακά ιατρεία) της περιοχής μας, απο την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών υγείας της Πολιτείας και σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
    Ευχαριστώ !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
    ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ του Ε.Σ.Υ
    οσοι εθελοτυφλουν το κανουν απο μικροκομματικη ή μικροσυνδικαλιστική αμετροέπεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ μου φιλε 11:13
    Δεν έμεινα γιατί φάνηκε ,που πήγαινε το πράγμα και εγώ στην Δημόσια Υγεία που υπηρέτησα με αυταπάρνηση 24 χρόνια και αφού δεν είχα συμπληρώσει τα 25 χρόνια έχασα και το δικαίωμα συνταξιοδότησης και δεν πήρα ούτε ένα ευρώ εφάπαξ ,γιατί διαφωνούσα πλήρως με το να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας όπως λειτουργεί σήμερα και στο ιατρείο μου επικρατεί η απόλυτη συλλογικότητα με την γραμματέα μου και την γυναίκα μου και αν δεν μπορούσα να ζήσω ,θα έφευγα και εγώ για το εξωτερικό ,όπως έφυγε πριν από δυο χρόνια και ο γιος μου ,ο οποίος είναι γιατρός εργασίας και η γυναίκα του Ακτινολόγος .!!!
    Τι θέλατε να κάνω όταν το 2005 πήραν από το Κέντρο Υγείας την Μικροβιολόγο ,την χειριστήρια Ακτινολόγο και νωρίτερα και την Παιδίατρο και κάποιοι λέγανε πως δεν είναι αρμοδιότητα μου να κάνω εμβολιασμούς και να κρατάω το μητρώο εμβολιασμών .!!
    Εσείς στην θέση μου, όταν πήγαινα από τις7:00 το πρωί ενώ κάποιοι γιατροί ερχόντουσαν στις 10:00 και στις 12:00 την κοπάνησαν θα καθόσαστε ;;;
    Αυτό πλέον δεν ήταν Δημόσια Υγεία ,αλλά κατ ´ επίφαση .!!!!
    Με τιμή Παναγιώτης Σταικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ μου Συνάδελφε και Φιλε Γιάννη
    Γιατί εγώ όταν αναφέρομαι σε εσένα αναφέρομαι το όνομα σου και όχι με υπονοούμενα .!!
    Δήλωσα επανειλημμένα Δημόσια ,ότι δεν είσαι ένα Γιατρουδάκη αλλά ένας άξιος και ικανότατος γιατρός και είπα ότι αν λειτουργεί έστω στοιχειωδώς το Κέντρο Υγείας Αστακού λειτουργεί χαρις στον πατριωτισμό ,το φιλότιμο και την αυταπάρνηση την δικιά σου ,της επίσης εκλεκτής Συναδέλφου κυρίας Γκάτση και μερικών ακόμη εργαζομένων .!!
    Θα περίμενα λίγο μεγαλύτερο θάρρος από εσένα ,να βγεις και να στηλιτεύσεις ,τα κακώς κείμενα του Κέντρου Υγείας και όχι να εξαπολύσει μια μίνι ´´συγκεκαλυμμένη ´´ επίθεση προς εμένα .!!!
    Εάν σε καλύπτει η λειτουργία του Κ.Υ.,τι να πω εγώ ,ο οποίος όταν έφυγα το 2006 δεν με κάλυπτε παρά το γεγονός ότι έπεσαν πάρα πολλά χρήματα (5.500 ευρώ τον μήνα μικτά,μαζί με τις εφημερίες και η εφορία πληρωμένη ).!!!
    Δηλαδή μαζί με δώρα Χριστουγέννων ,Πάσχα και επίδομα άδειας πάνω από 50·000 ευρώ τον χρόνο .!!!
    Στο ιδιωτικό ιατρείο μου ποτέ δεν μου έμειναν τόσα χρήματα καθαρά .!!
    Ενώ εσείς σήμερα δυστυχώς δουλεύετε κάτω από αντίξοες συνθήκες ούτε για το ένα τρίτο .!!!
    Με εκτίμηση και αγάπη για εσένα τόσο ως επιστήμονα ,όσο και ως άνθρωπο για την μεγάλη σου προσφορά στην Δημόσια Υγεία και φιλικούς χαιρετισμούς και εγκαρδιες ευχές για κάθε καλό σε σένα και την οικογένεια σου .!!!
    Παναγιώτης Σταικος
    Υ.Γ
    Του χρόνου το Κέντρο Αστακού θα έχει και Hemoque και Δημοτικό Ασθενοφόρο και αλλά απαραίτητα ,για να κάνετε την δουλεια σας με μεγαλύτερη ασφάλεια .!!!
    Υ.Γ 2
    Εγώ πιστεύω ότι το Κ.Υ Αστακού θα λειτουργεί καλύτερα αν αναλάβεις εσυ ως Διευθυντής και θα υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα διοικητικης ανεπάρκειας .
    Υ.Γ
    Συμφωνείς να μετατεθεί από το Νοσοκομείο Μεσολογγιου ο εκλεκτός Συνάδελφος Ηλίας Γκάτσης Παθολόγος από τον Αστακό στο Κ.Υ.Αστακου ;;;;;
    Ναι ή όχι ;;;;!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κε Παναγιώτη, αξιότιμε Συνάδερφε,αγαπητέ φίλε...
    Νομίζω οτι η ανάρτησή μου έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.Αισθάνθηκα την ανάγκη να υπερασπιστώ τον χώρο εργασίας μου και τους συναδέρφους μου και όχι να σας κάνω επίθεση .Συμφωνώ να μετατεθεί ο φίλος και εξαίρετος συνάδερφος κος Γκάτσης Ηλίας στο ΚΥ Αστακού (εδώ θα ήθελα να αναφέρω οτι ο Δήμαρχος κος Ερωτόκριτος Γαλούνης έχει κινήσει την διαδικασία εδώ και καιρό και ευελπιστούμε με την βοήθεια της 6ης ΥΠΕ να ευοδώσουν οι προσπάθειες),και μαζί με αυτόν και άλλοι ιατροί που μπορούν να βοηθήσουν την λειτουργία του ,καθώς και το απαραίτητο παραϊατρικό προσωπικό .
    Το ΚΥ έχει Διευθυντή που προσπαθεί και μάλιστα προσπαθεί πολύ.Το αποτέλεσμα βέβαια εξαρτάται και από τις ενέργειες της Διοίκησης της ΥΠΕ.Και δεν είναι λίγα αυτά που έχει πετύχει με την πίεση που ασκεί.
    Τέλος ,για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ,δηλώνω οτι το Ξηρόμερο ήταν και είναι τυχερό που στους κόλπους του επιτελεί το λειτούργημα του ιατρού ο Παναγιώτης Στάικος και εύχομαι να συνεπικουρεί το έργο των Δημόσιων δομών Υγείας για πάρα πολλά χρόνια ακόμα .Ο τόπος σας χρειάζεται.Αλλά θα παρακαλούσα να βρούμε κοινούς τρόπους να λύσουμε τα θέματα του ΚΥ και να αποφεύγουμε συγκρούσεις που δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.Προσωπικά,προτιμώ τον Παναγιώτη Στάικο συνεργάτη ,Δάσκαλο,συναγωνιστή.

    Με εκτίμηση
    Ο φίλος σου
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Αγαπητέ μου Συνάδελφε και καλέ μου φίλε Γιάννη .Πραγματικά χαίρομαι για το ύφος της απάντησής σου.!!!! Και εύχομαι να τελειώσεις γρήγορα και την Διδακτορική σου Διατριβή , στον Ίδιο Χώρο , που την έκανα και εγώ. Όσο για το ποιος νοιάζεται για την μετάθεση του Συναδέλφου μας Ηλία Γκάτση ή απλά θέλει να κρατά όμηρους πολιτικά με το θέμα αυτό κάποιους ,άλλα πιστεύει η κοινωνία και εγώ αυτό το θέμα το ανέβασα ψηλά , γιατί το πιστεύω .!!!!Εγώ από το Κέντρο Υγείας δεν ζήτησα παρά μόνο συνεργασία και άπλωσα το χέρι μου για συνεργασία και κάποιοι πήγαν να μου το κόψουν όπως λέει και ο μεγάλος μας Ποιητής Γιάννης Ρίτσος στον Επιτάφιο, από όπου παραθέτω λίγους στοίχους , γιατί εσύ είσαι άνθρωπος με επίπεδο και τους καταλαβαίνεις απόλυτα και σου αφιερώνω το τραγούδι : ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ (Γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου)
    Κι ἂν εἴσουν δίκειος, δίκαια θὰ μοίραζες τὴν πλάση,
    κάθε πουλί, κάθε παιδὶ νὰ φάει καὶ νὰ χορτάσει.
    Τι έκανες, γιε μου, εσύ κακό; Για τους δικούς σου κόπους
    την πλερωμή σου ζήτησες απ’ άδικους ανθρώπους.
    Λίγο ψωμάκι ζήτησες και σούδωκαν μαχαίρι,
    τον ιδρώτα σου ζήτησες και σούκοψαν το χέρι.
    Δεν ήσουν ζήτουλας εσύ να πας παρακαλιόντας,
    με τη γερή σου την καρδιά πήγες ορθοπατώντας.
    Και χύμηξαν απάνου σου τα σμουλωχτά κοράκια
    και σούπιαν το αίμα, γιόκα μου, σου κλείσαν τα χειλάκια.
    Τώρα οι παλάμες σου οι αχνές, μονάκριβέ μου κρίνε,
    σα δυό πουλάκια ανήμπορα και πληγωμένα μου είναι.
    Που τα φτερά τους δίπλωσαν και πια δε φτερουγούνε
    και τα κρατώ στα χέρια μου και δε μου κελαϊδούνε.
    Ω, γιε μου, αυτοί που σ’ έσφαξαν σφαγμένα να τα βρούνε
    τα τέκνα τους και τους γονιούς και στο αίμα να πνιγούνε.
    Εγώ μόνο το χέρι για συνεργασία απλώνω και από εσένα είμαι βέβαιος πως θα την έχω . Και όποτε χρειαστείτε το HEMOQUEή τον Υπερηχογράφο να έρθετε να τα πάρετε .!!!
    Με πολύ εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς
    Παναγιώτης Στάικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι ιατροι που με πολυ μικροτερους μισθους απο αυτους που επαιρναν καποιοι πριν απο μερικα χρονια παλευουν να κρατησουν ζωντανες τις δομες υγειας του τοπου μας και ας ερχονται απο μακρια με δικα τους εξοδα ειναι Ιατροι με Ι κεφαλαιο και οχι "γιατρακια".Σε αντιθεση με αλλουςαυτοι βοηθουν το τοπο τους και δεν φευγουν ουτε απο την υπηρεσια τους αλλα ουτε πανε στο εξωτερικο λογο κρισης. Οποτε πρεπει να απολαμβανουν τον σεβασμο ολων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καποιοι πιστευουν οτι ο κοσμος τρωει κουτοχορτο και οτι δεν μπορει να διακρινει αυτο που βρισκεται πισω απο αυτη την γεματη μενος επιθεση στο κεντρο υγειας της περιοχης μας. Ενα ειναι σιγουρο. Ο κοσμος θα καταλαβει σιγα σιγα οτι με τον πολεμο καποιων εναντια στο κ.υ μας και στο προσωπικο του εγινε τεραστιο κακο. Οταν θα νοιωσουν την ανασφαλεια στο πετσι τους τοτε αυτοι που εφεραν την μονη οργανωμενη δομη δημοσιας υγειας στον τοπο μας σε αυτη την κατασταση θα δωσουν λογο στους πολιτες του Αστακου και του ξηρομερου. Αλλοι θα καταλαβουν οτι με αυτες τις ενεργειες δεν κερδιζονται αξιωματα αλλα χανονται και τις περισσοτερες φορες εχουν αμεσο αντικτυπο στην καλπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακούστε λοιπόν κύριε 2:16
    Ο κόσμος ασφαλώς δεν τρώει κουτόχορτο και μόνο ´´ φαντάσματα ´´ υπάρχουν για κάποιους που δήθεν πολεμούν το ΚΥ .!!
    Το Κ.Υ το απαξιώνουν ,όταν το απαξιώνουν με τις αχαρακτήριστες ανικανότητες διοίκησης ,έντεκα των οποίων χάνονται άδικα ζωές νέων ανθρώπων .
    Όσο για τον αντίκτυπο στις εκλογές έλα τα βραδια αργά στην παραλία του Αστακού να θαυμάσεις κονέ ανθρώπων του ΚΥ και Δημοτικών παραγόντων .!!!!
    Όσο για τον αντίκτυπο ,που θα έχει η δυσλειτουργία του ΚΥ στις Δημοτικές Εκλογές 10 μήνες μείνανε για να τρίβεις τα μάτια σου .!!!!!!
    Μέχρι τότε λίγη υπομονή
    Παναγιώτης Σταικος ένας ένθερμος υποστηρικτής της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν πραγματι ειστε ενθερμος υποστηρικτης του κ.υ τοτε μην ασχολειστε με αυτο κσι αφηστε το προσωπικο να κανει αυτο που ξερει. Με τα καμωματα σας εχετε κανει περισσοτερη ζημια απο οτι εκαναν ολα τα χρονια της οικονομικης κρισης στο κ.υ της πολης μας. Καντε μας τουλαχιστον αυτη την χαρη. Αν στο κ.υ δεν βγουν οι εφημεριες εν ετη 2018 γιατι οι ιατροι δεχομενοι επιθεση φευγουν απο το κ.υ τοτε ολοι ειμαστε υπευθυνοι που δεν απαιτησαμε απι καποιους να σταματησουν την επιθεση. Ολοι μαζι οι κατοικοι πρεπει να υποστηριξουμε το κ.υ του τοπου μας. Για το δικο μας καλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.