Μισθοδοσία εργαζόμενων της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξηρομέρου: Όταν το κρέας βαφτίζεται ψάρι.


Αίφνης τοπικά δημοσιεύματα διαστρέβλωσαν, άθελά τους λόγω άγνοιας υποθέτουμε, την πραγματικότητα διαχείρισης της μισθοδοσίας ορισμένων υπαλλήλων της Κοινωφελούς Επιχείρησης παρουσιάζοντάς τους ως “golden boys”, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την οικονομική διαχείριση του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι». Προς αποκατάσταση της αντικειμενικής αλήθειας, αλλά και της επαγγελματικής και υπαλληλικής δεοντολογίας των εργαζόμενων υπογραμμίζουμε τα παρακάτω.
1. Η μισθοδοσία των εν λόγω εργαζόμενων προκύπτει από την τήρηση του νόμου (Ν. 4324/2018 – άρθρα 14 και 15) περί Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα μισθολογικά κλιμάκια που κατατάσσεται ο καθείς εκ των εργαζομένων. Αυτό ισχύει καθολικά για όλο το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα Νομικά Πρόσωπα, άρα και για την επιχείρησή μας. Επομένως ο μισθός προκύπτει με βάση το Μισθολογικό Κλιμάκιο που ανήκει ο κάθε εργαζόμενος με βάση την προϋπηρεσία του, το βαθμό εκπαίδευσής του και την οικογενειακή του κατάσταση. Επιδόματα ευθύνης η επιχείρησή μας δεν αποδίδει σε κανένα εργαζόμενο.
2. Η μισθοδοσία των υπαλλήλων της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του εν λόγω προγράμματος ελέγχεται και επικυρώνεται κάθε αρχές του έτους μαζί με τις ανανεούμενες εδώ και 16 χρόνια συμβάσεις τους, από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης της Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ) αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών μιας και είναι απογεγραμμένοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Οι τρεις λογιστές που αναφέρεστε απασχολούνται στο πρόγραμμα, ο μεν διαχειριστής του προγράμματος από το 2006, ενώ οι άλλοι δύο από το 2010 και 2011 αντίστοιχα. Δεν έχουν το ίδιο αντικείμενο, πλην της ειδικότητάς τους, αφού απασχολούνται και σε άλλους τομείς εκτός του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα η επιχείρηση, μιας και δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό.
3. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, λόγω του ότι είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι και εξωτερικοί συνεργάτες στην επιχείρηση, υπόκεινται σε ΦΠΑ 24% ο οποίος και προστίθεται στον μικτό μισθό τους αποδιδόμενος εν συνεχεία στο Κράτος. Αφαιρείται δηλαδή στο τέλος κάθε τριμήνου του εκάστοτε έτους.
4. Οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί συνεργάτες δεν υπόκεινται στο νόμο για τα μπλοκάκια και τις διατάξεις που ο νόμος ορίζει και δεν αντιμετωπίζονται φορολογικά όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της επιχείρησης, αλλά φορολογούνται με 29% από το πρώτο ευρώ.
5. Εκτός της βάναυσης φορολόγησης που επιβάλλεται, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε επιπλέον κρατήσεις 17%, που θα γίνουν 27% με το νέο έτος και αφορά την ασφάλιση ΕΦΚΑ.
6. Αν λοιπόν κάνετε τις αφαιρέσεις, τότε το καθαρό ποσό από το μικτό ποσό που το Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου ορίζει για κάθε απασχολούμενο σε αυτό, προκύπτει αμοιβή που σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική, αντιθέτως άδικη και καταχρηστική, αφού διαχωρίζει τους εργαζόμενους ακόμη και εκείνους με τα ίδια τυπικά προσόντα αλλά διαφορετική πρόσληψη, μιας και οι εργαζόμενοι με ΙΚΑ διαφέρουν σημαντικά από τους εργαζόμενους με μπλοκάκι.
7. Οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί συνεργάτες μαζί με τον Πρόεδρο έχουν οδηγήσει την Κοινωφελή Επιχείρηση στην οικονομική εξυγίανσή της, αλλά και στη δημιουργία και ένταξη της επιχείρησης στη Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής Και Επαγγελματικής Ζωής, τα λεγόμενα ΚΔΑΠ. Από τις Δομές ΚΔΑΠ δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά του Ξηρομέρου κατά τις απογευματινές ώρες. 
Κλείνοντας θα θέλαμε να παρακαλέσουμε οποιονδήποτε έχει κάποια απορία σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, πολλώ δε μάλλον για την οικονομική διαχείριση αυτής, να έρχεται σε επαφή με τη Διοίκηση ώστε να δίνονται οι κατάλληλες πληροφορίες προκειμένου να αποφεύγονται άστοχα δημοσιεύματα, που βαφτίζουν το κρέας.. ψάρι.
Είναι ιδιαίτερα δύσκολες οι στιγμές που βιώνουμε σαν Χώρα, αλλά και σαν άτομα ειδικότερα, αφού δεν ξεκινούμε όλοι από την ίδια αφετηρία, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύουμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, γιατί αποτυπώνονται λανθασμένα συμπεράσματα στην κοινωνία. 
Και να είστε βέβαιοι ότι το Δημόσιο έχει κανόνες και διαφάνεια. Διαφάνεια που όπως και εσείς επικαλεστήκατε, αποτυπώνονται τα οικονομικά στοιχεία τόσο των εργαζόμενων όσο και της επιχείρησης. Στοιχεία που προκύπτουν όχι από τη βούληση της εκάστοτε Διοίκησης, αλλά από τους ψηφισμένους νόμους της εκάστοτε Κυβέρνησης. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 
28/8/2018 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ 
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΣΣ 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΜΒΑ

3 σχόλια:

  1. Η απάντηση μας θα είναι πολύ σύντομη, ευχαριστώντας καταρχήν την Κοινωφελή που έδωσε τις παραπάνω διευκρινήσεις και προσωπικά έχουμε προβάλλει και θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να στηρίζουμε το πολύπλευρο έργο της.
    Το δικό μας κείμενο είναι το https://mytikaspress.blogspot.com/2018/08/490792.html
    και για να είμαστε λακωνικοί, θεωρούμε προκλητική σπατάλη τον αριθμό των τριών λογιστών, γιατί θεωρούμε ότι η δουλειά μπορούσε να γίνει άνετα και με έναν και θα αναφέρουμε παράδειγμα συγγενή μας με επιχείρηση με πάνω από 30 άτομα που έχει 1 λογιστή. Αυτό δεν το θεωρούμε μόνο εμείς, αλλά και όλοι όσοι συζητάμε.
    Όλα όσα αναφέρθηκαν για τα οικονομικά των εργαζομένων εξωτερικών συνεργατών, αφορούν όλους τους Έλληνες.
    Όσον αφορά την λειτουργία των ΚΔΑΠ, η Κοινωφελής πληρώνει άλλο εξωτερικό συνεργάτη για Τεχνική Υποστήριξη με 15.600 € το χρόνο.
    Και κλείνουμε θα σχολιάσουμε επώνυμα το «Όταν το κρέας βαφτίζεται ψάρι» που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κοινωφελούς, λέγοντας ότι θα συνεχίσουμε με επίσημα στοιχεία να ασκούμε την καλοπροαίρετη κριτική μας ώστε ο κόσμος να ενημερώνεται. Το θέμα αυτό συζητούνταν παντού, αναδείχτηκε, ορθά δόθηκαν οι απαντήσεις - διευκρινήσεις της Κοινωφελούς και ο κόσμος βγάζει τα συμπεράσματα του.

    ΦΙΛΙΚΑ

    ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως απλός αναγνώστης θα ήθελα να ευχαριστήσω το παρόν blog για την πολύπλευρη αντικειμενική και χρήσιμη ενημέρωση που ως αναγνώστες καθημερινά και δωρεάν μας προσσφέρει.
    Mytikaprees καλημέρα !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιληστε μας για την εξυγίανση που μας λέτε ότι καταφέρατε...τι καταφέρατε και τι πρόβλημα υπήρχε και απο ποιούς???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.