Αυτοσχεδιασμοί αυτοπροβολής και πειράματα...

Φωτογραφία από κα Βάσω Παππά.
Στις 29 Μαΐου το Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου, πήρε απόφαση όπου ζητά την παραχώρηση του χώρου στην τοποθεσία «Βορός» στην είσοδο του Μύτικα, όπου θέλει λέει να δημιουργήσει ένα πάρκο/άλσος περιβαλλοντικών δράσεων, αναψυχής και ψυχαγωγίας για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Αστακού - Φυτειών - Κανδήλας).
Στόχος της Κοινωφελούς, όπως η ίδια δηλώνει στο επίσημο έγγραφο της απόφασης της, να αποτελέσει ο «Βορός», ένα χώρο  συνάθροισης, περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων εξωτερικού χώρου, εκδρομών κλπ. για τα 3 ΚΔΑΠ του Ξηρομέρου, αλλά και για τα σχολεία της περιοχής και γενικότερα για τους πολίτες (δείτε εδώ).
Πριν την αίτηση αυτή, ήδη στον χώρο είχε γίνει μία αρχική παρέμβαση μέσω δεντροφύτευσης, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εθελοντικής δράσης «Let's do it Greece», στην οποία συμμετείχε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου μας.
Εμείς το μάθαμε αμέσως αυτό και διαφωνούσαμε κάθετα για πολλούς λόγους. Πρώτον αυτός ο χώρος επουδενί δεν ενδεικνύεται για δημιουργία πάρκου και άλσους, είναι παντελώς ακατάλληλος, μιας και είναι πολύ μικρός και δίπλα στην θάλασσα και όσες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν να φυτευτούν εκεί δέντρα, απέτυχαν πλήρως για πολλούς και διάφορους λόγους, που είναι γνωστοί σε όλους τους Μυτικιώτες και δεύτερον και σημαντικότερο, ο συγκεκριμένος χώρος που είναι Δημοτικός, με καθορισμένες χρήσεις γης, εδώ και πολλά χρόνια (επί δημαρχίας Τριποτσέρη υπήρξε η πρόθεση), προορίζεται για δημιουργία μη μόνιμης γλίστρας καθέλκυσης μικρών βαρκών και σκαφών (κάτω από 6 μέτρα), ένα έργο απαραίτητο που θα αποσυμφορήσει το λιμάνι του Μύτικα τους καλοκαιρινούς μήνες, μειώνοντας ταυτόχρονα και την μεγάλη όχληση των περιοίκων της περιοχής, αλλά και όλου του οικισμού του Μύτικα, όπου στο λιμάνι του Μύτικα γίνεται χαμός από την φασαρία στην ώρες κοινής ησυχίας και οι περίοικοι κάθε καλοκαίρι δεινοπαθούν. Επίσης δημιουργείται κομφούζιο σε όλο το χωριό από τα τρέιλερ που μπαίνουν μέσα στο χωριό και κατόπιν βρίσκονται παρατημένα αριστερά και δεξιά.
Ο Δήμαρχος κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης στην Γενική Συνέλευση που έγινε το 2017 στον Μύτικα, παρουσία της Προέδρου του Μύτικα και του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Αλυζίας, είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει το θέμα της κατασκευής προσωρινής για τους καλοκαιρινούς μήνες γλίστρας μικρών σκαφών στο «Βορρό», στην είσοδο του Μύτικα, κάτι το οποίο σας ενημερώνουμε ότι στοιχίζει ελάχιστα χρήματα και θα ωφελήσει τα μέγιστα τον Μύτικα στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.
Αλλά από ότι φαίνεται οι αυτοσχεδιασμοί στον Δήμο Ξηρομέρου είναι στην ημερήσια διάταξη και οι βουλές της Κοινωφελούς ήταν άλλες και εμείς απορούμε..., μα κανένας δεν βρέθηκε να ενημερώσει την Κοινωφελή, ότι εκεί προβλέπεται και είναι στα σχέδια η δημιουργία μη μόνιμης γλίστρας μικρών σκαφών;

15 σχόλια:

  1. Αυτος ο χερσαίος δημοτικός χωρος μπορεί να γίνει ενα με τη θάλασσα,
    και να μετατραπεί σε λιμανάκι-μαρίνα ιστιοφόρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάκιστη απόφαση, ελλιπής πληροφόρηση κατά την θετική εισήγηση, και πολύ κακός τρόπος Θεαθηνισμού...!!!1 ον το συγκεκριμένο σήμείο έξι μήνες το χρόνο είναι λιμνάζων με νερό αποστράγγισης του κάμπου( παλιότερα για λόγους ποτίσματος έσπαγε το Γαρδί στη μέση και χυνόταναε το μισο εκει και το άλλο μισό στο Κατρύλα, Το ξερολάγκαδο χυνότανε εξ ολοκλήρου ανάμεσα στο θκό μας και στου Βαζάκια ), και το θαλασσόνερο που μπαίνει ωμό, ζωντανό μεσα στην ευρύτερη γούβα.Ετσι λοιπόν οποιαδήποτε χρήση , απαιτεί πρώτα αποξήρανση και στεγάνωση της περιοχής .( πληροφοριακά η λίμνη στο Μύτικα χρειάστηκε πάνω απο τρείς δεκαετίες για να γίνει οποιαδήποτε χρήση...θμάμαι παλιότρα , παιζαμε μπάλα τα καλοκαιρια και αμα σού μπαινε το ποδάρι σε καμμια χαραμάδρα της γής που ήτανε ολοι η επιφάνεια γεματο , μικρές και μεγάλες , πάενες στο σπίτις με ...διάστρεμα ...Στο δια ταύτα λοιπόν....καλές οι φωτογραφίες , καλα τα τσαπιά , αλλά περί ουσίας ...νάδα πορφαβόρ....Αλλά επειδή εγώ δεν ξέρω πολλά μωρ πιδίμ...για πέμ Ποιές ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΌΓΩ ΧΏΡΟΥ ?? ΚΑΙ ΑΠΟΜ ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ?? Εχουν γίνει γεωλογικές μελέτες για να καθοριστούν οι δυνατότητες χρήσης ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είπες κάποιους απο τους πολλούς και διάφορους λόγους που η περιοχή δεν κάνει για πάρκο.
    Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι εκτός σχεδίου πόλεως Μύτικα, είναι Δημοτικό και συγκεκριμένα ανήκει στη Τ.Κ. Κανδήλας. Είναι ελεύθερος χώρος για όποια χρήση κρίνει ο Δήμος Ξηρομέρου, ως εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητο πλησίον σε οικισμό (Μύτικας).

    ΦΙΛΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ti glystres kai kseglystres. ekei palia kaname mpanio kai to legame ston platano kai eixe platania den eixe pote glystres

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τοποθεσία εκεί ειναι η πιό κατάλληλη θέση για λιμάνι

      Διαγραφή
  5. Ολα αυτά όμως θα τα δεί με περίσκεψη και σοβαρότητα η επόμενη δημοτική αρχή του δήμου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. το διαβασα σε ολα τα μπλόκ

      Διαγραφή
    2. δέν μπορεί κανένας να ξέρει τι θα γίνει μεχρι τον Μαιο ομως ελπίζω οτι θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στο δημαρχείο.

      Διαγραφή
    3. Πας ενα στοίχημα ?

      Διαγραφή
    4. Δέν καταλαβες καλά.είπα, ελπίζω.

      Διαγραφή
  7. Η πολύ δημοκρατία βλάπτει. Ας βρεθεί ένας άνθρωπος να κάνει κάτι να ομορφυνει η είσοδος του Μύτικα και σίγουρα εκατό τα εκατό δεν θα συμφωνήσει κανένας. Μια απόφαση είναι. Το τι δέντρο θα μπει ας το βρει κανένας γεωπόνος. Εγώ προσωπικά δεν τα ξέρω όλα. Ανοίγω και καμιά εγκυκλοπαίδεια. Και γλυστρα πάντως υπάρχει. Δυο με του κοινοτικου γραφειου. Και καλό θα ήταν να φτιαχτεί και μια στην περιοχή αρχοντοχωριου. Τόσα σκάφη αγκυροβολούν εκεί κάτω, γιατί να λουζομαστε τη φυρα στο Μύτικα; Για να δεχόμαστε και υψηλή κριτική από τα τσαντιρια; Και στο λιμάνι ας μπει ωράριο. Και αν σταματήσει να είναι πάρκινγκ θα δείτε ότι η φασαρία δεν θα είναι τόσο μεγάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ
      Αρχοντοχώρι έχουμε δήμαρχο κσι δεν θελουμε τιποτα άλλο.
      ουτε τουρισμο, ουτε αναπτυξη, ουτε τιποτα.

      Διαγραφή
    2. που πάει να πεί φίλε 2:59 το εξής απλό :
      <>
      νομιζω φιλε θα κατάλαβες καλλίτερα τωρα το ολο ζητημα πως εχει.

      Διαγραφή
    3. άμα περνάτε καλά, με γειά σας και χαρά σας
      ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΤΕ.


      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.