Η «κανονικότητα» του Δήμου Τρικκαίων στο TEDx Athens: Η ομιλία του Δημάρχου της πιο πρωτοποριακής πόλης της Ελλάδας. Η δική μας επώνυμη γνώμη.


Πηγή: https://evia365.gr

Μια ουσιαστική, όσο και σταχυολογημένη με τα έργα του Δήμου Τρικκαίων ομιλία του Δημάρχου Τρικκαίων, εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους στο TEDx Athens 2018. Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου εξέθεσε στο κατάμεστο αμφιθέατρο, το τι συνέβη και το τι γίνεται στα Τρίκαλα.
Με κυρίαρχο ζήτημα το «Συνηθισμένο», την «Κανονικότητα», ο Δήμαρχος Τρικκαίων αντέστρεψε το κοινώς αποδεκτό, ότι η κανονικότητα δεν είναι φυγή προς τα εμπρός. Φέρνοντας ως παράδειγμα, σειρά δράσεων, καινοτομιών και πιλοτικών εφαρμογών, αναρωτήθηκε, τι, τελικώς, είναι «κανονικό»:
– Δεν είναι κανονικό, να εφαρμόζεται ο νόμος για το κάπνισμα;
– Δεν είναι κανονικό, να προσφέρεις καλύτερες υπηρεσίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στους κατοίκους;
– Δεν είναι κανονικό, να προσφέρεις διέξοδο και βοήθεια για ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, με το πρόγραμμα «Ασκληπιός»:
– Δεν είναι κανονικό, να συνδράμεις το όραμα καθηγητών και μαθητών για υπολογιστική σκέψη με δωρεάν κιτ ρομποτικής;
– Δεν είναι κανονικό, να συμπαρίστασαι ενεργά στους πρόσφυγες;
– Δεν είναι κανονικό, να σταματούν οι οδηγοί στις διαβάσεις πεζών;
Αυτά και άλλα παραδείγματα από την πραγματικότητα στα Τρίκαλα και συνολικότερα στον Δήμο Τρικκαίων, ενσωματώθηκαν στην άποψη του Δημάρχου: «μετά από τόσα χρόνια επίπλαστης ευδαιμονίας και έχοντας σοβαρό έλλειμμα παιδείας, έχουμε χάσει την αίσθηση της κανονικότητας». Και ότι «Συνηθίσαμε στο “μέτριο”, αρκεστήκαμε με το “λίγο” και ξεχειλώσαμε τελείως τα όρια της ανεκτικότητάς μας».
Επομένως, κατά τον κ. Παπαστεργίου, σίγουρα δεν πρέπει «να ψάχνουμε δικαιολογίες, έχοντας διαγράψει τη λέξη αυτοκριτική από το λεξιλόγιό μας».
Αλλά οι Δήμοι «Να παρακινήσουν, να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν. Να πείσουν τους πολίτες τους να αλλάξουν άποψη και νοοτροπία, να δούνε μία άλλη πραγματικότητα που ίσως αγνοούν».
Χωρίς να «μετράμε τον πολιτισμό μας με τα Terabyte των big data, τα MegaBps των οπτικών ινών, και τα MW της κατανάλωσης ρεύματος», χρειαζόμαστε «ένα όραμα να μας καθοδηγήσει!».
Και για τον κ. Παπαστεργίου «αυτό το όραμα, είναι μια ανθρώπινη πόλη, όχι απαραίτητα μία “έξυπνη” πόλη».
Επομένως, «το πιο smart που μπορεί να κάνει μία έξυπνη πόλη, μία έξυπνη δημοτική αρχή, είναι να προσπαθήσει να αλλάξει τη νοοτροπία των πολιτών της. Να καθοδηγήσει με το παράδειγμα, και να πείσει με τις πράξεις. Να αντισταθεί στο λαϊκισμό, να πει την αλήθεια, να μείνει στα σοβαρά και να δουλέψει με ορίζοντα επόμενων γενεών και όχι επόμενων εκλογών».
Και αντικρούοντας την «κανονικότητα» της μέχρι τώρα πολιτικής, κάλεσε συνολικότερα, «ομάδες νέων ανθρώπων να πάρουν την τύχη των τόπων τους στα χέρια τους… Να παρακινήσουν τους πολίτες προκειμένου να βγάλουν προς τα έξω τον καλό τους εαυτό, που σίγουρα κάπου εκεί μέσα υπάρχει!»
Αυτό, τελικά, ήταν το «κανονικό» που συνέβη στον Δήμο Τρικκαίων, τόνισε ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου.ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ένα παράδειγμα το τι μπορεί να συμβεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, όταν υπάρχει όραμα, κάψα, πραγματική και ανιδιοτελής αγάπη για τον τόπο.
Κάποιοι επιλέγουν να κρίνονται, να αξιολογούνται και να διεκδικούν την επανεκλογή τους, με μοναδικό όπλο, το έργο τους προς όφελος των δημοτών.
Κάποιοι άλλοι επιλέγουν έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, συντηρώντας νοσηρά και παρασιτικά φαινόμενα και με δικό τους όπλο το χρήμα για εξαγορά συνειδήσεων, να επιχαίρουν σαν γύφτικα σκεπάρνια για την κοινωνία που μίλησε και τους εκλέγει με αυτό τον τρόπο, ανακυκλώνοντας και διαιωνίζοντας την μιζέρια και την καχεξία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.