Η γιορτή της Τσιγαρίδας 26 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία στις Φυτείες.


Η γιορτή της Τσιγαρίδας ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια στις Φυτείες με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας «Ακαρνανικό Φως». Μια αυθόρμητη σκέψη, μέσα από μνήμες του παρελθόντος, ένωσε τα μέλη του Συλλόγου με τους εθελοντές και αμέσως τα καζάνια πήραν φωτιά στην πλατεία του χωρίου μας.
Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος γέμισαν την ατμόσφαιρα, ξυπνώντας αμέσως τις αναμνήσεις από κάθε Ξηρομερίτικο σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων. Η συνοδεία κρασιού, τοπικών εδεσμάτων αλλά και παραδοσιακής μουσικής, πλαισίωσαν αμέσως την σκέψη αυτή και την μετέτρεψαν σ ένα μεγάλο γλέντι.
Η προσέλευση και η αγάπη του κόσμου την καθιέρωσαν, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, ως τη γιορτή ολόκληρου του Ξηρομέρου. Το χωριό μας, σημείο αναφοράς της γιορτής αυτής, φοράει κάθε χρόνο τα γιορτινά του και υποδέχεται τους επισκέπτες για την αναβίωση του εθίμου μας.
Η Τσιγαρίδα αποτελούσε πάντοτε ένα διατροφικό προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ξηρομερίτικη παράδοση. Η διαδικασία του τσιγαρίσματος του χοιρινού κρέατος έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, όπου κάθε νοικοκυριό έκτρεφε τον οικόσιτο χοίρο για την κάλυψη των αναγκών του τόσο σε κρέας, όσο και σε λίπος που το διατηρούσαν για μαγειρική χρήση.
Η διαδικασία περιελάμβανε τον τεμαχισμό του χοιρινού κρέατος και το τσιγάρισμά του μαζί με το λίπος του, απ’ όπου προέκυπτε ένα λαχταριστό έδεσμα, η τσιγαρίδα. Στη συνέχεια, το λίπος αποθηκεύονταν σε δοχεία ώστε να χρησιμοποιηθεί για μαγειρική χρήση, αλλά και για την συντήρηση του κρέατος. Η διπλή αυτή χρήση του χοιρινού κρέατος το καθιέρωσε ως τοπικό προϊόν και σύντομα η διαδικασία της τσιγαρίδας έλαβε τελετουργικό χαρακτήρα σε κάθε γειτονιά. 
Ο Σύλλογος μας, τιμά αυτή τη διαδικασία κάθε χρόνο στις 26 Δεκέμβρη στην πλατεία των Φυτειών. Η Τσιγαρίδα επιστρέφει ως μια γιορτή πλέον, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τον διπλό της χαρακτήρα. Έρχεται, δηλαδή, από τη μια να «νοστιμέψει» τις γιορτινές μας μέρες με αγάπη, κέφι, χαρά και αισιοδοξία, αλλά και να «συντηρήσει», από την άλλη, το αισιόδοξο αυτό μήνυμα για την ερχόμενη χρονιά….

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.