Ανδρέας Μακρυπίδης: Οι κοινωνικά δίκαιοι και περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, αποδείχθηκαν κοινωνικά ανάλγητοι και περιβαλλοντικά αδιάφοροι.


Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η έκδοση αδειών για «Εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας με τη χρήση βιορευστών» στην περιοχή Ξηρομέρου Αιτωλ/νιας.
Τα πάσης φύσεως λύματα, απόβλητα και βιορευστά, που θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη, θα μεταφέρονται απ’ όλη την επικράτεια, και νομοτελειακά θα μετατρέψουν τον εν λόγω χώρο επεξεργασίας, σε μια απέραντη «χαβούζα».
Η αμιγώς αγροτική περιοχή, με τη μοναδική ομορφιά, σπάνια περιβαλλοντική καθαρότητα, πλούσια βιοποικιλότητα, πεντακάθαρο υδροφόρο ορίζοντα, με τις βιολογικές καλλιέργειες και τις σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, δενδροκαλλιέργειες, μελισσοκομεία κλπ, θα μετατραπεί, επιστημονικώς επιβεβαιωμένα, σε Βιομηχανική περιοχή συσσώρευσης βλαβερών, ρυπογόνων και καταστροφικών δραστηριοτήτων, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία και την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων των τοπικών διαμερισμάτων Φυτειών, Παπαδάτου, Μπαμπίνης, Μαχαιράς, Χρυσοβίτσας, Προδρόμου και Σκουρτούς του Δήμου Ξηρομέρου.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται στα όρια του αυτοφυούς δάσους της Βελανιδιάς - με το γνωστό και προστατευόμενο από την UNESCO είδος της Βελανιδιάς - με ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και σε δεσπόζουσα θέση το μοναδικό μοναστήρι της Ιερας Μονής Λιγοβιτσίου,θα απαξιωθεί και θα υποβαθμισθεί ακόμη περισσότερο.
Η οποία δραστηριότητα οφείλει να σέβεται το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον, τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, για να μην γίνει ο τόπος βορά στα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετεί καμία τοπική ανάγκη, δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ούτε συνδέεται με την τοπική παραγωγή. Αντιθέτως πλήττει ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία και όλες τις πτυχές της, αφού η όποια ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από λύματα, τυγανέλαια και πάσης φύσεως βιορευστά αγνώστου προελεύσεως.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, κ.κ. Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλο:
- Γιατί περιφρονείτε τη διαφωνία σύσσωμης της Τοπικής κοινωνίας;
- Γιατί παραβλέπετε τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης δηλ. Τοπικού Συμβουλίου Φυτειών, Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, Αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας; 
- Γιατί επιδιώκετε έτσιθελικά να μετατρέψετε μια αμιγώς αγροτική περιοχή σε βιομηχανική ζώνη, όταν υπάρχει η βιομηχανική περιοχή ΝΑΒΙΠΕ με έκταση χιλιάδων στρεμμάτων στο Πλατυγιάλι;
- Γιατί επιμένετε σε μια «δήθεν επένδυση» για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή, όταν η μόνη θέση απασχόλησης θα είναι ενός (1) φύλακα-security;
- Γιατί αντίστοιχη άδεια εγκατάστασης βιορευστών, στην περιοχή Θέρμη της Θεσσαλονίκης, ανακλήθηκε από προηγούμενο Υπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (συμπτωματικά επειδή εκεί εκλέγεται ο κ. Φάμελλος;;);
- Γιατί επιμένετε να θεωρείτε τους κατοίκους της περιοχής Ξηρομέρου και γενικότερα της Αιτωλ/νιας πολίτες δεύτερης κατηγορίας;
-Γιατί επιμένετε να αγνοείτε ότι ήδη στην περιοχή υπάρχουν εκατοντάδες μονάδες φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, ενώ εντός του νομού λειτουργούν και αιολικά πάρκα αλλά και τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα; Αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
- Γιατί επιμένετε στη ζημιογόνα, βλαπτική και καταστροφική «παραγωγή»από λύματα, τυγανέλαια και πάσης φύσεως βιορευστά; Μήπως πίσω από τους «δήθεν μικροεπενδυτές» υποκρύπτονται άλλα, μεγάλα συμφέροντα;
Οι μάσκες έπεσαν και οι μέχρι χθες κοινωνικά δίκαιοι και περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, αποδείχθηκαν κοινωνικά ανάλγητοι και περιβαλλοντικά αναίσθητοι και αδιάφοροι. 
Αυτή η αδιανόητη και καταφανώς παράνομη απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την κάλυψη και στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, δεν θα περάσει. Η αλαζονεία και η καθεστωτική αντίληψη είναι πάντα κακός σύμβουλος στους εκάστοτε κυβερνώντες.
Ο λαός της Αιτωλ/νίας έχει και μνήμη και κρίση, και πολύ σύντομα θα απαντήσει σε όσους τον περιέπαιξαν.

Ανδρέας Μακρυπίδης

π. Βουλευτής Αιτωλ/νίας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.