Βιορευστά Φυτειών, πως μπλέξαμε... Οι αλήθειες ολόκληρες και όχι μισές...


Σχετικά με την υπόθεση της αδειοδότησης των τριών μονάδων με καύσιμο βιορευστά στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Φυτειών, θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε την πολιτική διάσταση της υπόθεσης και τους χειρισμούς που έγιναν από την νυν δημοτική αρχή, δηλαδή θα σας πούμε όλη την αλήθεια γι αυτή την υπόθεση και όχι την μισή ή κάποιο κλάσμα αυτής.
Καταρχήν για όσους αγνοούν ποια είναι η διαδικασία, αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη και είναι η εξής: Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όταν λαμβάνει μία μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μία επένδυση αυτού του είδους εντός των ορίων του Δήμου από οποιονδήποτε επίδοξο επενδυτή, στέλνει έγγραφο με όλα τα στοιχεία στον Δήμο Ξηρομέρου, ο οποίος οφείλει να τα κοινοποιήσει ΟΛΑ στην Τ.Κ. που αφορά και κατόπιν ακολουθούν κατά σειρά γνωμοδοτήσεις της ενδιαφερόμενης Τ.Κ., της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Ξηρομέρου και του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου.
Για να δούμε λοιπόν τι έγινε στα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου:
1. Στις 4.8.2017 το Τοπικό Συμβούλιο Φυτειών, επικαλούμενο ότι δεν έχει στοιχεία, έδωσε θετική γνωμοδότηση υπό κάποιο είδος ''αναβλητικής αίρεσης'', που όμως αυτό δεν είναι σωστό, γιατί ζητείται μία γνωμοδότηση εντός κάποιων προθεσμιών, θετική ή αρνητική για να προχωρήσει μία διαδικασία. Μετά από αυτό η διαδικασία προχωρά και άρα δεν έχει καμία υπόσταση η ''αναβλητική αίρεση'' σε γνωμοδοτική διαδικασία, που είναι είτε θετική, είτε αρνητική (δείτε εδώ).
Εδώ προσωπική μας γνώμη είναι ότι έχει συμβεί το πρώτο κρίσιμο λάθος, όπου όταν δεν έχεις τα στοιχεία όπως λες, πρέπει να γνωμοδοτήσεις αρνητικά και όχι θετικά. Επίσης τα στοιχεία όπως προείπαμε τα στέλνει ο Δήμος.
Τα ερωτήματα λοιπόν είναι: Είχαν ή δεν είχαν τα στοιχεία; Τα πήραν έγκαιρα; Απευθύνθηκαν σε ειδικούς ώστε να τους εξηγήσουν τι ακριβώς είναι αυτό για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν ή αδιαφόρησαν; Ο Δήμος βοήθησε σε αυτό και με ποιο τρόπο; Οι απαντήσεις αναμένονται και είναι κρίσιμες.
2. Στις 16.3.2018 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου την πλειοψηφία διαθέτει ως γνωστόν η δημοτική αρχή, γνωμοδοτεί και αυτή θετικά με ψήφους της πλειοψηφίας, με μειοψηφούντα τον δημοτικό σύμβουλο κ. Λευτέρη Μάντζαρη, που δηλώνει ότι δεν διαθέτουμε ΣΧΟΑΠ (το έχει υποσχεθεί προεκλογικά η δημοτική αρχή, αλλά φέξε μου και γλίστρησα), διαφωνεί με την χωροθέτηση λέγοντας ότι πρόκειται για καθαρά αγροκτηνοτροφική περιοχή και τέλος αναφέρει ότι υπάρχει κατάλληλος χώρος για αυτή την δραστηριότητα που είναι το Πλατυγιάλι και η ΝΑΒΙΠΕ, όπου εκεί υπάρχουν αυστηροί όροι και περιβαλλοντικές διαδικασίες, γιατί ως γνωστό εκεί υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια θεσμοθετημένη βιομηχανική ζώνη, ώστε να μπορούν να γίνουν δεκτές τέτοιες επενδύσεις (δείτε εδώ). Η θετική γνωμοδότηση της Ε.Π.Ζ. είναι το δεύτερο και ακόμα πιο σοβαρό λάθος και δεν ξέρουμε πως αποφάσισαν και με ποια στοιχεία.
3. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου δεν έρχεται το θέμα για γνωμοδότηση, όπως σαφώς προβλέπει η διαδικασία. Άραγε γιατί; Εδώ έχουμε το τρίτο και ακόμα μεγαλύτερο λάθος, το οποίο πάντα κατά την προσωπική μας γνώμη υποκρύπτει και σκοπιμότητα. Η μη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημαίνει θετική γνωμοδότηση για να καταλάβουμε όλοι τα γεγονότα.
4. Στις 3.4.2018 η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχοντας στα χέρια της τις 2 θετικές γνωμοδοτήσεις, του Τοπικού Συμβουλίου Φυτειών και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου και καμία γνώμη από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου (άρα θεωρείται θετική η γνώμη του), γνωμοδοτεί θετικά και αυτή με την σειρά της, εμείς σαν Blog το δημοσιοποιούμε και εδώ φαίνεται ότι αρχίζουν τα προβλήματα (δείτε εδώ).
5. Στις 27.4.2018 το θέμα συζητιέται στο Δημοτικό Συμβούλιο στο στάδιο των ερωτήσεων και όχι ως ξεχωριστό θέμα. Εκεί καταλαβαίνουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει και όλα κατά την γνώμη μας αποκαλύπτονται σχετικά με την σκοπιμότητα κάποιων ενεργειών.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χρήστος Κολοβός και κ. Λευτέρης Μάντζαρης προσπαθούν να εξηγήσουν και να πείσουν για την σωστή διαδικασία όσον αφορά την γνωμοδότηση των συλλογικών οργάνων του Δήμου (Τοπικές Κοινότητες, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Δημοτικό Συμβούλιο).
Ο Δήμαρχος επιμένει να επιχειρηματολογεί με πάθος ότι δεν είναι υποχρεωτικό να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωμοδοτεί, αλλά απλά κάνει συζήτηση - ενημέρωση, αλλά ο κ. Μάντζαρης διαβάζει τα επίσημα έγγραφα που είναι σαφέστατα και στο τέλος παραδέχονται και ο Δήμαρχος αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λυμπεράτος που λαμβάνει το λόγο, ότι είναι έτσι και ακούγεται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Κυριάκος να λέει, θα το φέρουμε σε επόμενη συνεδρίαση.
Ότι πρέπει να έρθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για γνωμοδότηση το δηλώνει και ο κ. Λυμπεράτος, ο οποίος λέει ότι διαβάζοντας το έγγραφο προσεκτικά, απαιτείται να έρθει για γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα είμαστε εκτεθειμένοι αν δεν έρθει!!!!
Φυσικά σε Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήρθε ποτέ. Γιατί άραγε δεν ήρθε; Υπάρχει απάντηση σε αυτό από κανέναν διοικούντα τον Δήμο Ξηρομέρου;
Ο κ. Μάντζαρης ρωτά τον κ. Δήμαρχο ευθέως ποια είναι η θέση του Δημάρχου για το θέμα και αυτός, αποφεύγει την ερώτηση και απαντά επί λέξη: «Θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο όταν έρθει. Εκπροσωπείται το σώμα....»
Προς επιβεβαίωση όλων των παραπάνω που λέμε, που δεν τα βγάζουμε από την κοιλιά μας, ακούστε τα ηχητικά πρακτικά εδώ, τα οποία διαφωτίζουν κατά την γνώμη μας ακριβώς τι συμβαίνει για κάποιους που έχουν κοινό νου.
6. Στις 22.5.2018 το Τοπικό Συμβούλιο Φυτειών, θορυβημένο από την θετική γνώμη της Περιφέρειας και τις αντιδράσεις των κατοίκων που ήρθαν στην επιφάνεια, ξανά συνεδριάζει για μία νέα μονάδα βιορευστών στις Φυτείες και γνωμοδοτεί αρνητικά τόσο γι αυτή όσο και για τις προηγούμενες που είχε γνωμοδοτήσει παλιότερα θετικά (δείτε εδώ). Ήδη στις 25.4.2018 είχε στείλει έγγραφο, όπου εκφράζει την αντίρρηση του για όλες αυτές τις μονάδες και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας (δείτε εδώ).
7. Στις 11.2.2019, οι συγκεκριμένες τρεις μονάδες από βιορευστά στις Φυτείες, πήραν περιβαλλοντικούς όρους από την Αποκεντρωμένη (δείτε εδώ) και εδώ το θέμα πλέον γίνεται πολύ σοβαρό.
8. Στις 22.2.2019 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουμε προσφυγή εναντίον των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης (δείτε εδώ). Παράλληλα δημιουργείται Επιτροπή Αγώνα.
9. Στις 9.4.2019 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απαντά για την δική της θετική γνωμοδότηση, ότι έλαβε χώρα γιατί είχε θετικές γνωμοδοτήσεις από την Τ.Κ. Φυτειών και την Ε.Π.Ζ. του Δήμου Ξηρομέρου και ότι θα επανεξετάσει την στάση της (δείτε εδώ). Επίσης να σας αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε αρνητικά για την τέταρτη μονάδα από βιορευστά στις Φυτείες, χωρίς να έχει γνωμοδοτήσεις από τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου (δείτε εδώ), με την αιτιολογία ότι η εν λόγω μονάδα χωροθετείται σε περιοχή με υψηλή γεωργική παραγωγή.
10. Στις 31.5.2019 οι προσφυγές του Δήμου Ξηρομέρου κρίνονται σιωπηρώς απορριφθείσες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (δείτε εδώ) και πλέον το θέμα θα πάει στο ΣτΕ, όπως είναι η απόφαση της Επιτροπής Αγώνα και η απόφαση του Δήμου.
Αυτά λοιπόν είναι όλα τα δεδομένα της υπόθεσης και αυτή είναι ολόκληρη η αντικειμενική αλήθεια για το θέμα και πως αντιμετωπίστηκε από τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου η υπόθεση των μονάδων από βιορευστά στις Φυτείες και ο καθείς λογικός και με κοινό νου, βγάζει πολύ εύκολα τα συμπεράσματα του.
Αυτό το σοβαρό θέμα, με αυτά τα δεδομένα που σας παρουσιάσαμε παραπάνω αντικειμενικά, θα παραλάβει η νέα δημοτική αρχή υπό τον κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, από την αποχωρούσα δημοτική αρχή του κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη.
Πραγματικά μία καυτή πατάτα, που δημιουργήθηκε από αδράνεια, αστοχίες, παραλείψεις και οι ευθύνες της αποχωρούσας δημοτικής αρχής κατά την προσωπική μας γνώμη είναι βαρύτατες.
Στο δια ταύτα, θα πρέπει τώρα η νέα δημοτική αρχή που θα αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου, μαζί με τους πολίτες, τους φορείς και την Επιτροπή Αγώνα να παλέψει και να αγωνιστεί ώστε να αλλάξουν όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα που σας προαναφέραμε.
Κλείνοντας θα θυμίσουμε ότι το 2016 υπήρξε η περίπτωση της Χρυσοβίτσας, όπου τελευταία στιγμή ματαιώθηκε η επένδυση με Υπουργική Απόφαση, αλλά το πάθημα δεν έγινε μάθημα απ' ότι φαίνεται.

4 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω κατά 90% αλλά δεν αναφέρεται ότι στο τοπικό συμβούλιο Φυτειών και οι τρεις σύμβουλοι (συμπολιτευση(2) και αντιπολίτευση (1)) ψήφισαν υπέρ και από την ποιότητα ζωής ποιοί ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε μειοψηφούντος του Λευτέρη Μάντζαρη και έχουμε το επίσημο έγγραφο της ΕΠΖ όπου όλοι οι άλλοι παρόντες γνωμοδότησαν θετικά.

      ΦΙΛΙΚΑ

      Διαγραφή
  2. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακουστε τα ηχητικα εκει που ο λυμπερατος λεει επρεπε να εχει ερθει στο δημοτικο συμβουλιο δημαρχε , επρεπε να το ειχαμε κανει , επρεπε να το ειχαμε κανει.
    Και τι απαντα ο δημαρχος.
    Ναι μεσα στο πασχα σιγα μην τρεχαμε γι αυτα

    Να τον χαιρεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.