Νίκος Θεοδ. Μήτσης: Μάνη και Ξηρόμερο στα 1831.


ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΞΗΡΟΜΕΡΟ στα 1831.

Επ΄ ευκαιρία των 188 ετών από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και μέσα από αδιάσειστα στοιχεία από πρωτογενείς αρχειακές πηγές, όπως μας συνηθίζει ο Ξηρομερίτης ιστορικός ερευνητής, Νίκος Θεοδ. Μήτσης, παρουσιάζουμε την ιστορική διατριβή που αφορά την εμφυλιοπολεμική κατάσταση στα 1831 στην Ελλάδα, την ανταρσία στη Μάνη από τους Μαυρομιχαλαίους, τις αντιδράσεις και τα ψηφίσματα συμπαράστασης της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου και των στρατευμάτων της Δυτ. Ελλάδος προς τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και τον σκοτεινό και δόλιο ρόλο των ξένων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία).
Άξιο σημειώσεως για τον αναγνώστη σ' αυτό το θέμα που σας παρουσιάζουμε, είναι τα ψηφίσματα συμπαράστασης των Ακαρνάνων προς το πρόσωπο του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, που μας φέρνει στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά ο Νίκος Μήτσης. Ένας αθόρυβος ιστορικός ερευνητής, που για την προσφορά του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας στην εθνική Παλιγγενεσία, μέσα από την πολύχρονη έρευνα του στα Γ.Α.Κ, αλλά και τη δράση του στα πολιτιστικά και αυτοδιοικητικά πράγματα του Ξηρομέρου, μας δίνει το δικαίωμα να λέμε ότι οι ιστορικές του έρευνές και τα βιβλία του, είναι αναμφισβήτητα και με τη βούλα πιστοποιητικά εγκυρότητας για την Τοπικής μας Ιστορία.
Θα μείνετε έκθαμβοι, διαβάζοντας για τις δημοκρατικές Συνελεύσεις των Ξηρομεριτών στον Μύτικα στις 28 Φεβρουαρίου 1831, στον Αετό Ξηρομέρου στις 4 Αυγούστου 1831, στη Βόνιτσα στις 3 Αυγούστου 1831, όπως και τα ψηφίσματα συμπαράστασης τους προς τον Ιωάννη Καποδίστρια, εξ αιτίας της ανταρσίας των Μαυρομιχαλαίων κατά του Καποδίστρια.
Θα διαπιστώσετε ποια χωριά συμμετείχαν στις Συνελεύσεις αυτές, ποια ονόματα υπέγραψαν, τη Δημογεροντία της Βόνιτσας στα 1831, όπως και τη Δημογεροντία του Ξηρομέρου, την Αστυνομία στον Μύτικα στα 1831, τα ψηφίσματα συμπαράστασης από τα στρατόπεδα του Μακρυνόρους και τα ονόματα των αξιωματικών του Ταξιαρχικού Σώματος στη Δυτική Ελλάδα . 
Παράλληλα θα διαβάσετε και αντίστοιχα ψηφίσματα υπέρ του Καποδίστρια από δεκάδες χωριά της Μάνης. Τη δολοφονία του Καποδίστρια από τους: Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη, καθώς και την τραγική τους εκτέλεση.
Θα δείτε σε πρωτότυπη μορφή τη δακρύβρεχτη επιστολή δακρυρροούντων οπλαρχηγών της Δυτικής Ελλάδος με τις πρωτότυπες υπογραφές των: Γεωργίου Βαρνακιώτη, Θεόδωρου Γρίβα, Ανδρέα Ίσκου, Κίτσου Τζαβέλα, Γεωργίου Τσόγκα, Δημήτρη Μακρή, Κωνσταντή Βέρρη, Γιαννάκη Στάικου, Παναγή Γαλάνη, Γαρδικιώτη Γρίβα, Βικέντιου Πίσσα Φρούραρχου Μεσολογγίου, κλπ αξιωματικών.
Αλλά και τις δυο εθνοσυνελεύσεις και δυο κυβερνήσεις που υπήρχαν στα 1831, εξ αιτίας της εμυλιοπολεμικής κατάστασης που επικρατούσε τότε στην άρτι συσταθείσα ανεξάρτητη Ελλάδα.
Όπως και την έλευση του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα στα 1833, μετά από την έγκριση της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων τον Ιούλιο του 1832.
Ιστορικά ντοκουμέντα που κάθε αναγνώστης θα ήθελε να γνωρίζει, καθότι η πραγματική μας ιστορία και δη η Τοπική δεν μας έχει διδαχθεί, για λόγους που αναντίρρητα δεν είναι της παρούσης.
Δείτε εδώ την ιστορική διατριβή του κ. Νίκου Μήτση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.