2.300 αποτσίγαρα συνέλεξαν από παραλία του Μύτικα, οι εθελοντές της ομάδας "Πειρατές".

Απέραντο τασάκι και η παραλία του Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας από «θεριακλήδες» καπνιστές. Σχεδόν 2.300 γόπες, που γέμισαν 4 άδεια πλαστικά μπουκάλια των 1,5 L, είναι το αποτύπωμα των καπνιστών στη παραλία του γραφικού Μύτικα. Είναι γνωστό ότι πολλά από τα αποτσίγαρα καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντας την και δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια αλλά και ανθρώπους.
Τα «ευρήματα» για την συμπεριφορά των παραθεριστών που απολαμβάνουν το τσιγάρο τους στη παραλία και μετά το πετούν στην άμμο, παρουσίασε μέσα από στη σελίδα της η ομάδα "Πειρατές" (clean beach pirates) που φέτος καθάρισαν εθελοντικά τα σκουπίδια από τις παραλίες Μύτικα, Αστακού, Καστού, Kαλάμου κ.α.

Ρύπανση των τσιγάρων. Στα τέλη Αυγούστου 2019 καθαρίσαμε την παραλία στο Μύτικα.
Για αυτή τη φορά, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια τσάντα μόνο για τσιγάρα και καταλάβαμε ότι ήταν αρκετά. Σήμερα αποφασίσαμε να τα βάλουμε μέσα από άδεια πλαστικά μπουκάλια των 1,5 L, και γεμίσαμε περίπου 5 L με τσιγάρα.
Περίπου 2.300 τσιγάρα συγκεντρώθηκαν από την ομάδα μας χθες. Φαντάσου ότι αν δεν το κάναμε, θα έμεναν στις παραλίες, όπου τα παιδιά παίζουν και μπορούν εύκολα να τα βάλουν στο στόμα τους. Μπορούν επίσης να καταλήξουν στη θάλασσα, τον ωκεανό, να τα τρώνε τα ψάρια.
Μόνο ένα απόκομμα τσιγάρου μπορεί να μολύνει μέχρι και 500 λίτρα νερού, και μπορεί να πάρει μέχρι 15 χρόνια για να αποσυντεθεί, καθώς πραγματικά έχει επιβλαβή συστατικά που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα φίλτρα.

Γι' αυτό σε παρακαλώ:
Σταμάτα ρίχνοντας τα αποτσίγαρα σου στη παραλία! Αν είσαι καπνιστής, φέρε πάντα μαζί σου ένα μικρό κουτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τασάκι και πετάξτε τα στη συνέχεια σε κάδους απορριμμάτων.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.