Η υπάρχουσα κατάσταση στο νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα. Εγκληματική αδιαφορία και απραξία από τον φορέα υλοποίησης του έργου έως σήμερα, έχουν αφήσει το έργο κυριολεκτικά στον αέρα.


Ως γνωστό, το νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα, δημοπρατήθηκε στις 13.4.2010, επί Δημάρχου Αλυζίας κ. Δημήτρη Τριποτσέρη και ήταν προϋπολογισμού 1.198.117,34 €. Κατά την διάρκεια της δημοπρασίας, υπεβλήθησαν 16 προσφορές, εκ των οποίων προσωρινή μειοδότης ανακηρύχθηκε η Κοινοπραξία (Κ/Ξ ΤΣΙΠΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΨΥΛΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ), με την πιο συμφέρουσα προσφορά και έκπτωση 48,05 %.
Κατόπιν σχετικού ελέγχου, η παραπάνω Κοινοπραξία ανακηρύχτηκε και οριστικός μειοδότης και έτσι στις 20.05.2010, υπογράφτηκε η σύμβαση εκτέλεσης του έργου μεταξύ του τέως Δήμου Αλυζίας και του αναδόχου.
Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε, ότι η συγκεκριμένη εργολαβία ήταν 645.000 € και απέμειναν αδιάθετα από τον προϋπολογισμό του έργου 553.117,34 €, τα οποία έπρεπε να επαναχρησιμοποιηθούν για το Κ.Υ. Μύτικα, μιας και η μελέτη της συγκεκριμένης εργολαβίας δεν περιλάμβανε βασικά κομμάτια του έργου.
Η συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώθηκε τέλη του 2018, με πάρα πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, εξ αιτίας μη έγκαιρης αποπληρωμής της Κοινοπραξίας βάσει της προόδου του έργου, η οποία βάση του νόμου προχωρούσε κάθε φορά σε διακοπές εργασιών ώστε να εξασφαλίσει την καταβολή των χρημάτων.
Με αυτά και αυτά, με συνεχείς παρατάσεις του έργου, η συγκεκριμένη εργολαβία του νέου κτιρίου του Κ.Υ. Μύτικα ολοκληρώθηκε μετά από 9 χρόνια (!!!), με τις περισσότερες ευθύνες για την μεγάλη καθυστέρηση να βαρύνουν τον φορέα υλοποίησης του έργου, με το φυσικό αντικείμενο της να είναι αυτό που όλοι βλέπουμε σήμερα στον χώρο που έχει αναγερθεί το νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα.
Όπως προείπαμε, απέμειναν αδιάθετα από τον προϋπολογισμό του έργου 553.117,34 €. Και εδώ ακριβώς είναι οι εγκληματικές ευθύνες του φορέα υλοποίησης του έργου, που είναι ο Δήμος Ξηρομέρου, ο οποίος από το 2011 έως το 2019, δεν έκανε απολύτως τίποτα ώστε τα υπόλοιπα χρήματα των 553.115,34 €, να διατεθούν για το Κ.Υ. Μύτικα, για εργασίες που δεν περιλαμβάνονταν στην υπάρχουσα σύμβαση της Κοινοπραξίας, όπως διαμόρφωση εξωτερικού χώρου, κυκλοφοριακή σύνδεση, περίφραξη του οικοπέδου επιφάνειας 5.940,84 m2, νοσοκομειακό – ξενοδοχειακό εξοπλισμό και άλλες απαραίτητες εργασίες και προμήθειες.
Ο φορέας υλοποίησης του έργου, δηλαδή ο Δήμος Ξηρομέρου, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει κάποιον από τους παρακάτω τρόπους, ώστε να αξιοποιήσει το υπόλοιπο ποσό:
  • Επέκταση ισχύουσας σύμβασης – συμπληρωματική σύμβαση.
  • Δημοπράτηση αποπεράτωσης Κ.Υ. Μύτικα, με σύνταξη νέας μελέτης.
  • Προμήθεια νοσοκομειακού – ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Δυστυχώς δεν έγινε απολύτως τίποτα από όλα τα παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια και δεν ξέρουμε αν τα χρήματα που υπολείπονταν, υπάρχουν διαθέσιμα ακόμα ή έχουν χαθεί.
Επίσης το Υπουργείο Υγείας έβγαλε το 2018, 200.000 € για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Κ.Υ. Μύτικα και γι αυτά τα χρήματα πάλι δεν έχουμε μάθει κάτι και τι θα απογίνουν (δείτε εδώ).
Εγκληματική αδιαφορία και παραλείψεις από τον φορέα υλοποίησης του έργου, τον Δήμο Ξηρομέρου, για ένα σημαντικό έργο που άπτεται του σημαντικότερου αγαθού, της υγείας των πολλών κατοίκων της Δ.Ε. Αλυζίας, των πολλών επισκεπτών του Καλοκαιριού και των πραγματικά απομονωμένων νησιών μας Καλάμου και Καστού Λευκάδας.
Μία σημαντική επισήμανση εκ μέρους μας, ότι η ίδια Κοινοπραξία είχε ανακηρυχτεί μειοδότης και κατασκεύασε το νέο κλειστό στον Αστακό, όπου εκεί ο φορέας υλοποίησης του έργου, δηλαδή ο Δήμος Ξηρομέρου, με την τέως δημοτική αρχή, ασχολήθηκε όσο δεν έπαιρνε για να τελειώσει το έργο σε χρόνο ρεκόρ κάτω από 2 χρόνια, δίνοντας μάλιστα και προφορικές εντολές για εκτέλεση υπερσυμβατικών εργασιών 175.000 €, που δεν προβλέπονταν από την σύμβαση και οι πιστώσεις δεν ήταν γραμμένες στον προϋπολογισμό.
Δηλαδή δύο διαφορετικές τελείως συμπεριφορές από την ίδια δημοτική αρχή, για δύο έργα με τον ίδιο ανάδοχο. Ενδιαφέρον και εγρήγορση να τελειώσει γρήγορα το κλειστό γήπεδο (σωστά έπραξε) και εγκληματική αδιαφορία για το Κ.Υ. Μύτικα, με τα γνωστά αποτελέσματα που παραπάνω σας παρουσιάσαμε.
Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στο νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα, που κατά ένα ποσοστό είναι ολοκληρωμένο, αλλά υπολείπονται κάποιες σημαντικές εργασίες και προμήθειες, ώστε να καταστεί λειτουργικό προς όφελος των πολιτών της τοπικής μας κοινωνίας και να μην μείνει έτσι όπως είναι σήμερα, σαπίζοντας χωρίς καμία χρησιμότητα.
Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Ξηρομέρου, παραλαμβάνει λοιπόν ένα έργο μισοτελειωμένο, που κουβαλά την εγκληματική αδιαφορία και τις σοβαρές παραλείψεις του φορέα υλοποίησης του έργου, που είναι ο Δήμος Ξηρομέρου και οι μέχρι τώρα διοικήσεις του.
ΧΡΕΟΣ της νέας διοίκησης του Δήμου και του γιατρού Δημάρχου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, να πράξει τα δέοντα ώστε το έργο αυτό να ξεμπλοκάρει και να ολοκληρωθεί.
Το οφείλει στους πολίτες της Δ.Ε. Αλυζίας και των νησιών Καλάμου και Καστού Λευκάδας και σαν γιατρός που είναι πιστεύουμε ότι θα κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε στην δική του θητεία να λειτουργήσει το νέο Κ.Υ. Μύτικα.

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΩΝ.

    ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.