Σε διαδικασία δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας ο Δήμος Ξηρομέρου.


Σε ένα σημαντικό βήμα προχωρά ο Δήμος Ξηρομέρου, συντονισμένος στις απαιτήσεις της νέας εποχής που είναι η προώθηση της πράσινης οικονομίας, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο Περιβάλλον.
Με αυτά κατά νου, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας Δήμου Ξηρομέρου, η οποία θα είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού, ο οποίος διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4513/2018 και συμπληρωματικά από αυτές του Ν. 1667/1986 ως εκάστοτε ισχύουν.
Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος Ξηρομέρου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%), το Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο Ξηρομέρου» (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 20%), το Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Ξηρομέρου» (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 10%), το Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολική Επιτροπή Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου» (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 10%), το Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολική Επιτροπή Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου» (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 10%) και το Ν.Π.Ι.Δ. «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου» (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 10%).
Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας ανέρχεται στα 1.000 €, το οποίο αποτελείται από δέκα (10) συνεταιριστικές μερίδες αξίας 100 € η κάθε μία.
Τώρα ποιο είναι το πιθανό όφελος για τον Δήμο Ξηρομέρου και τους δημότες, από την υπό ίδρυση Ενεργειακή Κοινότητα;
Το όφελος είναι η διεκδίκηση ένταξης του Δήμου Ξηρομέρου, σε χρηματοδοτικά εργαλεία από Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους, που αποσκοπούν:
  • Στην μείωση των εξόδων από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού της καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας (net-metering).
  • Στη δημιουργία επενδύσεων, ώστε να επέλθει ενεργειακή αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Δήμου Ξηρομέρου.
  • Στην δημιουργία επενδύσεων για την απ' ευθείας παραγωγή ενέργειας μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
  • Στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των πολιτών στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινότητα του.

4 σχόλια:

  1. αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι : η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Ξηρομέρου θα έχει ως αντικείμενο και την δημιουργία επενδύσεων για την απ' ευθείας παραγωγή ενέργειας μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Μια τέτοια επένδυση είναι και η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων καθώς η καύση "βιομάζας" για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συγκαταλέγεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και επιδοτείται Υπάρχει κάποια τέτοια στόχευση εκ μέρους της ενεργειακής κοινότητας ;;
    Ηλιας Κοτροτσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δημοτική αρχή έχει καθαρή θέση εναντίον στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βιομάζα και άλλωστε στήριξε την επιτροπή αγώνα για τις μονάδες των Φυτειών. Άρα η απάντηση είναι αυτονόητη. Άλλοι έκαναν τους ανήξερους και είδαν φως και μπήκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη ξεκάθαρη θέση της δημοτικής Αρχής "εναντίον των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βιομάζα" .Τα περί των άλλων "που είδαν φως , και μπήκαν"... και που μπήκαν και γιατί και πως μπήκαν,και αν μπήκαν .. προσωπικά δεν με αφορούν!!και θαρρώ ότι δεν συμβάλλουν σ ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο
    Ηλιας Κοτροτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φωτοβολταϊκά στις στέγες των σχολείων και των δημοτικών κτιριων ο μεγάλος στόχος της δημοτικής αρχής για τις ΑΠΕ
    Βιομάζες άλλοι πήγαν να φέρουν και πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη σε Χρυσοβίτσα και Φυτείες και αυτό δεν είναι υποθέσεις αλλά τα ζήσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.