Η σύσταση πάγιας προκαταβολής προς τους Προέδρους των οικισμών, θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 28ης Μαΐου, ένα από τα θέματα είναι η σύσταση πάγιας προκαταβολής προς τους Προέδρους των οικισμών, ώστε να δοθούν κάποια χρήματα προς αυτούς, προς αντιμετώπιση έκτακτων μικρών προβλημάτων, για να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος στις Κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έχει προβλεφθεί λοιπόν στον Προϋπολογισμό του Δήμου Ξηρομέρου 2020, σχετική πίστωση σε κωδικό εξόδων και η σύσταση της πάγιας προκαταβολής απαιτεί σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, που την προσεχή Τρίτη και Πέμπτη αντίστοιχα θα ληφθούν.
Τα προηγούμενα πέντε χρόνια από την τέως δημοτική αρχή, ποτέ δεν δόθηκε πάγια προκαταβολή προς τους Προέδρους, παρά την σαφή αναφορά ότι αυτό θα συμβεί σε προεκλογικά προγράμματα, λαϊκές συνελεύσεις, σε συσκέψεις με τους Προέδρους, σε Δημοτικά Συμβούλια και θυμηθείτε εδώ μία από αυτές τις στιγμές. Οι Πρόεδροι στα χέρια τους χρήματα με το θεσμοθετημένο τρόπο της σύστασης της πάγιας προκαταβολής δεν έλαβαν ποτέ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις, τις δημόσιες συγνώμες και απολογίες.
Το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε Κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό της ανέρχεται στο ποσό των:
α) Χιλίων (1.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως και τριακόσιους (300) κατοίκους.
β) Δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως και δυο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους.
γ) Τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δυο χιλιάδες έναν έως και δέκα χιλιάδες (2.001-10.000) κατοίκους.
δ) Έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως και πενήντα χιλιάδες (10.001-50.000) κατοίκους.
ε) Οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων.
Ο ρόλος των Προέδρων των χωριών μας είναι κομβικός στην λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Οι Πρόεδροι είναι αυτοί που έχουν απ' ευθείας επαφή και γνώση των προβλημάτων και αυτοί γίνονται καθημερινά ο σάκος του μποξ όταν αυτά τα προβλήματα παραμένουν και δεν λύνονται.
Στα άρθρα 82 και 84 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπονται αντίστοιχα οι αρμοδιότητες του Προέδρου Τοπικής Κοινότητας και οι αρμοδιότητες του Τοπικού Συμβουλίου, η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετές και έχουν να κάνουν κυρίως με αυτό που λέμε καθημερινότητα των κατοίκων.
Όμως όταν οι Πρόεδροι, δεν έχουν στην διάθεση τους χρήματα για να λύσουν κάποια μικρά προβλήματα, τότε το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τα μεταφέρουν στον εκάστοτε Αντιδήμαρχο και Δήμαρχο και να περιμένουν την λύση τους υπομένοντας την γκρίνια των κατοίκων, χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να κάνουν κάτι, γιατί την λύση δεν μπορούν να την δώσουν οι ίδιοι.
Η νέα δημοτική αρχή λοιπόν, εξ αρχής τηρεί την δέσμευση ότι θα δίνει κανονικά κάθε χρόνο την πάγια προκαταβολή στους Προέδρους, ώστε να λύνουν μόνοι τους κάποια μικρά προβλήματα άμεσα. Οι Πρόεδροι υποχρεούνται να προσκομίζουν τα σχετικά παραστατικά, που να δείχνουν που ξόδεψαν τα χρήματα.
Η έμπρακτη στήριξη των Προέδρων και η ενεργή συμμετοχή τους στο παιχνίδι της επίλυσης των μικρών καθημερινών προβλημάτων, είναι θετικό βήμα. Προϋπόθεση γι αυτό είναι να πάρουν στα χέρια τους κάποια χρήματα μέσω της θεσμοθέτησης της πάγιας προκαταβολής και βλέπουμε ότι αυτή είναι η κατεύθυνση της νέας δημοτικής αρχής, που κάνει και την διαφορά με την τέως δημοτική αρχή.

3 σχόλια:

  1. ΣΩΣΤΟΣ
    ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δέν έδινε την παγία στων κοινοτήτων
    στα προεδρεία, όχι βέβαια ότι δέν υπήρχαν χρήματα για την παγία, αλλά

    Για να πηγαίνουν εκεί τα προεδρεία και έτσι να "αναπτύσσεται"
    μεταξύ του πρώην Δημαρχου και των προεδρείων των κοινοτήτων
    "γνωριμία πολιτική" μελλοντική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προχώρα λεβέντη , δημοκράτη και προοδευτικέ Δήμαρχε. άσε αυτούς που δεν σε ξέρουν να λένε ότι είσαι δεξιός βάζοντας ταμπέλες
    κράτα γερά , οι ξηρομερίτες σε στηρίζουν γιατί είσαι πεντακάθαρος και άνθρωπος πρωτίστως
    βάλε τάξη στον διαλυμένο δήμο που σου δώσανε και γερό στομάχι να αντέχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.