Να ακυρωθεί η προωθούμενη ΠΟΑΥ για την άναρχη και καταστροφική επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στο παράκτιο Ξηρόμερο, Αστακό, Μύτικα, Κάλαμο, Καστό.



Η ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.ΟΑ.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στην παραλιακή ζώνη Αστακός - Μύτικας - Μαραθάκι  Κανδήλας - Κάλαμος - Καστός, με τις νέες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας που θα δημιουργηθούν και την επέκταση των υφισταμένων, θα είναι ένα διαρκές αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό και αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του λαού της ευρύτερης περιοχής.
Η σχεδιαζόμενη χωροθέτηση θα επιτρέψει την άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκταση των υφισταμένων ιχθυοκαλλιεργειών και την εγκατάσταση νέων, σε μία τεράστια θαλάσσια έκταση 41.000 στρεμμάτων, καθώς και την κάλυψη εκτάσεων στην στεριά γι’ αυτές ή και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων και για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμες. Η παράκτια αλιεία και η όποια προοπτική ήπια τουριστικής ανάπτυξης θα δεχτούν θανάσιμο πλήγμα.
Οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι ιχθυοκαλλιέργειας, στους οποίους έχουν πάρει ήδη θέσεις ισχυρών μετόχων Αμερικανοαραβικά επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, που λυμαίνονται ήδη ασύδοτα την περιοχή, προχωρώντας ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων.
Oι ΠΟΑΥ, αποτελούν περιοχές συγκέντρωσης και αποκλειστικής δραστηριοποίησης ιχθυοτροφείων, οι οποίες καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις και διοικούνται από τις ιδιωτικές εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας, χωρίς καμία εμπλοκή του Κράτους. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακραίο μοντέλο ιδιωτικοποίησης δημόσιου χώρου και βίαιης επιβολής αναπτυξιακών κατευθύνσεων σε σύγκρουση με τις επιθυμίες και επιλογές των τοπικών κοινωνιών.
Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που προωθεί ταχύτατα τις ΠΟΑΥ, αλλά και των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που δεν αντιδρούν, γιατί έχουν βάλει το χεράκι τους στην προώθηση αυτών των σχεδίων, είναι μεγάλες και ιστορικές.
Η ΛΑΕ στηρίζει τους αγώνες του Δήμου Ξηρομέρου και των συλλογικών φορέων των κατοίκων του ενάντια στην ΠΟΑΥ και απαιτεί από την κυβέρνηση: 
1. Να ακυρωθεί άμεσα η σχεδιαζόμενη Π.Ο.Α.Υ που θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες προϋποθέσεις για ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και των νησιών Καλάμου και Καστού για ήπια τουριστική ανάπτυξη, αλιεία κλπ.
2. Να ανακληθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και να θεσμοθετηθεί νέο με αδιάβλητες διαδικασίες, αφού προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι δεσμευτική για κάθε άδεια ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας. 
3. Να εφαρμοστούν επιτέλους τα μέτρα που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι για δραστική μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον από τις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες. 

Αγρίνιο – Αθήνα 

29/10/2020
Το Γραφείο Τύπου

2 σχόλια:

  1. Κανονικά οι πολιτικοί φορεις και μεσω των τοπικών/νομαρχιακών τους πολιτικών οργανώσεων,
    θα πρεπει να εκφράσουν την καθόλα σεβαστή πολιτική τους άποψη στο εν λογω αιτημα τηε τοπικής μας κοινωνίας για επαναχωροθέτηση και μεσα απο καλόπιστο κοινωνικό διαλογο της προτεινόμενης ΠΟΑΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιά 《δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία 》 επικαλούνται κάποιοι δήθεν μοντέρνοι και εξελιγμένοι δημοκράτες όταν απουσιάζει και στερείται η τοπική αυτοδιοίκηση απο την ελάχιστη δυνατότητα λόγου και γνώμης σε ζητήματα διαχείρισης δημόσιας θαλάσσιας και εδαφικής μας ΠεριΟυσίας.
    Μήπως τελικά πολιτικά υποκρίνονται ενώπιον του λαού μας και της κοινωνίσς μας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.