Εφημερίδα Συντακτών: Και Υφυπουργός και μελετητής σε ιχθυοκαλλιέργειες ο κ. Οικονόμου.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και μελετητής του έργου, κ. Δημήτρης Οικονόμου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


Του Άρη Χατζηγεωργίου.

Οι Δήμαρχοι του Πόρου και του Ξηρομέρου, προσπαθώντας να φτάσουν στον αρμόδιο άνθρωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες «βιομηχανικές περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας», ανακάλυψαν ότι ο ίδιος έχει υπογράψει τη μελέτη για την υλοποίηση του έργου!
Συμβαίνουν αυτά όταν κυβερνούν οι άνθρωποι της... αγοράς. Πας να διαμαρτυρηθείς για μια επένδυση που θεωρείς ότι υποβαθμίζει τον τόπο που ζεις και ανακαλύπτεις ότι ο Υφυπουργός με τον οποίο μιλάς, έχει υπογράψει ως μελετητής την πρόταση για την υλοποίησή της!
Το διαπίστωσαν δύο Δήμαρχοι, οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επειδή στις περιοχές τους, τον Πόρο και τις Εχινάδες Ξηρομέρου, δημιουργούνται δύο μεγάλες «βιομηχανικές περιοχές ιχθυοκαλλιέργειας». Μέχρι που ανακάλυψαν ότι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ήταν από τους μελετητές που είχαν υπογράψει την πρόταση για τη δημιουργία εκεί ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).
Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του «απαράδεκτο και προσβλητικό» τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως αναφέρει, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου ζητούσε κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Κ. Χατζηδάκη, εκείνος τον παρέπεμψε στον Υφυπουργό Οικονόμου, αλλά στην τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε στις 13/11 «δεν εμφανίστηκε ο Υφυπουργός, αλλά τρεις συνεργάτιδές του, οι οποίες βέβαια δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ακούσουν και να συζητήσουν τη θέση του Δήμου Πόρου για ματαίωση των σχετικών σχεδίων».
Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση είχε επιφυλάξει μια μέρα νωρίτερα η ηγεσία του ΥΠΕΝ και στον Δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος είχε επίσης ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα της ΠΟΑΥ της περιοχής του. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ξηρομέρου, ο Υφυπουργός αποδεικνύεται όχι μόνον αγενής και προσβλητικός αλλά και «κωλυόμενος για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος» αφού… τυχαίνει να είναι και εκ των ιδιωτών μελετητών της ΠΟΑΥ Ξηρομέρου - Εχινάδων! Το ίδιο συμβαίνει όμως και στη μελέτη για την ΠΟΑΥ του Πόρου, όπου αναφέρεται μεταξύ των υπευθύνων ο Δ. Οικονόμου, δρ πολεοδόμος και χωροτάκτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως ανέφεραν στην «Εφ. Συν.» από το γραφείο του Υφυπουργού Οικονόμου, ο ίδιος έχει όντως συνυπογράψει τις δύο μελέτες για τη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια. Η μελέτη για την ΠΟΑΥ Πόρου υπεβλήθη στο υπουργείο τον Οκτώβριο του 2016 και εκείνη για τις νήσους Εχινάδες στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας τον Οκτώβριο του 2015, προσθέτουν. Οι μελέτες τώρα μελετώνται από τις υπηρεσίες που δεν υπάγονται στον Υφυπουργό και, όπως αναφέρουν, δεν πρόκειται εφόσον εγκριθούν να τις υπογράψει ο κ. Οικονόμου αλλά ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης. Με τέτοια επιχειρήματα θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα δεοντολογίας, λες και το Υπουργείο λειτουργεί με στεγανά και οι υπάλληλοι μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι ο προϊστάμενος Υφυπουργός έχει εγκρίνει μια μελέτη την οποία θα έπρεπε εκείνοι, ενδεχομένως, να απορρίψουν.
Η υπό έγκριση ΠΟΑΥ στις Εχινάδες έχει συνολική έκταση 16.000 στρέμματα και χωρίζεται σε 10 θαλάσσιες ζώνες, ενώ μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών. Στον Πόρο, η ΠΟΑΥ θα αποτελείται από δύο ζώνες παραγωγής και μία ζώνη υδρανάπαυσης. Η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν οι προτεινόμενες ζώνες παραγωγής ανέρχεται σε 2.689,83 στρέμματα, ενώ οι μισθωμένες εκτάσεις στο σύνολο της ΠΟΑΥ καταλαμβάνουν έκταση 275 στρεμμάτων.
Προτείνεται δηλαδή αύξηση της συνολικής έκτασης των μισθωμένων εκτάσεων κατά 189,47% (180 στρέμματα), εκ των οποίων το 105,26% (100 στρέμματα) αφορά την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων και το 84,21% (80 στρέμματα) νέες εκτάσεις. Οι Δήμοι και κάτοικοι των περιοχών διαμαρτύρονται, θεωρώντας ότι τέτοιες δραστηριότητες οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα πλήξει τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής.

3 σχόλια:

  1. Ηθελα να ξερα τι κανει ο δημος Λευκαδας, ο δημος Μεγανησιου και ο δημος Ιθακης. Αυτοι δεν θιγονται;;;;; Θα βαλω μεσα και τον δημο Κεφαλληνιας καθως τα μισα αστακονησια υπαγονται Θιακι και τα αλλα μισα κεφαλλονια. επισης ο δημος Ιερας Πολης Μεσολογγιου θιγεται καθως το Διονι (εκβολες Αχελωου) υπαγεται διοικητικα στοις Οινιαδες-->Μεσολογγι.
    Ξυπνατε ωρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερχεται μια μέρα των ημερών που κατανοούμε καλά ως δημότες των δήμων, ποιοί προσπαθούν για την
      αναζητηση του κοινού καλού για την κοινωνία και την σωστή ανάπτυξη.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.