Τα κάλαντα του Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ολόκληρα, όπως τα λέγαμε τα παλιά τα χρόνια.

Πίνακας ζωγραφικής του 1872 από τον Νικηφόρο Λύτρα, που αποτυπώνει μια ομάδα παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων να λένε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Της Γεωργίας Παλουμπά.

Συμπληρωματικά στο άρθρο του κ. Παναγιώτη Χολή (δείτε εδώ) για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα του τόπου μας, να προσθέσω τις αναμνήσεις μου από τα κάλαντα. Τότε, ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά, δε λέγαν δυο τρεις στροφές μόνο, αλλά έψαλλαν ολόκληρα τα κάλαντα και σε διαφορετικό ρυθμό από αυτόν που τα λέμε τώρα.
Σήμερα κανένας δεν τα λέει ολόκληρα. Ούτε τα παιδιά ούτε οι διάφορες χορωδίες.
Οι πιο πολλοί δεν τα έχουν ακούσει ποτέ. Γι΄ αυτό παραθέτω τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπως μου τα έμαθε ο πατέρας μου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.