Οι «μεταρρυθμίσεις» για τα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων, ότι πιο αναχρονιστικό και συντηρητικό, που αναδύει άρωμα πολιτικής μούχλας.


Στη δημόσια συζήτηση είναι εδώ και αρκετές ημέρες το νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο έρχεται να επιφέρει μεγάλες αλλαγές και ανατροπές σε αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε, αλλαγές που έρχονται κατά την προσωπική μας γνώμη πρόχειρα, στο πόδι και αποσπασματικά, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πολλές από τις αλλαγές είναι στο κομμάτι που αφορούν τις Τοπικές Κοινότητες, όπου προτείνεται η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα Τοπικά Συμβούλια, η κατάργηση του Τοπικού Συμβουλίου της έδρας του Δήμου, η ανισότητα του τρόπου εκλογής συμβούλων στα Τοπικά Συμβούλια, μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων Κοινοτήτων.
Πραγματικά αναρωτιόμαστε ποια μυαλά είναι αυτά που προτείνουν τέτοιες «μεταρρυθμίσεις», οι οποίες στερούνται οποιασδήποτε λογικής και είναι ένα τεράστιο αναχρονιστικό πισωγύρισμα. Αντί να πάμε μπροστά, ολοταχώς προς τα πίσω;
Οι Τοπικές Κοινότητες είναι διαχρονικά εκείνος ο θεσμός της τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, ο πιο κοντινός και στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη. Τα Τοπικά Συμβούλια, ο Πρόεδρος, οι τοπικοί σύμβουλοι γίνονται καθημερινοί αποδέκτες όλων των προβλημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των κατοίκων, φροντίζουν και μεριμνούν για να δρομολογείται η λύση τους, λογοδοτούν κάθε μέρα στους κατοίκους των οικισμών.
Είναι μεταρρύθμιση η μετατροπή των Τοπικών Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών;
Δηλαδή μεταρρυθμίζουμε τον θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων, φέρνοντας την διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, ευνοώντας τις παρασκηνιακές συμφωνίες, τις δοσοληψίες και τις ίντριγκες;
Αντί να απελευθερώσουμε δυνάμεις στα χωριά μας, τα οποία ερημώνονται χρόνο με τον χρόνο, κάνοντας την μία και μοναδική πραγματική μεταρρύθμιση, η οποία είναι απλούστατη και με κοινή λογική, ενιαίο ψηφοδέλτιο Τοπικών Κοινοτήτων ανεξάρτητο από τους δημοτικούς συνδυασμούς, ερχόμαστε να δώσουμε την χαριστική βολή διαιρώντας τους ελάχιστους κατοίκους των χωριών μας;
Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο Τοπικού Συμβουλίου, ανεξάρτητο από τους δημοτικούς συνδυασμούς, θα εξασφαλίζει ότι οι πολίτες θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς δεσμεύσεις να επιλέγουν άξιους ανθρώπους, επαγγελματικά και κοινωνικά καταξιωμένους, με συλλογική δράση, με πολιτική παρουσία, κοινωνικά μορφωμένους, με καλή έξωθεν μαρτυρία, αυτόνομες προσωπικότητες κ.λπ. 
Αυτός ο τρόπος θα εξασφαλίσει την ενότητα και την αποφυγή φαινομένων διαίρεσης κατοίκων χωριών. Θα εξαλείψει τα γνωστά φαινόμενα στα χωριά μας, οι εκλογές να μετατρέπονται κάθε φορά σε ένα μεγάλο αλισβερίσι, όπου ευνοούνται αυτοί που είναι οι πιο καλοί στο παρασκήνιο και στις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και άνθρωποι καθόλα άξιοι, να μην τολμάν καν να ασχοληθούν, γιατί ο κώδικας αξιών τους, δεν τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται με τακτικές που προσβάλουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει το συγκεκριμένο θέμα να το δει με προσοχή, τελείως διαφορετικά, να αναθεωρήσει και να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν κοστίζουν κιόλας, αν πραγματικά νοιάζεται για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αυτά που προτείνονται δυστυχώς είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα και δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητούμενα της εποχής μας και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, με παρέμβαση της, τα έθεσε όλα αυτά τα θέματα στην σωστή τους βάση και η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών πρέπει και επιβάλλεται να ακούσει.
Αυτό που προτείνεται, είναι ότι πιο αναχρονιστικό και συντηρητικό, που αναδύει άρωμα πολιτικής μούχλας.

5 σχόλια:

  1. Μόνο μεταρρύθμιση δεν λέγεται αυτό το αντικοινωνικό αυτοδιοικητικό 'σχέδιο'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δηλαδή κ. Βορίδη << Μέγα Δημοκράτη >> είναι κακό εάν υπάρχουν 4-5 ελεύθεροι πολιτικοποιημένοι άνθρωποι σε κοινότητες και θέλουν να συμμετέχου στα κοινά των κοινοτήτων τους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί να "εξαναγκάζονται" οι ελεύθεροι και πολικοποιημένοι άνθρωποι σε κοινότητες να συμμετέχουν σε κάθε "είδους" δημοτικές παρατάξεις των δήμων.
    Είναι αυτό ελεύθερη αυτοδιοικητική δημοκρατία κοινοτήτων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπισθοδρομικό! Πρέπει ως πολίτες να τοποθετούμαστε επι θεμάτων ανεξάρτητοι απο παρατάξεις. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία. Μου έκανε εντύπωση που στην τελευταία διαδικτυακή συζήτηση έγιναν ομιλίες εκ μέρους παρατάξεων που πολύ πιθανόν στο μέλλον να υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες,
    σημαίνει αμεσότερη και ανεξάρτητη έκφραση μεταξύ των τριών εκφράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
    κοινότητα, δήμος, περιφέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.