Αυστηρή επιστολή του Δημάρχου Πόρου προς τον Υπουργό Τουρισμού. Ένα Υπουργείο που διαχρονικά σιωπά και «ξεχνά» να γνωμοδοτήσει.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Μία πολύ αυστηρή επιστολή έστειλε ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης, προς τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, σχετικά με την απαράδεκτη στάση που επιδεικνύει το Υπουργείο Τουρισμού στην υπόθεση των ιχθυοτροφείων και της δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο.
Το Υπουργείο Τουρισμού διαχρονικά ένοχα σιωπά, δεν γνωμοδοτεί και δια της εσκεμμένης παραλείψεως και με την σιωπή του, το 2011 προέκυψε αυτό το εκτρωματικό Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, φτιαγμένο από τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου με τα θέλω τα δικά τους και μόνο, όπου συμπεριέλαβαν τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις, αγνοώντας την πολύπλευρη ανάπτυξη του θαλασσίου χώρου.
Αναγνώστε παρακάτω την επιστολή:

------------------------------

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σε συνέχεια των από 7.10.2020, 17.11.2020 και 11.12.2020 εγγράφων μου και της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήσαμε στις 16.12.2020, επισημαίνω ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο σας δεν έχει ακόμα αποστείλει γνωμοδότηση επί της περιβαλλοντικής Μελέτης (Σ.Μ.Π.Ε.) δημιουργίας βιομηχανικής ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας (Π.Ο.Α.Υ) στον Πόρο.
Όπως σας ανέπτυξα και στην τηλεδιάσκεψή μας, η διαχρονική αδράνεια του Υπουργείου σας επί του θέματος αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίο αρρωστημένα σχέδια που προβλέπουν τη βίαιη βιομηχανοποίηση του νησιού μας έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά (Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών του 2011) και πλέον βρίσκονται σε τελική φάση υλοποίησης. Ειδικότερα, επεσήμανα ότι το Υπουργείο σας ουδέποτε είχε απαντήσει: α) στο από 1.4.2011 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο του διαβιβάστηκε αντίγραφο της Σ.Μ.Π.Ε. του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών για έκφραση γνώμης, με συνέπεια να θεσμοθετηθούν αυτούσιες στην Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε όλες οι ορέξεις του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας για εκμετάλλευση του παράκτιου χώρου της χώρας και β) στο από 6.2.2013 έγγραφο της μελετητικής εταιρείας AMBIΟ, με το οποίο διαβιβάστηκε στον Ε.Ο.Τ. σχέδιο της Σ.Μ.Π.Ε. για την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.
Σήμερα, είναι η τρίτη διαδοχική φορά που το Υπουργείο Τουρισμού δεν έχει εκφράσει γνώμη επί του τελικού πλέον σταδίου του σχετικού σχεδιασμού, καθώς δεν έχει έως σήμερα απαντήσει στο από 12.7.2020 έγγραφο, με το οποίο το ΥΠ.ΕΝ. τού διαβίβασε την τελική Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, προκειμένου να εκφράσει τη γνώμη του εντός 45 ημερών. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με την υπ’ αριθμ. 121/2020 ομόφωνη Απόφαση - Ψήφισμά του που σάς διαβιβάστηκε στις 7.10.2020 απηύθυνε έντονη διαμαρτυρία στο Υπουργείο σας για την αδράνειά του και τη μη-ανταπόκριση στις αρμοδιότητές του και το κάλεσε να εκφράσει, έστω και εκπρόθεσμα, γνώμη επί του θέματος, και το ίδιο ακριβώς σάς παρακάλεσα προσωπικά και εγώ πριν δύο μήνες στην τηλεδιάσκεψή μας.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της γνωμοδότησης, όπως σάς επισήμανα και προφορικά, θεωρώ ότι το Υπουργείο σας οφείλει να διορθώσει σκανδαλώδεις παραλείψεις του παρελθόντος, εκφράζοντας, έστω και στο τελικό αυτό στάδιο, την κάθετη αρνητική του γνώμη επί των σχεδίων που θέλουν να μεταβάλουν ένα αμιγώς τουριστικό νησί σε βιομηχανική ζώνη.
Το Κράτος, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, έχει μεν συνέχεια, όπως μου αναφέρατε, αλλά το δόγμα αυτό προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την εξακολούθηση παραλείψεων, σφαλμάτων και σκανδάλων, και είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνείτε σε αυτό. Κλείνοντας, θέλω να σας παρακαλέσω και πάλι να φροντίσετε για την άμεση γνωμοδότηση του Υπουργείου σας επί του επίμαχου θέματος.

Με τιμή

Ο Δήμαρχος Πόρου
Ιωάννης Δημητριάδης»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.