Το θέμα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, έρχεται (έχει έρθει) και στην περιοχή μας.


Το επόμενο μεγάλο θέμα και για την Αιτωλοακαρνανία (και για όλη την Ελλάδα), φαίνεται πως είναι τα αιολικά πάρκα, που ανεξέλεγκτα αρχίζουν να εγκαθίσταται σε κάθε βουνό του νομού, σε άλλη μία ιστορία όπου επιλέγεται η γνωστή διαδρομή, ανάπτυξη χωρίς σχεδιασμό, χωρίς στρατηγική στόχευση, χωρίς κανόνες, όλα επιτρέπονται παντού, με κύριο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, πιο γρήγορη και πιο εύκολη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Μπορείτε να δείτε όλες τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, κάθε τεχνολογίας, σε όποιο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται, χρησιμοποιώντας τον διαδραστικό χάρτη (δείτε εδώ) και θέτοντας κάποιες επιθυμητές επιλογές στα φίλτρα της φόρμας.
Στην σελίδα στο Facebook της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των βουνών της Αιτωλοακαρνανίας, δημοσιεύτηκαν χάρτες με τρεις νέες επενδύσεις αιολικών πάρκων, με μία από αυτές να αφορά την περιοχή μας και συγκεκριμένα το όρος Βελούτσα, πάνω από Αστακό, Καραϊσκάκη και Βασιλόπουλο, για την οποία επένδυση, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) έχει ανεβεί για διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου - Η.Μ.Π. (δείτε εδώ), με καταληκτική ημερομηνία για την δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25-5-21.
Για να συμμετέχετε στην δημόσια διαβούλευση, απαιτείται εγγραφή σας με πιστοποίηση Taxisnet και με εξουσιοδότηση ως ενδιαφερόμενο κοινό.
Μέσω αυτής της φόρμας κάθε ενδιαφερόμενος, τα οικεία δημοτικά συμβούλια, τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, οι κάτοικοι και οι σύλλογοι των περιοχών, θα πρέπει να λάβουν γνώση της συγκεκριμένης Μ.Π.Ε. και να εκφράσουν την γνώμη τους, καταθέτοντας το έντυπο Δ11 στο Η.Π.Μ.
Σήμερα η παγκόσμια τάση στον τομέα των αιολικών πάρκων, είναι να αποφεύγεται η κοστοβόρα από άποψη τοποθέτησης - συντήρησης και με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εγκατάσταση αιολικών σταθμών στους ορεινούς όγκους και να προτιμούνται υπεράκτιες θαλάσσιες περιοχές απομονωμένες χωρίς άλλη χρήση.


Επίσης μία πολύ νέα τεχνολογία στις ανεμογεννήτριες, η οποία θα βρει ευρεία εφαρμογή τα επόμενα χρόνια, είναι η ανεμογεννήτρια χωρίς κινούμενα μέρη (δείτε εδώ), η οποία έχει πολλαπλά οφέλη και με πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στο δια ταύτα και γι αυτή την υπόθεση ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και οι πολίτες να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα για το τι συμβαίνει με την ανάπτυξη των Α.Π.Ε., στις οποίες εξ αρχής κανείς δεν είναι αντίθετος και προσωπικά είμαστε πολύ υπέρ, αλλά το ουσιώδες του θέματος είναι με τι όρους και κανόνες θα συμβεί η ανάπτυξη τους και τα οφέλη να πάνε στους πολίτες και στις κοινωνίες. 

6 σχόλια:

  1. ΟΠΟΤΕ ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΙΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ .ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ .ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΚΑΡΒΟΥΝΟ Ή ΗΛΙΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα θες ανεμογεννητριες και φωτοβολταϊκά, βάλ'τα στο χωράφι σου και πλήρωσέ τα από την τσέπη σου, όχι με τις επιδοτησεις απο την Ε.Ε., που τις πληρώνουμε όλοι!!! Φτάνει πια, όχι άλλη κοροϊδία... οι χώρες αυτές που επικαλείσαι έχουν το ακριβότερο ρέυμα στον κόσμο εξ αιτιας των ψευτο-ΑΠΕ. Οσο για το ψευτο-δίλημμα "καρβουνο ή ήλιος", "καβουνο ή αέρας" κτλ κτλ, ακόμα και ενα παιδάκι νηπιαγωγείου καταλαβαίνει οτι ο αερας και ο ηλιος μπορει να ειναι χρησιμοι για κανα στεγνωμα μπουγάδας, και όχι για 100% παραγωγή ενέργειας καθώς ούτε αέρα έχουμε 24 ώρες το 24ωρο, ούτε ήλιο...

      Διαγραφή
  2. Το ζήτημα είναι να κατανοήσετε ότι το πρόβλημα με την καύση του λιγνίτη δεν θα λυθεί είτε μπουν ανεμογεννήτριες είτε όχι! Η ενέργεια των αιολικών πάρκων δεν αποθηκεύεται, όταν φυσάει αέρας παράγεις, όταν δεν φυσάει όχι! Πέραν αυτού, η διάρκεια ζωής ενός αιολικού πάρκου είναι περίπου 20 χρόνια; Αξίζει να καταστρέψουμε τον τόπο μας για την παραγωγή ηλεκτρισμού για 20 χρόνια προς όφελος ΜΟΝΟ εταιρειών που επιδοτούνται από το κράτος με τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτά; Επίσης θέλετε να μας φέρετε ένα παράδειγμα κάποιας χώρας που να έχει διαλύσει τα βουνά της μαζί με τα οικοσυστήματα για να τοποθετήσει αιολικά; Θέλετε να φέρετε έστω ένα παράδειγμα έστω μίας ανεμογεννήτριας στις ελβετικές Άλπεις; Και μην μου πείτε ότι οι Ελβετοί δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον... Ενημερωθείτε λοιπόν σωστά για το ζήτημα και μάθετε ότι τα αιολικά πάρκα ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΚΑΝΈΝΑ ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΌ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Προκαλούμε μην αναστρέψιμη καταστροφή σε ένα οικοσύστημα με κανένα όφελος, η όλη διαδικασία γίνονται για να φαγωθούν επιδοτήσεις και να πλουτίσουν τσέπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι ακριβώς αυτό το δίλημμα. Σαφώς απε. Απλά είμαστε η χώρα που θα μπουν ανεμογεννητριες παντού. Ενώ στη Γερμανία για παράδειγμα η κυβέρνηση έχει σταματήσει πλέον να δίνει βουνά και άδειες. Εμείς οι πονηρεοι δώσαμε την άδεια μέχρι και στο Λύκειο Όρος την έγκριση, η ΡΑΕ, να εγκατασταθουν 72 ανεμογεννητριες. Λύκειο Όρος είναι το βουνό πάνω από την αρχαία Ολυμπία. Αυτή είναι η διαφορά. Ευτυχώς που το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε 25 εναντίον 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που διαφαίνεται ότι θα υπερισχύσει είναι η νέα τεχνολογία των ανεμογεννητριών χωρίς κινούμενα μέρη.
    Οπότε και δεν χρειάζεται βιασύνη. τις αποφάσεις για τις άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, πλήν των φωτοβολταϊκών πάρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που διαφαίνεται ότι θα υπερισχύσει είναι η νέα τεχνολογία των ανεμογεννητριών χωρίς κινούμενα μέρη.
    Οπότε και δεν χρειάζεται βιασύνη. στις αποφάσεις για τις άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, πλήν των φωτοβολταϊκών πάρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.