Ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Βασιλόπουλου Πάνο Πετρονικολό.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9-5-21 με πρωτοβουλία των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου διαδικτυακή συζήτηση, για το ζήτημα των ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου μας (Βελούτσα & Καλλίδρομο) που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, με τη συμμετοχή πολιτών, μελών του Δ.Σ του Δήμου, των Προέδρων καθώς και πολιτών που ασχολούνται με τα κινήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν στις τοπικές κοινωνίες (Άγραφα, Ακαρνανικά όρη, Αιγαίο), καθώς και εκπροσώπων της εταιρείας που έχει αιτηθεί τη δημιουργία της.
Η συζήτηση αποδείχθηκε άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική των επιπτώσεων που θα έχει για τον τόπο μας.
- Δεν υπάρχει μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κτηνοτροφία της περιοχής, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τεράστιες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης που υπάρχουν και οι οποίες θα αποψιλωθούν, είτε για οδοποιία είτε για τις βάσεις που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.
- Καμία μελέτη επίσης αντιπλημμυρικών έργων και αντιμετώπισης φαινομένων κατολισθήσεων, δεδομένου ότι και τα τρία χωριά Αστακός Καραισκάκη Βασιλόπουλο, βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη Βελούτσα, που όπως είναι γνωστό όχι στο μακρινό παρελθόν είχαμε τέτοια φαινόμενα.
- Καμία μελέτη για την τύχη των τεράστιων χωματουργικών όγκων που θα προκύψουν.
- Συνολικά οι επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.
- Τα όποια ανταποδοτικά οφέλη κρίνονται μηδαμινά έως ανύπαρκατα και αμφιβόλου εισπραξιμότητας.
Η συζήτηση για την γενικότερη αξία της χρησιμοποίησης της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας σαφώς και έχει ενδιαφέρον και προφανώς κανείς δεν τοποθετείται αφοριστικά, προκύπτει όμως μια τέτοια κατεύθυνση να παίρνει υπόψιν της πολλές παραμέτρους:
- Τοπικότητα και κατά περίπτωση μικρές ΑΠΕ.
- Γενικότερος σχεδιασμός και όχι άναρχη επιλογή από τον κάθε ενδιαφερόμενο.
- Σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
- Μέριμνα προστασίας του οικοσυστήματος.
- Διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην κατεύθυνση του περιορισμού της ενεργειακής ζήτησης.
- Σε κάθε περίπτωση όχι με γνώμονα κέρδος του επιχειρηματία αλλά το όφελος της κοινωνίας.
Καταγράφηκε με σαφήνεια η διάθεση αντίδρασης των συμμετεχόντων και συνολικά της κοινωνίας κάτι που συνεπάγεται και επόμενες δράσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.