Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος: «Προκαταρκτική Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Υδατοκαλλιεργειών στις Ακτές και τις Νησίδες της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας».


Πηγή: Σελίδα Facebook
Archipelagos - Institute of Marine Conservation.

Ολοκληρώθηκε εχθές διαδικτυακή ημερίδα για την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος με θέμα: «Προκαταρκτική Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Υδατοκαλλιεργειών στις Ακτές και τις Νησίδες της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας».
Η μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα από μέλη των τοπικών κοινωνιών είναι ενδεικτική της έντονης ανησυχίας που έχει προκαλέσει η προγραμματιζόμενη αύξηση (κατά 170%) της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις Δυτικές Ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ επί χρόνια έχουν μισθωθεί περίπου 1.000 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης, προγραμματίζονται να αυξήσουν την μίσθωση στα 1.800 στρέμματα, δεσμεύοντας όμως 41.000 στρέμματα, δηλαδή 22 φορές μεγαλύτερη έκταση από αυτή που πρόκειται να αξιοποιήσουν.
Η ευρύτερη περιοχή του Αστακού – Εχινάδων – Καστού – Κάλαμου, ήδη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγει το 18-20% της συνολικής εθνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας. Οι υπερενταντικές ιχθυοκαλλιεργητικές πρακτικές έχουν ήδη προκαλέσει έντονη επιβάρυνση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στον τουρισμό και στην αλιεία. Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος δείχνουν ένα νεκρό τοπίο – κατεστραμμένα θαλάσσια οικοσυστήματα από την επί δεκαετίες παραμονή των μονάδων στα ίδια σημεία.
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, συμμετείχε στην ημερίδα ως Επιστημονικός Σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα των πολιτών ενάντια στην ΠΟΑΥ. Ενάντια δηλαδή στην ολοκληρωτική βιομηχανοποίηση της παράκτιας ζώνης, η οποία θα αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτήν την περιοχή, της τόσο μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.