Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών: Η σημασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας για το θαλάσσιο οικοσύστημα.


Πηγή: Σελίδα Facebook

Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών σήμερα και μία καλή αφορμή για να θυμηθούμε ότι για να έχουμε υγιείς θάλασσες πρέπει να προστατεύουμε τα δάση των θαλασσών μας. Στα ελληνικά νερά τα θαλάσσια δάση μας είναι τα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Γνωρίζατε ότι:
  • από αυτά εξαρτάται η παραγωγικότητα των θαλασσών μας, αλλά και της αλιείας,
  • αποτελούν σημαντικό σύμμαχο μας για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα συγκριτικά με τα τροπικά δάση,
  • από αυτά εξαρτάται η ύπαρξη των παραλιών - καθώς με το βαθύ ρίζωμα τους αποτρέπονται φαινόμενα διάβρωσης παραλιών,
  • αποτελούν σημαντικό οικοσύστημα για περισσότερα από 300 είδη φυκών και 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων,
  • λόγω του ιδιαίτερα αργού ρυθμού ανάπτυξης τους (6cm/χρόνο), όταν καταστραφεί ένα λιβάδι Ποσειδωνίας στα βαθύτερα νερά μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 100 χρόνια για να ξανασχηματιστεί.
Και για όσους δεν κατανοούν την σημασία των φυσικών μας πόρων, να τονίσουμε και την αξία των υπηρεσιών οικοσυστήματος που προσφέρουν στον άνθρωπο τα λιβάδια Ποσειδωνίας, η οποία σύμφωνα με σχετική έρευνα εκτιμάται ότι φτάνει τα € 150.000.000/χλμ2.
Έως σήμερα εκτιμάται ότι σε όλη τη Μεσόγειο έχει καταστραφεί έως και το 50% των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας - κυρίως στη Δυτική Μεσόγειο. Στις ελληνικές θάλασσες όπου ακόμα επιβιώνουν κάποιες από τις σημαντικότερες εκτάσεις. Όμως, τώρα που ξεκινάει η τουριστική περίοδος, πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα Ποσειδωνίας πρόκειται να καταστραφούν και φέτος από τα δεκάδες χιλιάδες σκάφη που θα αγκυροβολήσουν ανεξέλεγκτα. Η ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες καταστροφής των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.