Διαδικτυακή Πολιτιστική-Επιστημονική Ημερίδα «ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ, ΒΑΛΤΙ, ΑΣΤΑΚΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ».


Αστακός, 24/06/2021
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,
ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτισμός Περιβάλλον, Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στον Δήμο Ξηρομέρου» ανακοινώνει τη διοργάνωση πολιτιστικής-επιστημονικής ημερίδας με θέμα «ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ, ΒΑΛΤΙ, ΑΣΤΑΚΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της σχέσης ανάμεσα στον πλούτο του φυσικού τοπίου και την κληρονομιά του πολιτισμού στην περιοχή του Ξηρομέρου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 από τις 09:30 ως τις 13:30 και μπορούν να την παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:


Τα θέματα των εισηγήσεων αφορούν:
· τον φυσικό πλούτο του Βελανιδοδάσους και του Βαλτίου.
· τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην οικιστική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη του τόπου
· την ανάδειξη των αρχαίων, βυζαντινών και νεότερων μνημείων της περιοχής.
· τη διατύπωση προτεινόμενων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Εισηγητές στην ημερίδα είναι οι εξής:
· Βικάτου Ολυμπία, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
· Μπαρμπαρούσης Γεώργιος, Δρ. Φιλοσοφίας.
· Στρατούλης Γεράσιμος, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα».
· Αγγέλη Μαρία, Εκπαιδευτικός, Δρ. Λαογραφίας.
· Αυγέρης Σάββας, Προϊστάμενος Δασονομείου Θέρμου.
· Πόλκα Χάρις, Αρχαιολόγος MSc, Υπ. Δρ. Ιονίου Πανεπιστημίου.
· Χουλιάρας Σπύρος, Ιστορικός MSc., Αρχειονόμος, Αρχαιολόγος, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
· Παπανδρέου Γεώργιος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου.
· Ζαγκότας Βασίλειος, Εκπαιδευτικός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής.

Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.

ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

----------------------------------

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ»

Διαδικτυακή Πολιτιστική-Επιστημονική Ημερίδα
«ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ, ΒΑΛΤΙ, ΑΣΤΑΚΟΣ:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Σάββατο 3 Ιουλίου 2021.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

09.30 – 09.45: Προεδρείο: Αδάμης Ευθύμιος, Φιλόλογος-Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας. Έναρξη της ημερίδας από τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Πολύζο Βασίλειο.
Χαιρετίζουν την ημερίδα ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκης Ιωάννης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Αστακού και ο συντονιστής του έργου κ. Χουλιάρας Σπύρος.

09.45 – 10.05: Βικάτου Ολυμπία, Δρ. Αρχαιολογίας, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. «Οδοιπορικό στα μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου».

10.05 - 10.25: Μπαρμπαρούσης Γεώργιος, Δρ. Φιλοσοφίας, Διδάσκων Τμ. Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α. «Η καταστροφή του Ακαρνανικών δασών».

10.25 – 10.45: Στρατούλης Γεράσιμος, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα». «Η Διάσωση του δάσους βελανιδιάς. Αναγκαιότητα για τον τερματισμό της ερημοποίησης (Κλιματικής Αλλαγής) του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας».

10.45 – 11.00: Διάλειμμα.

11.00 – 11.20: Αγγέλη Μαρία, Εκπαιδευτικός, Δρ. Λαογραφίας. «Το Bελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και ο Kόσμος του βελανιδιού…»

11.20 – 11.40: Αυγέρης Σάββας, Προϊστάμενος Δασονομείου Θέρμου. «Διαχείριση και προστασία Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου. Δυνατότητες-περιορισμοί».

11.40 – 12.00: Πόλκα Χάρις, Αρχαιολόγος MSc., Υπ. Δρ. Ιονίου Πανεπιστημίου. «Μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου».

12.00 – 12.15: Διάλειμμα.

12.15 – 12.35: Χουλιάρας Σπύρος, Ιστορικός MSc., Αρχειονόμος, Αρχαιολόγος, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συντονιστής του Προγράμματος. «Νεότερα πολιτιστικά τοπία: Η αποξήρανση του έλους Λεσίνι και ο οικισμός Βαλτί».

12.35 – 12.55: Παπανδρέου Γεώργιος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου. «Η πόλη του Αστακού από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας».

12.55 – 13.15: Ζαγκότας Βασίλειος, Εκπαιδευτικός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής. «Προτάσεις διδασκαλίας για το Βαλτί και το Βελανιδοδάσος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

13.15 – 13.30: Σύνοψη – Συμπεράσματα της Ημερίδας και Λήξη των Εργασιών.

Σύνδεσμος ζωντανής παρακολούθησης: https://youtu.be/dIdM18bmnoY

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.