«Ξεπαγώνει» η εκτός σχεδίου δόμηση – Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις πολεοδομίες.


Της Μαριάννα Τζάννε.
21 Ιουλίου, 2021 7:00 μ.μ.

Το 37% των υπηρεσιών δόμησης έχουν μέσο όρο έκδοσης οικοδομικών αδειών τις 100 μέρες - Πώς χτίζονται τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα - Ρύθμιση και για τους κοινόχρηστους δρόμους - Προεδρικό Διάταγμα για το Μάτι τρία χρόνια μετά την τραγωδία.

Aλλαγές στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) ώστε να αντιμετωπιστούν οι αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, ακόμη και εκεί που υπάρχει προσωπικό, προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Ταγαράς.
Όπως ανέφερε, από τις 160 περίπου ΥΔΟΜ που λειτουργούν, 13 έχουν μέσον όρο έκδοσης οικοδομικών αδειών 20 μέρες, 42 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο 50 ημέρες, 44 ΥΔΟΜ 75 ημέρες, 23 ΥΔΟΜ 100 ημέρες και 37 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης πάνω από 100 ημέρες.
Το 60% αυτών των καθυστερήσεων αφορούν το 40% των Μηχανικών. Από τις 160 υπολειπόμενες, που θα έπρεπε να λειτουργήσουν στους Δήμους, όλα αυτά τα χρόνια, 6 μόνον έχουν προστεθεί. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι καθυστερήσεις, πολύ περισσότερο που οι άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά» δήλωσε.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά χθες και στο «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και στα κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, που αντιμετωπίζονται με τις νέες ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση του ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
Όπως σημείωσε, επειδή παρατηρήθηκαν προβλήματα στην ερμηνεία και την εφαρμογή του νόμου (Ν. 4759/2020) με αποτέλεσμα πολλές Υπηρεσίες Δόμησης να μην εκδίδουν άδειες, με τις θεσπισμένες πλέον διατάξεις του νομοσχεδίου, το ΥΠΕΝ, έρχεται να αποσαφηνίσει που ισχύει ο νόμος και να καθορίσει τους όρους δόμησης εκεί όπου δεν υπάρχει πρώτο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού (π.χ Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου κ.α).

Πώς χτίζονται τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα.
Με βάση τον νόμο στις κατά παρέκκλιση αρτιότητες δόθηκε με μια μεταβατική διάταξη η δυνατότητα οικοδόμησης για δυο χρόνια.
Ωστόσο ενώ προβλέφθηκε η μείωση της κάλυψης για κατοικίες στα 186 τ.μ. για οικόπεδα από 2 έως τα 4 στρέμματα, δεν υπήρξε πρόβλεψη για τους όρους δόμησης στις μικρότερες παρεκκλίσεις, στα 750 τ.μ. και στα 1.200 τ.μ.
Σε αυτές το ΥΠΕΝ με ένα μαθηματικό τύπο που εξειδικεύτηκε σε τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και για να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις ξεκαθάρισε ότι στα οικόπεδα από 1.200 τ.μ. και έως 2000 τ.μ. η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ. και σε γήπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ., διαμορφώνεται σε 86 τ.μ. από 100 τ.μ.
Επανακαθορισμός υπήρξε και στην επιβάρυνση κόστους αδείας, διευκρινίζοντας ότι είναι 5% επί του συμβατικού προϋπολογισμού με την προσθήκη 5/1000 (τοις χιλίοις) εκεί όπου υπάρχει αναλυτικός προϋπολογισμός ενώ ταυτόχρονα τέθηκαν όρια κατώτατο τα 250 ευρώ και ανώτατο τα 5.000 ευρώ.

Ρύθμιση και για τους κοινόχρηστους δρόμους.
Ως σημαντική παρέμβαση κρίνεται και η διάταξη για την έννοια του κοινόχρηστου δρόμου στην εκτός σχεδίου δόμηση που καθορίζει την δόμηση ενός οικοπέδου.
«Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που είναι διαχρονική εκκρεμότητα, ειδικά μετά το 2003, ερχόμαστε και περιλαμβάνουμε διατάξεις που λένε ότι μπορεί ο Δήμος ή και το Υπουργείο να καταγράψει τους δρόμους με προδιαγραφές και κριτήρια που ορίζονται με Υπουργική Απόφαση και κατόπιν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – αφού θα έχει προηγηθεί Προεδρικό Διάταγμα – με απόφαση κύρωσης να μπορεί να κυρώσει το κοινόχρηστο δίκτυο» ανέφερε ο κ Ταγαράς.
Σε ό,τι αφορά την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου για την οποία προβλέπεται παράταση στην βεβαίωση μηχανικού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 6.600 αιτήσεις στην ΗτΚ και από αυτές οι 3.500 αιτήσεις αφορούν σε μεταβιβάσεις. Την τελευταία εβδομάδα υποβάλλονταν περίπου 250 αιτήσεις κάθε μέρα μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας για μεταβιβάσεις.

Έρχεται το Προεδρικό Διάταγμα για το Μάτι.
Τρία χρόνια μετά την καταστροφή στο Μάτι, το ΥΠΕΝ προωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αποτελεί την πρώτη φάση για την πολεοδόμηση της περιοχής. Ταυτόχρονα, υπογράφεται η δεύτερη φάση του σχεδιασμού, το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, (το ρυμοτομικό σχέδιο και η πράξη εφαρμογής), για το οποίο δίνεται παράταση για ένα χρόνο, μέχρι τις 23 Ιουλίου του 2022.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.