Δελτίο τύπου της Επιτροπής Αγώνα για την γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α.


29/07/2021
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ-ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ Π.Ο.Α.Υ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α

Την Δευτέρα 26.7.2021, κοινοποιήθηκε στον Δήμο Ξηρομέρου η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α.), επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας. Μετά την μελέτη της διαπιστώσαμε τα εξής, τα οποία θα θέλαμε να μοιραστούμε με τους κατοίκους της περιοχής και όσους άλλους ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες εξελίξεις.
Όλοι γνωρίζουμε ότι συχνά η Ελληνική Διοίκηση και γραφειοκρατία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τήρηση των νόμων, ιδίως όταν αυτοί που τους παραβιάζουν είναι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η γενική αυτή διαπίστωση στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει καταστεί βεβαιότητα και μόνο από το γεγονός ότι:
α) Έχουν περάσει ΕΞΙ μήνες από την υποβολή της καταγγελίας μας για αυθαίρετη επέκταση (διπλασιασμό) των θαλάσσιων εκτάσεων που έχουν καταλάβει ορισμένες ιχθυοκαλλιεργητικές επιχειρήσεις και ουδείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει απαντήσει σε αυτήν, ούτε έχει προβεί σε κάποια ενέργεια,
β) Ουδείς επίσης έχει απαντήσει στην έγγραφη αναφορά μας στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να μας εξηγήσει πώς και γιατί παρέλειψαν να αναφέρουν την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων (δημοσιευμένων σε ΦΕΚ) εντός της περιοχής που θέλουν να περιληφθεί στην υπό εξέταση ΠΟΑΥ.
Μετά την δημοσίευση της απόφασης του ΚΕΣΥΧΩΘΑ, μας έγινε σαφές ότι η Ελληνική Διοίκηση δεν διστάζει ακόμα και να παραβιάζει κατάφωρα και την ελαστική νομοθεσία που η ίδια έχει θεσπίσει, προκείμενου να ικανοποιούνται τα φίλια επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι διαπιστώσαμε ότι οι «τεχνοκράτες» του ΚΕΣΥΧΩΘΑ, προκείμενου να φαίνεται νόμιμη η ίδρυση της ΠΟΑΥ εξέδωσαν μία απόφαση/γνωμοδότηση:
  • χωρίς να κάνουν σε αυτήν οιαδήποτε αναφορά στην περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί στον βυθό των ακτών μας και για τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη που κινδυνεύουν - όπως απέδειξαν τα στοιχεία της οργάνωσης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ που τους υποβάλαμε – και παρά το γεγονός ότι η περιβαλλοντική ζημία αφορά και σε προστατευόμενες (υποτίθεται) περιοχές του Δικτύου NATURA 2000,
  • όπου μπορούσαν διαστρέβλωσαν το περιεχόμενο ή και παρέβλεψαν τελείως κάθε διάταξη νόμου που εμποδίζει την ίδρυση της συγκεκριμένης ΠΟΑΥ,
  • παρουσίασαν τις τουριστικές επενδύσεις που υπάρχουν ή αναμένουμε στην περιοχή μας, ως ανυπόστατες «…διότι δεν επιβεβαιώνονται από την αλληλογραφία…» με το Υπουργείο Τουρισμού ή το Υπουργείο Ανάπτυξης (!) και κυρίως
  • για τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες των εγκατεστημένων ιχθυοκαλλιεργητικών επιχειρήσεων που τους υποδείξαμε, αφού κατά την ενώπιων τους συζήτηση απέτυχε η απόπειρα να επιρρίψουν την ευθύνη στην τοπική κοινωνία που δήθεν το επιτρέπει (!!!) τελικώς δηλώνουν αναρμόδιοι – δήλωση που μάλλον αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.
Τέλος, ακόμα και το γεγονός ότι με την γνωμοδότηση τα συνολικά δεσμευμένα για την ΠΟΑΥ θαλάσσια στρέμματα (παραγωγικά + υδρανάπαυση) από 41.180,37 έχουν μειωθεί στα 23.908,20, και στο παράκτιο ναι μεν μειώνονται από 10.939,88 στρέμματα (παραγωγικά + υδρανάπαυση) στα 6.736,69, μάλλον ως προσπάθεια καλοπιάσματος «με καραμελίτσες» της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να θεωρηθεί, αφού οι μεταβολές στα μισθωμένα στρέμματα και στην παραγωγικότητα, είναι πολύ μικρές και ουσιαστικά μένουν τα ίδια νούμερα που είχαν προταθεί με την αρχική Σ.Μ.Π.Ε. – πράγμα που σημαίνει ότι η καταστροφή του βυθού και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.
Συνεπώς, μετά και την θετική γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α, οι λόγοι της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας στον προτεινόμενο σχεδιασμό και οι στόχοι μας δεν άλλαξαν. Οι Εχινάδες πρέπει να προστατευτούν ως περιοχή Natura και το παράκτιο μέτωπο θα εξαιρεθεί από την δημιουργία Π.Ο.Α.Υ, γιατί σε αυτό οι κάτοικοι επιθυμούν τουριστική ανάπτυξη.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να τοποθετούνται σε ανοικτές θάλασσες, όπως γίνεται παντού σε όλο τον κόσμο και όχι να καταλαμβάνουν ακτές, παραλίες και κάθε κόλπο. Τίποτε δεν άλλαξε και στις προγραμματισμένες ενέργειές μας, διότι όπως φαίνεται και από το Δελτίο Τύπου που είχαμε εκδώσει μετά την συζήτηση στο ΚΕΣΥΧΩΘΑ, γνωρίζαμε εξ αρχής ότι υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα το συμβούλιο αυτό «….να λειτουργήσει ως όργανο ικανοποίησης των πολιτικών άνωθεν εντολών….» και έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και για το ενδεχόμενο αυτό.
Ο αγώνας συνεχίζεται - με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας – και θα αφορά την δημοσιοποίηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό της παντελούς αδιαφορίας του ελληνικού κράτους για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, αλλά και τις παραβάσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τόσο προς τις ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις που μεριμνούν για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και προς τις αρμόδιες δικαστικές και ανακριτικές αρχές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ-ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ Π.Ο.Α.Υ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

9 σχόλια:

  1. Οταν τα ψηφαλάκια τα έχουν
    σίγουρα, γιατί να ασχοληθούν.
    Βάλτετο καλά στο μυαλό σας.
    Μόνο με δυναμικές αντιδράσεις
    και απειλές μαυρίσματος
    καταλαβαίνουν κάποιοι κύριοι!!!
    Αλλά να μη μένουμε στα λόγια.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και επειδή το λένε αυτοί εκεί πάνω,
    ότι δέν έχει η παραθαλάσσια περιοχή μας τουριστική υπόσταση.Μα τους πιστεύψουμε ?
    έλεος κύριοι του ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α. δέν αντιλαμβάνεστε ότι εκτίθεστε ανεπανόρθωτα στην κοινή λογική και κοινωνική συνείδηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέν ξέρει ο απλός ο κόσμος εάν η παραθαλάσσια περιοχή μας είναι κστ' εξοχήν τουριστικό μέρος και γίνονται τουριστικές επενδύσεις.Περιμέναμε μα διαβάσουμε την ... αλληλογραφία για να το μάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέν ξέρειο κόσμος ότι η παραθαλάσσια περιοχή μας είναι κστ' εξοχήν τουριστικό μέρος και γίνονται τουριστικές επενδύσεις.
    Περιμένει να το μάθει ο κόσμος δια ... αλληλογραφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοί του ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α τι είναι. Εμπειρογνώμονες είναι. ή
    << νεκροθάφτες >> του Τουρισμού είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη ή τα υπερκέρδη του επεκτείνει την επενδυτική του δράση αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
    Και ο ρόλος της πολιτικής σε μια σύγχρονη δημοκρατία είναι να αντιτίθεται ή να εξισορροπεί με μέτρα και νόμους της πολιτείας την ροπή της κεφαλσιοκρατικής δύναμης προς οφελος του κοινωνικού συνόλου, διοτι η δημοκρατιά ως πολίτευμα πηγάζει απο την κοινωνία και είναι για την κοινωνία και δέν είναι η πραγματική δημοκρστιά ως πολίτευμα μόνο για την ανώτερη οικονομική τάξη μιας κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εκτίθονται στην κοινωνική συνείδηση όταν ισχυρίζονται ότι η περιοχή μας
    δεν ειναι τουριστική περιοχή
    και εκθετουν και αυτους που τους διόρισαν να εκπροσωπούν θεσμούς
    και την αλήθεια των πραγματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ηθική κοινωνική και δημοκρατική αντίσταση μεχρι την πλήρη δικαιωση του κοινωνικου μας αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οσο γι' αυτούς που ψηφίστηκαν για να υπερασπιζουν τσ σωστό για τον τόπο μας
    και αδυνατούν ή δεν θέλουν να ευθυγραμιστούν με το δίκιο και λογικό αίτημα της τοπικης μας κοινωνίας
    υπάρχει και ο δρομος της αξιοπρεπούς ιδιώτευσης.
    στην τοπικη μας δημοκρατία ουδείς εκλεγμένος ακρως απαραίτητος
    και αναντικατάστατος.
    Ο κοινωνικος μας αγώνας συνεχίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.