Προχωρά το νέο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Μύτικα. Συνεπής ο Δήμος Ξηρομέρου στις υποχρεώσεις του.


Κάθε μέρα που περνά, το νέο κτίριο του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα εξελίσσεται ομαλά και παίρνει την τελική του μορφή. Ένα πανέμορφο κτιριακό συγκρότημα, με πολλές και ευρύχωρες αίθουσες, μεγάλα προαύλια, με φωτοβολταϊκά πάνελ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με γήπεδο μπάσκετ και προβολείς, με πάρα πολύ πράσινο να προβλέπεται στα προαύλια του και στον περιβάλλον χώρο.
Ένα μεγάλο αγκάθι που δεν είχε προβλευθεί ήταν η διάνοιξη και κατασκευή παράπλευρης οδού (πεζόδρομος είναι) πρόσβασης στο νέο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Μύτικα και διαμόρφωση πεζοδρομίων περιμετρικά του νέου σχολείου.
Η Δήμος Ξηρομέρου και η Τεχνική του Υπηρεσία ανταποκρίθηκαν άμεσα και χρηματοδότησαν με ένα σεβαστό ποσό το μικρό τεχνικό που απαιτούνταν (δείτε εδώ) και όλα βαίνουν καλώς για την ολοκλήρωση του έργου.
Ακολουθεί παρακάτω ένα μικρό ιστορικό του έργου.
Σύντομο ιστορικό του έργου:
2006 - 2010: Επί Καποδιστριακού Δήμου Αλυζίας και Δημάρχου κ. Δημήτρη Τριποτσέρη, εκπονήθηκε μελέτη και εκδόθηκε οικοδομική άδεια για ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα. Η μελέτη είχε κάποια προβλήματα ως προς τις απαιτήσεις του Ο.Σ.Κ, ο οποίος τελικά δεν την ενέκρινε.
2011 - 2014: Επί Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου και Δημάρχου κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, με κινήσεις του Αντιδημάρχου κ. Σπύρου Λύτρα και κατόπιν παίρνοντας την σκυτάλη από αυτόν ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Ταμπάκης, ξεκίνησε και προχώρησε η σύνταξη νέας μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Μεσολογγίου, με υπεύθυνο τον αείμνηστο κ. Ηλία Τριχόπουλο, έναν Αρχιτέκτονα που πολλά σχολικά κτίρια στο νομό Αιτ/νίας φέρουν την υπογραφή του. Σκοπός ήταν το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μιας και ελέω μνημονίων ο Ο.Σ.Κ. μας είχε χαιρετήσει.
Παράλληλα με τον Δήμο Ξηρομέρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα, όλη την επίμαχη περίοδο, είχε συνεχείς επικοινωνίες και παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς και τον κ. Τριχόπουλο, ώστε να ολοκληρωθεί και να ωριμάσει η μελέτη και υπήρχε διαρκής άτυπη συνεργασία του μέλους του Συλλόγου κ. Γιώργου Πουρνάρα (γνώστης τέτοιων θεμάτων), με τον κ. Ηλία Τριχόπουλο, ώστε να προχωρήσει το θέμα (ο εκλιπών κ. Ηλίας Τριχόπουλος ήταν η ψυχή αυτού του έργου).
2014 - 2019: Επί Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου και Δημάρχου κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, βγήκε η σχετική δράση από την Περιφέρεια την Άνοιξη του 2016 και προς γενική μας έκπληξη, το ώριμο αυτό έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Μάϊο του 2016, λόγω δύο παραλείψεων στον φάκελο της αίτησης που υπέβαλλε ο Δήμος μας: 1) Είχε λήξει το παραχωρητήριο του οικοπέδου που θα ανεγείρετο το κτίριο και 2) Χάθηκαν οι προθεσμίες και δεν είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ξηρομέρου και Ιεράς Πόλεως Μεσολογίου όπως απαιτούνταν (δείτε εδώ).
Προσωπικά εκείνη την περίοδο, εμείς επιλέξαμε και ασκήσαμε πολύ σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή για τις παραλείψεις της, οι οποίες ήταν η αιτία να κινδυνεύει να χαθεί ένα ώριμο και σίγουρο έργο για τον Μύτικα και όλη την Δ.Ε. Αλυζίας. Σε κάθε κείμενο μας τότε, σε μία σειρά καυστικών δημοσιευμάτων μας για τα εγκληματικά λάθη της δημοτικής αρχής, τελειώναμε πάντα με την φράση: «Το έργο δεν έχει χαθεί και αν ο Δήμος το πάρει από την αρχή, θα το εντάξη σίγουρα».
Ο Δήμος Ξηρομέρου το πήρε από την αρχή και με σωστό τρόπο, τους υπόλοιπους 4 μήνες δούλεψε φτιάχνοντας έναν ολοκληρωμένο φάκελο αίτησης και το Νοέμβριο του 2016 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ πανηγυρικά, με δόξα και τιμή όπως ήταν το φυσιολογικό.
Κατόπιν, με πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ο Δήμος κατάφερε να δημοπρατήσει το Ιούλιο του 2018, όταν π.χ. το Θέρμο που μαζί ενταχθήκαμε, δημοπράτησε τον Ιούλιο του 2017.
Κατόπιν υπεγράφη η σύμβαση με τον μειοδότη την «Βλασταράς Α.Τ.Ε.», σε φυσιολογικούς χρόνους λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2018, εξ αιτίας του απαραίτητου εκ του νόμου προσυμβατικού ελέγχου (>500.000 €), ο οποίος θέλει 4 - 5 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Το Φεβρουάριο του 2019 ο εργολάβος μπήκε στο εργοτάξιο και ξεκίνησε τα αρχικά χωματουργικά έργα και έως σήμερα το έργο συνεχίζεται κανονικά, με τις αναμενόμενες καθυστερήσεις λόγω covid που επηρέασαν κάθε έργο.

1 σχόλιο:

  1. Ειναι εφικτη η λειτουργια του νεου κτιριου των 2 σχολειων (δημοτικου κ νηπιαγωγειου ) με την εναρξη της σχολικης χρονιας , εκτιμω οτι μεχρι τελος Αυγουστου θα παραδοθει το εργο . Με καταλληλο συντονισμο και αφου εξασφαλισθει ο αναγκαιος εξοπλισμος , τα 2 σχολεια μπορουν να λειτουργησουν σε συγχρονες εγκαταστασεις και να μην υπαρξει αλλη καθυστερηση . Το εργο εγκριθηκε το Νοεμβριο του 2017 και 4 χρονια μετα δεν λειτουργει ακομα , παροτι ειχε εξασφαλισμενη χρηματοδοτηση . Η πανδημια δεν ηταν η κυρια αιτια , το εργο εκανε 2 χρονια (!) μονο για να δημοπραττηθει . Ας γινει μια συντονισμενη προσπαθεια απο το Δημαρχο , τον υπευθυνο Δημοτικης εκπαιδευσης του Δημου , τους 2 Διευθυντες των σχολειων κλπ , ωστε η νεα σχολικη χρονια να φερει ενα δωρο στους μικρους μαθητες και τους γονεις τους , που τοσα στερηθηκαν κατα τις 2 τελευταιες σχ χρονιες . Τους αξιζει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.