ΔΤ: ΥπΑΑΤ, Σπήλιος Λιβανός: 375 εκατ. € για το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας με στόχο τη βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ο κουμπαράς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας έχει  πολλά χρήματα και αυτό από μόνο του φτάνει για να δικαιολογηθεί η βιασύνη και η πρεμούρα για όλο αυτό τον πρόχειρο και παντελώς λαθεμένο σχεδιασμό, της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, ο οποίος περιλαμβάνει λαθεμένα το παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, που ποτέ και πουθενά στο παρελθόν δεν προβλεπόταν!!!
Ο κ. Λιβανός βάζει ένα ωραίο αλλά ανύπαρκτο περιτύλιγμα γύρω απ' όλο αυτό: «...βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία», τα οποία όλα αυτά που αναφέρει ο συμπατριώτης μας Αιτωλοακαρνάνας Υπουργός ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ.

Τι υπάρχει;
  • Απουσία του Θαλάσσιου Χωραταξικού Σχεδιασμού, που είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας και από 31 Μαρτίου 2021 είμαστε εκτός προθεσμίας υλοποίησης του. 'Ετσι δεν λαμβάνεται υπόψη η διάδραση/αλληλεπίδραση γης-θάλασσας και για τον παράκτιο χώρο δεν λαμβάνεται υπόψη η «Ολοκληρωμένη διαχείριση Παράκτιας Ζώνης» (ICZM), που αποτελεί «κοινοτικό κεκτημένο».
  • Απουσία του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο οποίος πρέπει να προηγείται από τα επιμέρους ειδικά χωροταξικά.
  • Επιμονή σε ένα ειδικό χωροταξικό πλαίσιο υδατοκαλλιεργειών, το οποίο θεσπίστηκε το 2011, πάσχει πολλαπλώς και ήδη θα έπρεπε να είχε αναθεωρηθεί, με εκπόνησή του από την Ελληνική Πολιτεία και όχι από τους ιχθυοκαλλιεργητές (όπως το προηγούμενο) και με συμμετοχή και δεσμευτική γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού.
  • Μία σοβαρή υποβάθμιση των περιοχών Natura, που σε άλλες χώρες προστατεύονται και η διατήρηση τους σε καλή κατάσταση φέρνει πλούτο και πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας (Δεκέμβριος 2020), όχι κατόπιν καταγγελιών, αλλά απ' ευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Μία σοβαρή επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως αυτή εντοπίζεται από ένα αναγνωρισμένο και αξιόπιστο φορέα, όπως το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ''Αρχιπέλαγος'', σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα θαλασσίου περιβάλλοντος, και όπως σαφώς καταδεικνύουν δεδομένα που φιλοξενούνται σε Ανοικτές Ευρωπαϊκές Βάσεις Δεδομένων.
  • Ένα λαθεμένο εδώ και πολλά χρόνια ακολουθούμενο μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, όπου επιλέγουμε να χωροθετούμε τις μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιβιοτικών, χαμηλής ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών.
  • Απουσία μιας Π.Ο.Α.Υ. με συγκεντρωτική λογική σε ένα ενιαίο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, με απομάκρυνση από τις ακτές όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα πουλιέται σε τιμή με εύλογο περιθώριο κέρδους.
Αυτά υπάρχουν και δυστυχώς απ' ότι φαίνεται δεν είναι αρκετά για να κάνουν την Ελληνική Πολιτεία να σκεφτεί σοβαρά, να πράξει τα δέοντα και τα σωστά.
Ως πότε θα κάνουμε τα ίδια λάθη;;;!!! Πόσες χρεοκοπίες μας πρέπουν για να μάθουμε επιτέλους;;;!!!

---------------------------------

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λιβανός: 375 εκατ. € για το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας με στόχο τη βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία.

Δόθηκε σε διαβούλευση το Σχέδιο

Δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο διαβούλευσης του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, ύψους 374.995.903 €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, Θάλασσας και Υδατοκαλλιεργειών (ΕΤΘΑΥ) για το οποίο έχει εκδοθεί ο Κανονισμός (ΕΕ) 1139/2021.
Το ΕΤΘΑΥ είναι το υποστηρικτικό εργαλείο, που θα συνδράμει αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (Κ.Αλ.Π.) καθώς και της Θαλάσσιας Πολιτικής και θα είναι το κύριο μέσο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ε.Ε. στο πεδίο της διακυβέρνησης των θαλασσών.

Το ΠΑΛΥΘ ακολουθεί τις τέσσερις προτεραιότητες του ΕΤΘΑΥ:
α) προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της αποκατάστασης και διατήρησης των υδρόβιων βιολογικών πόρων,
β) προώθηση δραστηριοτήτων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και, κατά συνέπεια, η συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια στην Ένωση,
γ) ενθάρρυνση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές καθώς και σε περιοχές εσωτερικών υδάτων, και προώθηση της ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και
δ) ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών και δημιουργία προϋποθέσεων για την εξασφάλιση ασφαλών, προστατευμένων και καθαρών θαλασσών και ωκεανών που υπόκεινται σε βιώσιμη διαχείριση.

Ο Προϋπολογισμός του ΕΤΘΑΥ για την Ελλάδα ανέρχεται σε 374.995.903 €.
Το στόχο του ΠΑΛΥΘ συνόψισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός ως εξής:
«Μετάβαση σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, με έμφαση στη λήψη αποφάσεων που βασίζεται στη γνώση, την εισαγωγή καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Ενδυναμώνουμε τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
Το ΠΑΛΥΘ 2021-2027 θα εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή καθώς και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός ΑΑΤ, κ. Σίμος Κεδίκογλου, υπογράμμισε:
«Το ΠΑΛΥΘ 2021-2027 επιτυγχάνει διπλό στόχο, εξυπηρετεί τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους του ΥΠΑΑΤ και συνδέεται άμεσα με τις προτεραιότητες και τους στόχους που έχουν τεθεί μέσω του Ε.Τ.Θ.Α.Υ. Οι στόχοι της πολιτικής μας 2021-2027 δρομολογούνται σε μια πιο πράσινη Ευρώπη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτική Ευρώπη μέσω της προώθησης της καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και διαχείρισης των κινδύνων καθώς και μιας Ευρώπης πιο κοντά στους πολίτες της, μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών».
Το κείμενο διαβούλευσης για το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 (διαβιβάζεται συνημμένα) έχει αναρτηθεί:
- Στην πλατφόρμα ΔΙΑΥΛΟΣ
- Στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ:

- Στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ:

Σχόλια και παρατηρήσεις μπορούν να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: diavouleusi.alieia@mou.gr

7 σχόλια:

  1. - Ποιοί τον ψηφίζουν τον Λιβανό και τον καθε Λιβανό ?
    -Εμείς τους ψηφίζουμε και μετά φωνάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να γίνει η κατεξοχήν τουριστική μας περιοχή ποαυ
    μάθαμε όμως το σύστημα το καπιταλιστικό πως προχωράει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως θα μπορούσε με αυτά τα χρήματα να χρηματοδοτηθεί η ίδρυση μιας πραγματικής ΠΟΑΥ σε συνεργασία τοπικής κοινωνίας ΤΑ και επιχειρήσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε 2:56 μ.μ. είτε είναι συνεταιριστικές, είτε είναι ιδιωτικές, είτε είναι δημόσιες οι επενδύσεις στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών,
    το αίτημα της τοπικής μας είναι το ίδιο : Να εξαιρεθεί η Τουριστική μας Περιοχή απο την χωροθέτηση της προτεινόμενης ΠΟΑΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα έτσι. Συμφωνώ.Αλλα λέω μήπως κοινή συνενεση επιλεχθεί ένας χώρος εκτός τουριστικής περιοχής για δημιουργία ΠΟΑΥ

      Διαγραφή
    2. Φίλε 12:14 π.μ. δέν πιστεύω οτι μπορεί να ευδοκιμησουν τετοια σχηματα.δηλαδή επενδύσεις σε συνεταιριστική βαση.
      ή θα ειναι επενδυσεις με ιδιωτικέε ή δημόσιες επενδύσεις.

      Διαγραφή
    3. Φίλε 12:14 ακριβως αυτο ειναι το αιτημα της τοπικης μας κοινωνιας, να επανασχεδιαστει η προτεινόμενη ΠΟΑΥ πλήν της Τουριστικης μας Περιοχής
      προς οφελος και ισομερώς και των δυο τομέων της οικονομίας μας:Υδατοκαλιεργειες -Τουρισμός

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.