Λαογραφικό Μουσείο Μπαμπίνης - Ένα μικρό ιστορικό μιας ανιδιοτελούς προσπάθειας προσφοράς προς όλους τους Μπαμπινιώτες.


Είναι γνωστές, μέσα από τα συχνά δελτία τύπου, οι προσπάθειες των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χριστόδουλος Παμπλέκης'' στη Μπαμπίνη, να καταφέρουν καταρχήν να δημιουργήσουν εκ του μηδενός και κατόπιν να καταφέρουν να  λειτουργήσουν, ένα Λαογραφικό Μουσείο, ώστε να μπορέσουν να διασώσουν για τις επόμενες γενιές τα πλούσια στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού του χωριού τους και του παραδοσιακού τρόπου ζωής της ελληνικής επαρχίας, όπως αυτός εξελίχθηκε στο διάβα του χρόνου έως πολύ πρόσφατα.
Η Μπαμπίνη είναι ένα χωριό της ενδοχώρας του Ξηρομέρου, με πλούσια λαϊκή παράδοση και πολιτισμό που πηγάζει από τις ασχολίες των κατοίκων. Αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, αιγοπροβατοτροφία, μάζεμα βελανιδιού, αμπελουργία, αλώνισμα, καπνοκαλλιέργεια αλλά και παραδοσιακές τεχνικές όπως η υφαντική, η ραπτική, η κεντητική, η ξυλοτεχνία κ.ά.
Σε όσους έχουν εντρυφήσει στην τοπική ιστορία των χωριών του Ξηρομέρου, σίγουρα γνωρίζουν ότι η Μπαμπίνη φημιζόντανε ανέκαθεν για την πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων της. Όλοι θα έχουν ακούσει για τους Μπαμπινιώτες τον χαρακτηρισμό «κεφαλάδες», που δεν έχει καμία σχέση με μορφολογικά χαρακτηριστικά του σώματος τους, αλλά αναφερόταν σε αυτό που προείπαμε, την πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων της.
Το κτίριο που πρόκειται να στεγάσει το όραμα των ανθρώπων του Συλλόγου, είναι ένα παλιό κτίριο αποθήκης του 1963, που παραχωρήθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μπαμπίνης το 2004-2005 έως το 2040, αποκλειστικά για χρήση ως Μουσείο.
Το κτίριο κουβαλούσε τις γνωστές αμαρτίες όπως και πολλά της εποχής. Μισοπαράνομο, χωρίς τοπογραφικά, με ελλιπή οικοδομική άδεια, χωρίς ρεύμα κ.λπ
Από το 2006 έως σήμερα, ο Σύλλογος της Μπαμπίνης ''Χριστόδουλος Παμπλέκης'' και οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν, με τα πενιχρά και λίγα μέσα που διαθέτουν, αλλά με πολύ όρεξη και μεράκι, έχουν ξεκινήσει μία κοπιώδη προσπάθεια να αποκαταστήσουν το κτήριο και να το φέρουν σε τέτοια κατάσταση, ώστε να είναι δυνατή η χρήση του ως Λαογραφικό Μουσείο και μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει πάρα πολλά, κάνοντας τις ενέργειες που απαιτούνται και μέσα από άοκνη και προσωπική εργασία, με αγάπη για το χωριό τους την Μπαμπίνη και με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, για να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα σημείο αναφοράς στον πολιτισμό και στην λαϊκή παράδοση στο χωριό από το οποίο έλκουν την καταγωγή και τις ρίζες τους.

Έτσι:
  • Το 2006-2007 μπήκαν καινούργια πορτοπαράθυρα με έξοδα του τέως Δήμου Αστακού.
  • Το 2013-2014 σύνδεσαν ηλεκτρικό ρεύμα στο κτίριο και ο Σύλλογος, αλλά και μεμονωμένα μέλη του Συλλόγου, δρομολογούσαν συνεχώς εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου.
  • Το 2019 το νεοκλεγμένο Δ.Σ. από το 2018, αποφάσισε να δημιουργήσει Επιτροπή Διαχείρισης του Μουσείου με Πρόεδρο τον Στρατηγό ε.α. κ. Πέτρο Χρυσικό.
  • Από το 2019 έως σήμερα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, νομιμοποιήθηκε το κτίριο σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό. Καθαρίστηκε και βάφτηκε, μπήκαν κουρτίνες, κάποια μεταλλικά έπιπλα και ξεκίνησε η συλλογή και η καταγραφή διαφόρων ειδών λαϊκής τέχνης και παράδοσης, που αποτυπώνουν τον πολιτισμό και την λαϊκή παράδοση του χωριού.
Η αξιέπαινη προσπάθεια των ανθρώπων του Συλλόγου ''Χριστόδουλος Παμπλέκης'' συνεχίζεται έως ότου λάβει σάρκα και οστά το όνειρο τους και πραγματικά θέλουμε να γενικεύσουμε και να εξάρουμε όλους τους Συλλόγους για το έργο που επιτελούν μέσα σε συνθήκες δύσκολες.
Ο ρόλος των Πολιτιστικών Συλλόγων, είναι να αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας των μελών της τοπικής κοινωνίας μέσα στην οποία κάνουν τις δράσεις τους. Με ενωτική και ποτέ με διχαστική διάθεση, εθελοντικά προσφέρουν και δεν επιζητούν ποτέ κανένα αντάλλαγμα. Στόχος να δημιουργούν ένα συνεχές πολιτιστικής ιστορίας, να αφήνουν ένα ιστορικό αποτύπωμα ως παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, καλή δύναμη και καλή συνέχεια στα μέλη του Συλλόγου ''Χριστόδουλος Παμπλέκης'' και προσωπικά όπως κάνουμε με όλους τους Συλλόγους του τόπου μας, πάντα θα προβάλλουμε και θα στηρίζουμε το έργο τους.





Μπαρμπαρούσης Γεώργιος, μέλος Επιτροπής Μουσείου, Απόστολος Κομπλίτσης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου.


Χρυσικός Πέτρος, Στρατηγός ε.α., Πρόεδρος Επιτροπής Μουσείου και Απόστολος Κομπλίτσης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.