Ο διάπλους «Μύλος Κάστρο Καλάμου (Μπένελόρδου) - Φάρος Μύτικα», με την Χριστίνα (Christina Tri for Autism). Πολλές φωτογραφίες και βίντεο.


Μετά την ματαίωση, λόγω της συγκυρίας της έξαρσης των κρουσμάτων covid στον Μύτικα, του 1ου κολυμβητικού διάπλου «Μύλος Κάστρο Καλάμου (Μπένελόρδου) - Φάρος Μύτικα», που ήταν προγραμματισμένος να γίνει την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, με διοργανωτή το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ξηρομέρου, η φίλη Χριστίνα Νικολάου, μια από αυτές που βοηθούσαν στο στήσιμο της διοργάνωσης, αλλά και θα συμμετείχε με φίλους της κολυμβητές στον διάπλου, μας έριξε την ιδέα.
«Βασίλη πάμε ένα πρωί να κολυμπήσω τον διάπλου και εσύ με τον άνδρα μου τον Γιώργο να το καταγράψετε, ώστε να το προβάλλουμε και να κρατήσουμε την ιδέα της διοργάνωσης ζεστή. Ναι Χριστίνα συμφωνώ… Πάμε Δευτέρα πρωί…»
Ο καιρός όμως δεν μας έκανε το χατίρι, με τους δυνατούς σε ένταση Βόρειο Ανατολικούς ανέμους να σαρώνουν κάθε πρωί το στενό Μύτικα – Καλάμου, λόγω της αστάθειας του καιρού και των έντονων βροχοπτώσεων ανοικτά στο Ιόνιο.
Δευτέρα – Τρίτη –Τετάρτη το ξυπνητήρι στις 8 και 15 και πάντα το ίδιο στο τηλέφωνο. «Χριστίνα άκυρο, πάμε για αύριο».
Τελικά την Πέμπτη ο καιρός μας έκανε το χατίρι με ηλιοφάνεια, λίγη συννεφιά, αλλά κυρίως το συνηθισμένο που επικρατεί πρωϊνές ώρες στο στενό Μύτικα - Καλάμου, χωρίς καθόλου αέρα και η θάλασσα λαδιά, μία εικόνα εκπληκτική με την καθαρή ατμόσφαιρα και τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου Πελάγους.
Πέμπτη πρωί λοιπόν ξύπνημα στις 8 και 15, με το ποδήλατο στον Μήτσο τον Φραγκογιάννη για καύσιμα με το δοχείο, γιατί δεν θυμόμασταν πόσα καύσιμα είχαμε στο ντεπόζιτο και δεν το διακινδυνεύουμε ποτέ όταν βγαίνουμε στη θάλασσα, πέρασμα μετά από το μαγαζί του αδελφού μου στο Café Akrogiali για καφέ στο χέρι, με το ποδήλατο στο στενό του Δημήτρη Φάρρου (Πρόεδρος), κατόπιν στο δρόμο του Πνευματικού Κέντρου Μύτικα και γραμμή για το λιμάνι, όπου είχαμε ραντεβού με την Χριστίνα και τον σύζυγο της, τον φίλο τον Γιώργο τον Τραυλό.
Πειράγματα, αστεία, ώσπου να και ο Γιάννης ο Μπανιώτης να μας καλημερίζει στη προβλήτα του λιμανιού και να γίνεται το σχετικό καλαμπούρι με τον Γιώργο. Επιβίβαση και σε 3 λεπτά ήμασταν στον Μύλο Κάστρου Καλάμου (Μπένελόρδου). Ετοιμασίες 5 λεπτών από την Χριστίνα και ξεκίνημα με κολύμπι για απέναντι στον Φάρο του Μύτικα.
Η τοποθεσία έναρξης του αγώνα, ο Μύλος στο Κάστρο Καλάμου (Μπένελόρδου) και ο τερματισμός στο πανέμορφο σημείο του Φάρου του Μύτικα, είναι μοναδικά. Για την απαράμιλλη ομορφιά του Ιονίου Πελάγους δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις και ειδικά το πρωί το σκηνικό που σκαρώνει η φύση είναι πραγματικά απίστευτο.
Εδώ εμβόλιμα στο κείμενο μας, θέλουμε να αναδείξουμε το έγκλημα που πάει να συντελεστεί στο τόπο, με την υπό θεσμοθέτηση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, όπου χιλιάδες στρέμματα θαλασσίου χώρου θα δεσμευτούν, πλησίον στις ακτές τις Αιτωλοακαρνανίας και του Καλάμου και σε πανέμορφους κολπίσκους, αποκλειστικά για λειτουργία ιχθυοτροφείων σε βιομηχανική κλίμακα.
Το αίτημα λογικής και δικαιοσύνης της κοινωνίας μέχρι τώρα δεν εισακούεται από τους ιθύνοντες, το οποίο συνοψίζεται περιληπτικά στα παρακάτω:
ΟΧΙ στον συγκεκριμένο σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας. Άμεση απόσυρση του και εκ βάθρων διόρθωση του.
ΝΑΙ σε μία Π.Ο.Α.Υ. με συγκεντρωτική λογική σε ένα ενιαίο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, με απομάκρυνση από τις ακτές όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα πουλιέται σε τιμή με εύλογο περιθώριο κέρδους και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου επιλέγουμε να χωροθετούμε τις μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιβιοτικών, χαμηλής ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών.
Αυτό το κόστος απομάκρυνσης από τις ακτές, πρέπει να αναληφθεί για χάρη του Περιβάλλοντος και δεν είναι από την τσέπη των επιχειρηματιών, αλλά επιδοτούμενο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Συνεχίζοντας το κείμενο μας για τον διάπλου, όπως μας είπε η φίλη Χριστίνα, η συγκεκριμένη διαδρομή των 1587 μέτρων στην ανοικτή θάλασσα, την οποία την έκανε σε 33 λεπτά, είναι απαιτητική, όχι γιατί είναι μεγάλη, αλλά επειδή στο μέσο υπάρχουν ρεύματα.
Ευχαριστούμε την κολυμβήτρια ανοικτής θαλάσσης μεγάλων αποστάσεων κα Χριστίνα Νικολάου, η οποία αφιερώνει την προσπάθεια της και κολυμπά για τον αυτισμό (Christina Tri for Autism), για το ωραίο πρωϊνό που περάσαμε και τον Γιώργο επίσης, όπου μαζί καταγράψαμε την ωραία προσπάθεια της Χριστίνας και την μικρή δική μας στα τελευταία 100 μέτρα, όπου κολυμπήσαμε για να νιώσουμε και εμείς πως είναι να βλέπεις μέσα από τα κολυμβητικά γυαλάκια το βαθύ γαλάζιο.
Θα κλείσουμε τονίζοντας και μία σύνδεση του συγκεκριμένου κολυμβητικού διάπλου με την Ιστορία του τόπου μας. Ο Κάλαμος την εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν υπό Αγγλική κυριαρχία και πολλοί Έλληνες κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από τους Τούρκους και μάλιστα επειδή είναι πολύ κοντινή η απόσταση, αυτό πιθανότατα θα γινόταν και κολυμπώντας.
Αποχαιρετιστήκαμε με την Χριστίνα και τον Γιώργο (την άλλη ημέρα έφυγαν για Αθήνα) και δώσαμε ραντεβού για του χρόνου το καλοκαίρι, με τον διάπλου αυτή τη φορά να γίνει και να αποτελέσει ένα όμορφο αθλητικό γεγονός, που θα προβάλλει τον Μύτικα και γιατί όχι, να γίνει ένας θεσμός αποτελώντας πόλο έλξης για ένα Σαββατοκύριακο, όπου καταξιωμένοι κολυμβητές ανοικτής θαλάσσης και οι συνοδοί τους, για 2 μέρες θα έρχονται και θα διαμένουν στον Μύτικα.
Του χρόνου λοιπόν...

Σύντομο αθλητικό βιογραφικό Χριστίνας Νικολάου (Christina Tri for Autism):
  • Μαραθωνοδρόμος με 10 τερματισμούς.
  • Τριαθλήτρια με 4 τερματισμούς half Ironman.
  • Κολυμβήτρια ανοικτής θαλάσσης μεγάλων αποστάσεων, με τερματισμό halt oceanman, πάντα κολυμπώντας για τον αυτισμό @christinatriforautism







Φωτογραφίες και βίντεο από τον διάπλου της Χριστίνας (Christina Tri for Autism):

























































































2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια.
    Πολύ ωραία ενέργεια και μακάρι του χρόνου να γίνει η διοργάνωση του ίδιου διάπλου για να συμμετάσχω και εγώ.
    Παναγιώτης Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.