Άνθρωπος και άνθρωπος.


Του Δημοσιογράφου - Συγγραφέα
Χρυσόστομου Πατούλα.

Όποια και αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι άνθρωπος, έγραψε ο Γάλλος Συγγραφέας Ανδρύ Μπρετόν και είχε απόλυτα δίκιο, γιατί από τον άνθρωπο αρχίζουν και τελειώνουν κατά το περισσότερο όλα. Ο άνθρωπος είναι η κορωνίδα της δημιουργίας και το μόνο λογικό όν που εκφράζεται με ζωντανό λόγο στις όποιες συναλλαγές του μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα:
Είναι άξιος ο άνθρωπος να φέρει την τιμητική προσωνυμία Άνθρωπος, ή ανάξιος που αγνοεί ή θέλει να αγνοεί τη μεγάλη αυτή αλήθεια; Αν ναι, τότε δικαίως θεωρείται το μοναδικό και ξεχωριστό όν που γνωρίζει το ουσιαστικό μέγεθος της δημιουργίας, το οποίο και αποτελεί σημάδι και απόδειξη μαζί πως η λογική σκέψη έχει σημαία το μεγαλείο και την αξιοπρέπεια. Αν όχι, τότε αλλοίμονο, γιατί έχει σημαία την ολέθρια τάση της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής και της άγνοιας του περιεχομένου της φύσης του.
Άξιος είναι ο άνθρωπος, που αγωνίζεται για την αναβάθμιση της κοινωνίας και την αποκατάσταση της φθαρμένης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς την ανθρώπινη αξία. Άξιος είναι, όταν πιστεύει ακράδαντα πως η ανθρώπινη αξία έχει πέραση, κύρος και γνωρίζει αυτό που κάνει υπόκλιση στην καλή θέληση και ψηλώνει την ιδέα της αληθινής γνώσης της φύσης μας. Και είναι άξιος αυτός, που με ορθό λόγο φωτίζει τα σκοτάδια της ψυχής άσοφων και σοφών ανθρώπων.
Ανάξιος και δειλός είναι αυτός που δεν ορθώνει ανάστημα και χαρακώματα, δεν προβάλει αντιστάσεις στα γκρίζα και στα ψεύτικα, στη δύσκολη ώρα, για να διαφυλάξει την ανθρώπινη αξία που ομορφαίνει τη ζωή. Ανάξιος είναι, όταν αγνοεί χαρακτηριστικά αυτό που εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και αυτό που αναδεικνύει το πρόβλημα. Και είναι ανάξιος αυτός που δεν ζυγίζει την επιλογή και παίρνει λιγόπιστη απόφαση.
Σήμερα ζούμε σε μια εποχή απαξίωσης των θεσμών και αξιών. Σε μια εποχή, που η διάκριση στο χώρο της προσφοράς και της προόδου δεν έχει καθαρές ποιοτικές επιλογές. Ξεχνάμε πως η ανθρώπινη αξία είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με την πρόοδο, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Και ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν το πραγματικό και ενδεδειγμένο μέγεθος του πνεύματος και των πραγμάτων.
Οι καιροί το προστάζουν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας με όλα του τα ελαττώματα και τις αδυναμίες, αλλά και τα προτερήματα και τις ικανότητες. Και ύστερα ελεύθεροι και έτοιμοι να φωνάξουν παρόν, στο όποιο κάλεσμα μας θέλει ξεχωριστούς. Είναι στο χέρι μας να βαδίσουμε το σωστό δρόμο προς το ιδανικό προγραμματισμό, το δρόμο με οδηγό την απόλυτη εσωτερική ισορροπία και με σημαία την πανανθρώπινη αλήθεια: Πρέπει να είμαστε παντού και πάντα άνθρωποι. Και να θυμόμαστε: Στους δυνατούς της ζωής, ο έπαινος και η δόξα.
«Ως χαρίεν εστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος η». Πόσο ευχάριστο είναι, όταν ο άνθρωπος είναι Άνθρωπος, (Μέναδρος).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.