Το επάγγελμα του Μηχανικού/Ηλεκτρονικού αεροσκαφών (δουλεύοντας στην αιχμή της τεχνολογίας).


Καθώς η κίνηση της εναέριας κυκλοφορίας αυξάνεται και τα αεροπλάνα βγαίνουν από τις “αποθήκες” που τα έθεσε η πανδημία του Κορονοϊού, οι τεχνικοί αεροσκαφών θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην επιθεώρηση, επισκευή και αποκατάσταση των αεροσκαφών σε ασφαλή πτητική κατάσταση.
Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα της εταιρείας Boeing στο που δημοσίευσε στην ετήσια αναφορά της με τίτλο “Pilot and Technician Outlook 2021–2040” τα επόμενα 20 χρόνια θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 626.000 νέες θέσεις εργασίας στο τομέα των μηχανικών αεροσκαφών.
Η νέα γενιά αεροσκαφών, που χρησιμοποιεί τις πλέον καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, γίνεται διαδεδομένη στο παγκόσμιο στόλο. Το γεγονός αυτό συμπαρασύρει και τον ρόλο του Τεχνικού αεροσκαφών καθιστώντας τον ως έναν από τους πλέον εξελισσόμενους στον επαγγελματικό τομέα. Ειδικά η όλο και πιο αυξανόμενη χρήση και εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών αισθητήρων στα συστήματα του αεροσκάφους και καταγραφικών δεδομένων πτήσης, εκτιμάται ότι θα επιφέρει σε ετήσια βάση σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 100 εκατομμύρια terabytes δεδομένων.
Αυτός ο τεράστιος ψηφιακός όγκος πληροφορίων επί της πτητικής κατάστασης των αεροσκαφών, θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες την εφαρμογή νέων προγνωστικών και μεθόδων συντήρησης, που αυτόματα δημιουργεί την απαίτηση νέας γενιάς τεχνικών που μπορούν να αναλύουν, να ερμηνεύουν και να ενεργούν με ακρίβεια επί των παραγόμενων πληροφοριών.
Φυσικά και τα παλαιότερα αεροσκάφη θα παραμείνουν στην υπηρεσία για αρκετά χρόνια, κάτι που θα απαιτήσει οι πάροχοι αεροπορικής συντήρησης, να απασχολούν τεχνικούς με ένα ευρύ σύνολο δεξιοτήτων.
Το κύριο ερώτημα είναι πως μπορεί να γίνει κάποιος τεχνικός αεροσκαφών και να διεκδικήσει μια καταξιωμένη επαγγελματική καριέρα, σε έναν τομέα που είναι ταυτόσημος με την τεχνολογική πρόοδο;
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει κύριο γνώμονα την εξασφάλιση της ασφάλειας επιβατών, προσωπικού και μέσων έχει καταστεί υποχρεωτική η απόκτηση μιας συγκεκριμένης Πιστοποίησης (license) από εγκεκριμένους εκπαιδευτικούς φορείς (Part 147) από το προσωπικό που επιθυμεί να εργαστεί στον αεροπορικό τομέα, ασχέτως του ακαδημαϊκού και επαγγελματικού του υποβάθρου.

Για να αποκτήσει κανείς αυτή την Πιστοποίηση απαιτούνται οι εξής δύο βασικές προϋποθέσεις:
1. Η επιτυχής εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων τεχνικών σε μια σειρά θεωρητικών μαθημάτων (modules) που καλύπτουν όλο των φάσμα των γνωστικών απαιτήσεων του αεροπορικού τεχνικού τομέα.
2. Η πρακτική εκπαίδευση των υποψηφίων σε αεροπορικούς οργανισμούς για την απόκτηση και της απαραίτητης τεχνικής εμπειρίας και δεξιότητας.

Με την εξασφάλιση των δύο βασικών προϋποθέσεων ο υποψήφιος τεχνικός αποκτά την αποκλειστική δυνατότητα να εργαστεί σαν Πιστοποιημένος Τεχνικός πλέον, σε οποιοδήποτε αεροπορική εταιρεία που ακολουθεί τα ευρωπαϊκά στάνταρ.
Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα δραστηριοποιείται με επιτυχία η εταιρεία αεροπορικών υπηρεσιών Hellenic Aerospace Hub, που με το καινοτόμο για την περιοχή εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Patras Aviation Traininig Programs” παρέχει την δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής και δη στους νέους να έχουν πρόσβαση στην αεροπορική γνώση και να αποκτήσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που θα τους δώσουν την δυνατότητα να εργαστούν σαν Μηχανικοί/Ηλεκτρονικοί Αεροσκαφών.
Οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον COVID-19 επιτάχυνε τη μετάβαση της εκπαίδευσης σε εικονικές τεχνολογίες μάθησης και σύγχρονες πλατφόρμες διδασκαλίας. Έτσι και η Hellenic Aerospace Hub, έχει προσαρμόσει στην παραδοσιακή δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και την σύγχρονη τηλεκπαίδευση, δίνοντας την δυνατότητα σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να γίνει φορέας της Πιστοποιημένης Αεροπορικής γνώσης.
Για περισσότερες πληροφορίες σε Θέματα Αεροπορικής Γνώσης, Πιστοποιήσεων και Εργασίας επικοινωνήστε στο τηλέφωνο της Hellenic Aerospace Hub στο 6980806468, 2611811854.

Βλάντης Αργύρης, Εκπαιδευτής Πολιτικής Αεροπορίας και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Hellenic Aerospace Hub.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.